Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-30-2017, 08:11 PM
Focuret Focuret is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Chicago, USA
Posts: 132
Default HD Native randomly disappears from Output Device list.

Hey guys,

For some reason I haven't been having much luck with the HD Native and Omni. When I have the HD Native selected as the output device things can be working fine (Pro Tools not open). Playing youtube videos or something in iTunes. But if I stop videos or tracks sometimes the Omni will just stop working and no videos or tracks will even play. When this happens I can switch output device to internal output or whatever and all of the audio will seemingly catch up and play.

After this happens HD Native disappears from the Output devices list. Restarting the Omni. Unplugging and replugging in the HD Native. Nothing works besides restarting the MacBook Pro.

Please tell me there's a way to fix this because it happens more than a few times a day. It's like it either goes to sleep and never wakes up or gets knocked out and never wakes up. Or if there's no way to fix it, is there a way to make MacOS rescan devices in some way without restarting, perhaps? Thank you in advance!

Model Name: MacBook Pro
Model Identifier: MacBookPro13,3
Processor Name: Intel Core i7
Processor Speed: 2.9 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 4
L2 Cache (per Core): 256 KB
L3 Cache: 8 MB
Memory: 16 GB
MacOS 10.12.3
__________________
MacBook Pro Touch Bar (15-inch, 2016 2016), 2.9 GHz Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3, Radeon Pro 460 4096 MB
Intel HD Graphics 530 1536 MB | macOS Sierra 10.13.3 | Avid HD Omni | Pro Tools 12 HD Native | Avid Artist Control | Avid Artist Mix | KRK RP8G2 Monitors | KRK K10S Subwoofer | Slate Digital VMS Virtual Microphone
Reply With Quote
  #2  
Old 03-30-2017, 11:11 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: HD Native randomly disappears from Output Device list.

Which version of the HD Driver and PT are you on? There have been issues.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-2017, 02:57 AM
TFH TFH is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Amsterdam
Posts: 27
Default Re: HD Native randomly disappears from Output Device list.

Indeed check if you have the latest driver and you could also try to factory reset the omni.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2017, 08:30 AM
Focuret Focuret is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Chicago, USA
Posts: 132
Default Re: HD Native randomly disappears from Output Device list.

Quote:
Originally Posted by Stig Eliassen View Post
Which version of the HD Driver and PT are you on? There have been issues.
HD Driver v12.7.1.733

The issue is when I'm not running Pro Tools but rather using the HD Native Thunderbolt as a system sound output device. In any event I have:

Pro Tools v12.7.0.676

Any ideas?
__________________
MacBook Pro Touch Bar (15-inch, 2016 2016), 2.9 GHz Intel Core i7, 16 GB 2133 MHz LPDDR3, Radeon Pro 460 4096 MB
Intel HD Graphics 530 1536 MB | macOS Sierra 10.13.3 | Avid HD Omni | Pro Tools 12 HD Native | Avid Artist Control | Avid Artist Mix | KRK RP8G2 Monitors | KRK K10S Subwoofer | Slate Digital VMS Virtual Microphone
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2017, 11:21 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 35,006
Default Re: HD Native randomly disappears from Output Device list.

Quote:
Originally Posted by Focuret View Post
HD Driver v12.7.1.733

The issue is when I'm not running Pro Tools but rather using the HD Native Thunderbolt as a system sound output device. In any event I have:

Pro Tools v12.7.0.676

Any ideas?
Don't use HDN for non-Pro Tools audio There are a few ways to hear non-PT sound and one would be to feed the headphone out to a pair of analog inputs of the OMNI. If the MBP can feed SPDIF, that would be a better option(go digital into the OMNI). For years now, I have fed optical SPDIF from my computer into a Presonus Central Station for all non-PT sound(but if you are trying to stay portable, then this is probably not a good option)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound and video randomly stops working when HD Native is selected as output. Focuret Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 01-24-2017 01:15 PM
No output device selected in Studio Monitor Express, using Default Output (Mbox Pro). Focuret 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 02-12-2014 08:33 AM
Voice disappears or appears randomly. Help! dbjp Pro Tools TDM Systems (Mac) 12 11-24-2008 07:48 PM
One output channel disappears when adding a track remainanon Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 10-06-2008 02:39 PM
Automatic Delay Compensation disappears randomly .... acmost Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 09-25-2007 09:07 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com