Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-28-2018, 09:38 PM
caldorisio caldorisio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default HD features on 2018 LE?

Hello all!

I just graduated from school, where they had a few rooms that had PT 12 LE, but it had HD features, including surround sound and different automation features. (Other rooms were HD, but most were not.)

I know they stopped making the Production Tool Kit. Is there any way for me to be able to get some HD features without buying an HD interface? If not, what would be the most cost efficient way to go about this? HD Native Thunderbolt?

I need to be able to have 5.1 tracks in the session, that way I can edit and send along to someone else to mix.

Thanks in advance!!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-28-2018, 11:27 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,066
Default Re: HD features on 2018 LE?

12 LE? There was never such a version. “LE” ended at version 8. Double check with your school.

As for HD features: software is separate from hardware now. Get ProTools HD software and run it with whatever CoreAudio/ASIO Audio interface you like. No need for Avid hardware there.
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #3  
Old 03-28-2018, 11:59 PM
caldorisio caldorisio is offline
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default Re: HD features on 2018 LE?

When I said "LE", I just meant non-HD. Sorry for the confusion.

Sorry for the noob question, but what do I actually need if I'm just editing post audio and not recording or mixing?

I know the HD software is like $1900. Do I need extra hardware? Will it still work with my cheap Scarlett 2i2?

I have non-HD right now and I'm running into problems. I can't have 5.1 tracks and I can't have multiple video clips in one session. I really wish Avid still had the Production Tool Kit.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-29-2018, 01:23 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,066
Default Re: HD features on 2018 LE?

You can use Pro Tools HD software with any audio interface including your Scarlett.

And FYI, the production toolkit was about US$1K. That combined with the base ProTools you needed to buy put you at near the same price as software HD only today.
__________________
Pro Tools Ult 2019.6, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #5  
Old 03-29-2018, 04:41 AM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,111
Default Re: HD features on 2018 LE?

Quote:
Do I need extra hardware? Will it still work with my cheap Scarlett 2i2?
PTHD will automatically downmix 5.1 paths to 2.0 if you're monitoring on hardware that doesn't have 6+ outputs. Makes editing surround sessions on laptops easier. You'll see an arrow in the mix window indicating on-the-fly downmixing.

And I have a dim memory of paying $2k for the Complete Production Toolkit. Everything is cheaper and better today.
__________________
Nathaniel Reichman
Supervising Producer – Re-recording Mixer
Dubway Studios
Reply With Quote
  #6  
Old 03-29-2018, 04:57 AM
Reckless Erik Reckless Erik is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Reykjavik,Iceland
Posts: 664
Default Re: HD features on 2018 LE?

Quote:
Originally Posted by reichman View Post
PTHD will automatically downmix 5.1 paths to 2.0 if you're monitoring on hardware that doesn't have 6+ outputs. Makes editing surround sessions on laptops easier. You'll see an arrow in the mix window indicating on-the-fly downmixing.
Really? When was this implemented? I have been using the downmixer plugin.
__________________
nickcath@internet.is
Newcomer Audio Post
MacBookPro 2.3GHz i7 16GB RAM OSX 10.14.6, PT 2019.6 HDn, Avid Artist Control, Avid Artist Mix...,
MacPro 3.5GHz 6 core 64GB RAM OSX 10.14.6, PT 2019.6 HDn, Avid Artist Control, Avid Artist Mix, PT Dock...
Reply With Quote
  #7  
Old 03-29-2018, 05:05 AM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,111
Default Re: HD features on 2018 LE?

Quote:
Really? When was this implemented? I have been using the downmixer plugin.
It was added in 12-something. The down mix settings aren't user-adjustable, so if you're picky, you can do it the old way with a plug-in. I believe the arrows that I'm talking about are indicated in the IO page, too.

For the young engineers reading this, please note that this is not a substitute for owning a 5.1 (or above) monitoring system. It's all too easy not to notice super-important things like center-channel percentage when listening to the downmix.
__________________
Nathaniel Reichman
Supervising Producer – Re-recording Mixer
Dubway Studios
Reply With Quote
  #8  
Old 03-29-2018, 01:03 PM
TVPostSound's Avatar
TVPostSound TVPostSound is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,217
Default Re: HD features on 2018 LE?

Quote:
Originally Posted by reichman View Post
PTHD will automatically downmix 5.1 paths to 2.0 if you're monitoring on hardware that doesn't have 6+ outputs. Makes editing surround sessions on laptops easier. You'll see an arrow in the mix window indicating on-the-fly downmixing.
Ha!!
I just discovered that, this morning, had a surround session loaded on my Quartet system, and heard a mix down from the Surround Master!!!
__________________
IMDB
Reply With Quote
  #9  
Old 04-02-2018, 02:22 AM
melloj melloj is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: England
Posts: 189
Default Re: HD features on 2018 LE?

OP, you only have one option. Pro Tools HD Native. The software you saw at your college would have been Native versions of the software. I managed to pick up a copy for £1000. I'd suggest eBay. There are many sellers undercutting Avid on price. Don't be sucked in to super bargains though they're probably not genuine licences. You could buy a used ilok with HD licence on it and save several hundred dollars, I wouldn't recommend this though as the licence isn't yours and not upgradable.

For 5.1 you'll need a new interface with 6 analogue outputs.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-04-2018, 08:25 AM
originalscottyg originalscottyg is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Detroit
Posts: 510
Default Re: HD features on 2018 LE?

Quote:
Originally Posted by TVPostSound View Post
Ha!!
I just discovered that, this morning, had a surround session loaded on my Quartet system, and heard a mix down from the Surround Master!!!
This is an unintended consequence of the new "features" of the PT12+ I/O setup "improvements", which persists in PT2018. Going from a surround session to a stereo session, PT will usually pop up a dialog when opening the session that the I/O Setup has changed, allowing you to open the I/O Setup window, "Restore From Session", and load your stereo I/O setup. However, going from a stereo session to a surround session, often PT will not inform you of a change, and just activate the automatic downmixing in the I/O setup. If you then save the session before you notice, the only way to get your surround I/O setup back is to import the settings from an older session or a session backup.

They should bring back the "Sessions overwrite current I/O setup when opened" setting as an "Always Restore I/O Setup From Session When Opened" option.

DUC thread here:
http://duc.avid.com/showthread.php?t=380398

Ideascale topic here:
https://protools.ideascale.com/a/dtd...a-tab-comments

Please vote. Thanks!
__________________
Scott Gatteño
Yessian
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upgrading from 2018.1 to 2018.3 with Application Manager lm183902 Pro Tools 2018 2 03-19-2018 04:41 PM
For PT 2018.3: Mac OS X 10.13.2 or 10.13.3? danlogic Pro Tools 2018 1 03-13-2018 03:41 PM
Reverting from 2018.3 to 2018.1 jamesleonard Pro Tools 2018 11 03-12-2018 05:21 AM
Xpand!2 2018 & Air Instruments 2018 lgreen100 Pro Tools 2018 16 02-15-2018 05:01 PM
Pt 2018 os x 10.12.6 Stys64 Pro Tools 2018 5 02-06-2018 08:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com