Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-09-2012, 03:14 PM
Lucien1234 Lucien1234 is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: South Africa
Posts: 1
Default Pro Tools 10 Slow on windows pc

Hi

I have a Windows 7 64-bit PC with 8Gb of RAM, an I5 intel core CPU, and a decent screan card. So my pc is quite powerful.

I have a problem with my Pro Tools 10 running very very very slow on this pc. I am trying to find out why??

The PC is connected on a domain (network) in the workplace.

It takes about 10 minutes just to start Pro Tools. And then again 10 minutes just to launch a session or change between sessions.

If you Export somthing to the local drive, the program freezes for 5 to 10 minutes.

If you click on say windows explorer and back into Pro Tools it also takes about 5 to 10 minutes to respond again.

Is there anyone that could help me with this problem? It will be much appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-09-2012, 03:21 PM
Becharax's Avatar
Becharax Becharax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lebanon
Posts: 2,135
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

That's normal my friend :) You can only run Pro Tools Fast on a slow Mac and Slow on a Powerful PC .... What a Dilemma :)

Hopefully the next release they would focus more on Windows Systems since the Mac Pro is being discontinued ....
Reply With Quote
  #3  
Old 05-09-2012, 03:30 PM
Dot Dot is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Mississauga, Canada
Posts: 286
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

more details about your pc please. i run i7 with win7 and pro tools runs fast and smooth no issues at all
__________________
www.dominicdotokune.com
Reply With Quote
  #4  
Old 05-09-2012, 03:49 PM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,384
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

Quote:
Originally Posted by Lucien1234 View Post
Hi

I have a Windows 7 64-bit PC with 8Gb of RAM, an I5 intel core CPU, and a decent screan card. So my pc is quite powerful.

I have a problem with my Pro Tools 10 running very very very slow on this pc. I am trying to find out why??

The PC is connected on a domain (network) in the workplace.

It takes about 10 minutes just to start Pro Tools. And then again 10 minutes just to launch a session or change between sessions.

If you Export somthing to the local drive, the program freezes for 5 to 10 minutes.

If you click on say windows explorer and back into Pro Tools it also takes about 5 to 10 minutes to respond again.

Is there anyone that could help me with this problem? It will be much appreciated.
Please read and follow instruction to get more help

Quote:
Originally Posted by DJ Bechara View Post
That's normal my friend :) You can only run Pro Tools Fast on a slow Mac and Slow on a Powerful PC .... What a Dilemma :)

Hopefully the next release they would focus more on Windows Systems since the Mac Pro is being discontinued ....
Those are only unfounded rumors. Apple has not announced anything regarding the Mac pro.
__________________
Manny.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-09-2012, 04:19 PM
zion's Avatar
zion zion is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Washington DC
Posts: 1,053
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows PC

Quote:
Originally Posted by Lucien1234 View Post
The PC is connected on a domain (network) in the workplace.
I think this is were you need to Begin your trouble shooting.

Computers on a workplace networks can have many limitations to say the least. So, is this your personal PC or is it a workplace PC?

Pro Tools 9 and 10 run very fast on my PC and Macbook Pro.
__________________
Pro Tools Ultimate & Vanilla 2019.10 | Studio One 4.5 Pro | Apollo X8 | UAD Octo Sat | UAD Quad Sat | Mac Mini 2018 i7 | 16GB Ram | 512GB SSD | Mojave 10.14.6 | OWC ThunderBay 4 | Drives’s Samsung EVO 860 + 840 + Crucial M4 SSD | Plugins | UAD, Softube, Waves, Nugen, Fabfilter, SSL, Lexicon, Eastwest, NI KOMP 9 ULT, PSP, IKMulti, Antares, Celemony, Slate Dig, etc | AKAI Pro Adv 61 | PreSonus Fader Port | Townsend Labs Sphere L22
Reply With Quote
  #6  
Old 05-09-2012, 08:28 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,899
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

First thing to try is disconnect from the network and turn networking off. See how it performs then.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 05-09-2012, 08:35 PM
BobbyDazzler's Avatar
BobbyDazzler BobbyDazzler is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Australia
Posts: 1,005
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

Do you have any mapped network drives? I found they can be a real PITA when windows goes looking for them and can't find them.
It can freeze the computer up, just like you described.
__________________
5,1 Mac Pro Dual Hex Westermere 3.6Ghz, 24gig Ram, Pro Tools HD Native 2018.4, Sierra, Blackmagic Decklink HD Extreme 3D.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-10-2012, 09:30 PM
Rob_A Rob_A is offline
Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: NB Canada
Posts: 64
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

If one disables the NIC card in win7 device manager, then re-enable when you need network connection, would this suffice?

Thanks
Rob
Reply With Quote
  #9  
Old 05-11-2012, 08:47 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,899
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

Quote:
Originally Posted by Rob_A View Post
If one disables the NIC card in win7 device manager, then re-enable when you need network connection, would this suffice?

Thanks
Rob
It would as long as it actually helps(which is why I suggested trying it). On my 2 systems, PT10 works well overall, but certain things are slower than they were in PT9. Specifically, opening many plugins(especially instrument plugins), and opening a session. I also find that when I first open Pro Tools, when the window comes up about Open Recent, Start New Session, etc....If I cancel that, it takes 5-7 seconds before the menu names across the top come into view. If I click on something while the menus are grey'd out, or if I click on anything while waiting for a plugin to open, PT may go to a grey screen and freeze. As long as I am patient, and watch for those menu titles to turn black, all is well. But yes, it does feel like its slow because of this(but normal editing works fine). And I am on i7 machines with 12GB of RAM, so its gotta be PT and not the computers, which both ran PT9 just dandy. Maybe an update will solve this
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 05-13-2012, 09:44 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 2,636
Default Re: Pro Tools 10 Slow on windows pc

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
...On my 2 systems, PT10 works well overall, but certain things are slower than they were in PT9. Specifically...
Are others experiencing this? (I'm still on 9...)
__________________
Desktop: PT 2019.10 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7-980X hex @ 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 10 / Win 7 / HP ProBook / i7 quad / 8GB / U-PHORIA UMC1820
Legacy rig (works): PT 5&6 / MAC G4 OS9&OSX / DIGI001
Info/Services link
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 8, Windows 7, Slow Plugin Load Bobby Aarsen 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 12-01-2012 03:17 PM
Slow startup with Windows 8. fretcruiser Windows 5 11-10-2012 10:07 AM
edit and trans windows suddenly slow bleach macOS 0 12-30-2011 08:59 AM
pc windows running slow jahlive 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 09-25-2007 11:25 AM
Help a Mac guy with slow windows start up. lamp 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 20 07-23-2004 12:41 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:34 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com