Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 09-03-2018, 02:46 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,200
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

OP, fantastic news, thank you.

I did receive an email from Avid support saying the high sierra issues were fixed in 2018.7, so there you go.

I literally just received that :)
__________________
1) iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, 2TB SSD, OS 10.13.6, Caldigit TS3+ Dock, Startech USB-C raid enclosure w/ Crucial MX500 1TB x2, 1TB SSD-R G Tech x 2, Samsung 860 Pro 512gb Audio Drive in USB C Enclosure, TBolt Apollo 8 x 2, TI2 Desktop, MoxF6, tons more midi synths, PT 2018.7/Cubase9.5.
2) MBP 2.8ghz i7 quad, 16GB ram, 1TB SSD, OS 10.12.6, PT 2018.7, Logic 10.4.1,Internal Sound, TBolt SSD 512GB.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-03-2018, 08:19 PM
Mattian Mattian is offline
Member
 
Join Date: May 2015
Location: World
Posts: 70
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

well guys... I'm so excited

after the test I mentioned, I finally clean installed my MacBook and wow... running on SSD with a clean install and using APFS partition (the one before was still Extended Journaled because it was installed on an hard drive)... well wow

cpu is even lower... never goes over 48% in all the project (while before had spikes around 55 and with sierra or the other high sierra versions I tried, it went to 60 and even 65% in some cases)... and:

I CAN PLAY IT WITH BUFFER AT 64!!

after 20 minutes of playing the mix stopping jumping around the project (I did all this quite fast to stress everything even more) and feeling like it was hardware... well I got a CPU error, but man, it was very well usable... and the CPU never went over 48% even there... (except for the spike)... and at 128 was like playing at 256 in the other tests

the other big difference between the tests I've done on the external HD and now is that before I hadn't 4 instances of Lexicon PCM working because I hadn't installed the plug in, now I have them working and the CPU has never been so low... also engaging and disengaging them takes like 1% of cpu...

Now, let's give you some reference so you understand why I'm so excited...

Pro Tools 10, one instance of Lexicon PCM was like 3/4% of CPU
This project in Pro Tools 10 was around 60% all the time going up to 80% with spikes sometimes, using it with buffer at 2048... here and there in a day of work I could get like 10 CPU spikes error

Pro Tools 2018.7 on High Sierra 10.13.6, 4 instances of Lexicon PCM are 1% but maybe not, I mean, you don't see the change except when you initiate them...
This project runs around 30% all the time... and sometimes goes up max to 48, other times goes as low as 17/20%

PLAYING IT WITH BUFFER AT 64!

Probably I'm feeling all this change because both Mavericks and Pro Tools 10 couldn't use efficiently the power of my mac... and now I've jumped in probably the most optimized OS/PT combo xD (but hey... the PT 10 and Mavericks combo I had, was perfectly optimized in itself, I mean, it worked better than pt 9 and 8 in my old mac pro, which was already super stable, so I'm not saying before it sucked, I'm just saying it wasn't optimized for my mac... in the end, I kept PT 10 just because it was a period of big changes both from Avid and Apple, now I felt it was a good time to do it and seems I was actually right xD)

WOW Seems I just bought a new computer for free xD

Last edited by Mattian; 09-03-2018 at 08:31 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 09-04-2018, 11:50 AM
1m1 1m1 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 724
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

You all are inspiring me to do the update to High Sierra! fingers crossed....
Reply With Quote
  #14  
Old 09-04-2018, 12:00 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,332
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

Quote:
Originally Posted by Mattian View Post
WOW Seems I just bought a new computer for free xD
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #15  
Old 09-04-2018, 02:05 PM
rinky rinky is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: NorCal
Posts: 222
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

Thanks for the heads up. Looking forward to updating to 10.13.6!
__________________
PT 2019.5
PT HDX
Magma ExpressBox3T PCIe Thunderbolt Exp Chassis
Blackmagic Multidock, SSDs
iMac Pro
64 GB ram
OS X Mojave
Somehow, musicians are now technicians!
Reply With Quote
  #16  
Old 09-04-2018, 02:36 PM
ironbut's Avatar
ironbut ironbut is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: silicon valley
Posts: 11
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

Great news!
In fact, am I on the wrong website?

Anywho,
Guess I know what I'll be doing once I finish my current project!
Reply With Quote
  #17  
Old 09-04-2018, 06:14 PM
skylinepro skylinepro is offline
Member
 
Join Date: May 1999
Location: Warren, NJ
Posts: 5
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

OS 10.13.4 has been a glitchy nightmare for both 2018.4 and 2018.7. After seeing enough folks here willing to take the plunge with 10.13.6, I installed it tonight. VOILA! GLITCHES GONE! Buffer 32 works fine at 48K/24. I had to use 128 before to be stable. Hey Avid, send out an advisory! I shouldn't have to find out by cruising the DUC.


10.13.6 WORKS.
Reply With Quote
  #18  
Old 09-04-2018, 10:15 PM
TNM TNM is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,200
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

Quote:
Originally Posted by skylinepro View Post
OS 10.13.4 has been a glitchy nightmare for both 2018.4 and 2018.7. After seeing enough folks here willing to take the plunge with 10.13.6, I installed it tonight. VOILA! GLITCHES GONE! Buffer 32 works fine at 48K/24. I had to use 128 before to be stable. Hey Avid, send out an advisory! I shouldn't have to find out by cruising the DUC.


10.13.6 WORKS.
Very strange Avid's page says to still stay at 10.13.3 when even support have confirmed to me that 10.13.6 was fixed in 2018.7...

Please Avid update your system requirement pages :)

Cheers
__________________
1) iMac Pro 3.2ghz 8 Core, 64GB Ram, 2TB SSD, OS 10.13.6, Caldigit TS3+ Dock, Startech USB-C raid enclosure w/ Crucial MX500 1TB x2, 1TB SSD-R G Tech x 2, Samsung 860 Pro 512gb Audio Drive in USB C Enclosure, TBolt Apollo 8 x 2, TI2 Desktop, MoxF6, tons more midi synths, PT 2018.7/Cubase9.5.
2) MBP 2.8ghz i7 quad, 16GB ram, 1TB SSD, OS 10.12.6, PT 2018.7, Logic 10.4.1,Internal Sound, TBolt SSD 512GB.
Reply With Quote
  #19  
Old 09-05-2018, 01:06 AM
WarrenG WarrenG is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 160
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

I'm currently setting up my new MBP (15", Touch Bar, 2.9 GHz Intel Core i9, 32GB RAM, 1TB SSD) with 10.13.6 and 2018.7 PT vanilla and all seems good except that it stops for 40 seconds when the Setting up MIDI message appears. The rest of the setup whizzes past, just the Setting up MIDI part. And that's with either no MIDI devices attached or my Kronos (via USB).
__________________
Best regards
Warren
Website
FaceBook
MySpace
Reply With Quote
  #20  
Old 09-05-2018, 01:50 AM
xrekcor's Avatar
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 690
Default Re: 10.13.6 with 2018.7 ... best version ever!? Holy Sssh

Quote:
Originally Posted by WarrenG View Post
I'm currently setting up my new MBP (15", Touch Bar, 2.9 GHz Intel Core i9, 32GB RAM, 1TB SSD) with 10.13.6 and 2018.7 PT vanilla and all seems good except that it stops for 40 seconds when the Setting up MIDI message appears. The rest of the setup whizzes past, just the Setting up MIDI part. And that's with either no MIDI devices attached or my Kronos (via USB).
nice machine man, 1 step up from mine..... the i9 chip.... was too many chips outa my pocket if I wanted 1t ssd and 32gb ram upgrades. are you talking about the start up screen? when I first started up PT the first few times it did seem to hang but can't remember what was loading at that time. seems to start up in about 10 secs now.
__________________
Rob
———————————————————————————
MBP 15” 2018 macOS Mojave 10.14.6 Touch Bar and ID
2.2GHz 6 core 8 gen Intel Core i7 processor (TB’s to 4.1GHz)
32 Gb of 2400MHz DDR4, 1T SSD, Magic Mouse and Keyboard
Pro Tools 2019.6-23.#, Cubase 9.5, Yamaha TF5, UR44, BEHA4700
........and a bowl of M&M's
———————————————————————————
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Is Pro Tools 2018 EVER going to be supported on a current Version of High Sierra? off the wall macOS 10 01-05-2019 04:53 PM
Macbook Pro 2018 w/ UAD Apollo 8p and PT 2018.7 Performance Issues Dudiester Pro Tools 2018 5 08-12-2018 08:33 AM
Pro Tools 2018.3 / 2018.4 crashing when switching window configurations matthewmkb macOS 0 06-27-2018 06:33 AM
Permission Denied (13) on Launch -Pro Tools 12, Version 2018.1 Randroo Pro Tools 2018 7 05-07-2018 08:11 AM
Does the 2018 boxed version come with iLok 2 or 3 and ... rique000 Pro Tools 2018 3 02-23-2018 06:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:36 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com