Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-14-2014, 04:45 AM
thepoet thepoet is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: South Africa
Posts: 3
Default Mbox Pro 1st Generation Useless?

I purchased a protools 9+mbox package 3 years ago, only to realise that it was a firewire interface, which I did not have a connection for. After some time, I acquired a PCIe firewire card.

Recently, after attempting to set it up as a default audio output, I searched online and discovered that the drivers aren't updated anymore.

Does this mean I have a a piece of hardware worth approximately $400 that's useless?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-14-2014, 05:27 AM
uller uller is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: denmark
Posts: 278
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

not much info in u post

u call it a "mbox pro" so i gues its not Mbox 1st Generation that use usb not firewire wire)

mbox 2 pro has fire-wire

what drivers are u refering to.. driver to PCIe firewire card or to mbox?

on what system are u trying to run protools and m-box?

what protools 9 (updates) ?

u should read this (especially whats in red)

http://duc.avid.com/showthread.php?t=193637
__________________
Brian Uller
Denmark
Reply With Quote
  #3  
Old 01-14-2014, 06:29 PM
SKI SKI is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Richmond, VA
Posts: 1,153
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

If I can run a second gen mBox on Windows 7 then you can run a mBox Pro on Windows 7 as well.
You are probably looking at the wrong drivers or setting it up wrong.

You have to go into the Windows sound setup and setup the device it's not as simple as just selecting it.
You go in and select the interface then set up what it's allowed to do.

The third gen mBox is much simpler to use and setup.
__________________
URBAN MUSIC-
(Hip Hop and R&B)
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2014, 08:03 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,742
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

Indeed, the Mbox 2 Pro(with firewire) is actually of the 2nd generation of Mboxes, and is still supported thru PT11. As for using it as the default audio output, that's kind of a crapshoot, but there are other options that could make your life much simpler. For me(using 002/003), I never tried to use the interface as the sound card for everything. Those boxes actually have an AUX input, but the Mboxes lack this feature. Simple solution; buy the cheapest Behringer mixer(502) for around $40. Feed the Mbox outputs to a stereo channel, feed the computer sound card output to the other stereo channel. Feed the mixer outputs to your monitors and crank up the volume knobs (with no tone knob adjustments on the mixer, the audio path is plenty clean and neutral).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave

Last edited by albee1952; 01-15-2014 at 11:27 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-15-2014, 01:48 AM
thepoet thepoet is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: South Africa
Posts: 3
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

On the box that I purchased the package in, there was no mention of it being second generation, so I assumed it was a 1st generation. It is an mbox pro.

The firewire card is plug and play, it's the pro tools approved SIIG 1394 3-port PCI i/e Part Number: NN-440012 Model Number: NN2608 Bus type: 32-bit PCI.

I was referring to the mbox drivers.

Currently what I'm trying to do is make it the default audio device as opposed to the internal soundcard.

I have a mixer, but I'd like to take advantage of the mbox dac as opposed to the soundcard, as it crackles and is low quality.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-15-2014, 03:04 AM
thepoet thepoet is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: South Africa
Posts: 3
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

SiSoftware Sandra

ID
Host Name : Hannan
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : System manufacturer System Product Name
Serial Number : Sys***
Chassis : Desktop
Mainboard : ASUSTeK COMPUTER INC. P8Z77-V
Serial Number : MT70240********
BIOS : American Megatrends Inc. 0906 03/26/2012
Total Memory : 7.89GB DIMM DDR3

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-3770K CPU @ 3.50GHz (4C 8T 3.92GHz/6.36GHz, 4GHz IMC, 4x 256kB L2, 8MB L3)
Socket/Slot : 154

Chipset
Memory Controller : 4163 Xeon(R) processor E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller - 0150 101MHz, 2x 4GB DIMM DDR3 1.08GHz 128-bit, Integrated Graphics

Memory Module(s)
Memory Module : 7F98 9905403-439A00LF 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : 7F98 9905403-439A00LF 4GB DIMM DDR3 PC3-10700U DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Monitor/Panel : PHL Philips 150S
(1600x1200, 14.9")
Video Adapter : Intel(R) HD Graphics 4000 (16CU 128SP SM5.0 350MHz/1.15GHz, 64MB DDR3 1GHz 128-bit, Integrated Graphics)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : Intel(R) HD Graphics 4000 (128SP 16C 350MHz/1.15GHz, 1.6GB DDR3 1GHz 128-bit, Integrated Graphics)
Compute Shader Processor : Intel(R) HD Graphics 4000 (128SP 16C 350MHz/1.15GHz, 64MB DDR3 1GHz 128-bit, Integrated Graphics)

Storage Devices
2 ST3000DM001-9YN166 (3TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 3TB (C:)
HL-DT-ST DVDRAM GH24NS90 (1.1GB, SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : 1GB (D:)

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
Hard Disk (C:) : 2TB (NTFS) @ 2 ST3000DM001-9YN166 (3TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Avid Audio Devic (D:) : 1GB (CDFS) @ HL-DT-ST DVDRAM GH24NS90 (1.1GB, SATA150, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : 4163 Intel(R) Z77 Express Chipset LPC Controller - 1E44
LPC Legacy Controller 1 : T0 C5-62
Audio Device : 4163 High Definition Audio Controller
Audio Codec : 4332 0892
Serial Port(s) : 1
Disk Controller : 4163 Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family SATA AHCI Controller
Disk Controller : 4163 Asmedia 106x SATA Controller
USB Controller 1 : 4163 Intel(R) USB 3.0 eXtensible Host Controller
USB Controller 2 : 4163 Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E2D
USB Controller 3 : 4163 Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E26
USB Controller 4 : 4163 ASMedia XHCI Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Printers and Faxes
Printer : Send to Microsoft OneNote 15 Driver (1200x1200, Colour)
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : HP Officejet 4300 Series (1200x1200, USB, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : CutePDF Writer (4000x4000, Colour)

Network Services
Network Adapter : Intel(R) 82579V Gigabit Network Connection (Ethernet)
Wireless Adapter : Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (802.11n (HT), AES-CCMP, 150Mbps)

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7601 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 5.9
__________________
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit SP1
Intel Core i7 3770K @ 3.50GHz Ivy Bridge 22nm Technology
8.00 GB Dual-Channel DDR3 @ 536MHz (8-8-8-20)
ASUSTeK COMPUTER INC. P8Z77-V (LGA1155)
Intel HD Graphics 4000, LogMeIn Mirror Driver
2795GB Seagate ST3000DM001-9YN166 (SATA)
HL-DT-ST DVDRAM GH24NS90
Realtek High Definition Audio
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2014, 11:36 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,742
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

A few things to consider here(granted #1&2 are not related to your question, but you need to be aware of them anyway):
#1-you have onboard graphics and this has been(in the past) an issue with Pro Tools(maybe these newer systems are okay)
#2-you have a single hard drive and Pro Tools NEEDS a separate 7200 rpm(or SSD) drive for sessions(and avoid all "green" drives)
#3-this mobo has an optical SPDIF output for audio, so a modest SPDIF to analog converter box could get you clean audio from other programs(I use that port on my system to feed a Presonus Central Station. When I want to hear Windows or other program audio, I hit a button)
#4-it may be a simple setting in audio properties, but some versions of Avid/Digi drivers are multi-client, and some are not. For this to actually work the way you want, you will need a multi-client driver(and I just don't know about the Mbox drivers)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 01-16-2014, 04:11 AM
uller uller is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: denmark
Posts: 278
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

did u install protools 9 and got it to work with mbox ?
if yes... can u see mbox in kontrolpanel/sound ?
if not try

http://avid.force.com/pkb/articles/e...359&popup=true

reboot and see again

if not ..try
http://www.asio4all.com/

Quote:
A few things to consider here(granted #1&2 are not related to your question, but you need to be aware of them anyway):
#1-you have onboard graphics and this has been(in the past) an issue with Pro Tools(maybe these newer systems are okay)
#2-you have a single hard drive and Pro Tools NEEDS a separate 7200 rpm(or SSD) drive for sessions(and avoid all "green" drives)
this is important info !!!
__________________
Brian Uller
Denmark
Reply With Quote
  #9  
Old 01-16-2014, 09:51 AM
SKI SKI is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: Richmond, VA
Posts: 1,153
Default Re: Mbox Pro 1st Generation Useless?

Quote:
Originally Posted by thepoet View Post
On the box that I purchased the package in, there was no mention of it being second generation, so I assumed it was a 1st generation. It is an mbox pro.

The firewire card is plug and play, it's the pro tools approved SIIG 1394 3-port PCI i/e Part Number: NN-440012 Model Number: NN2608 Bus type: 32-bit PCI.

I was referring to the mbox drivers.

Currently what I'm trying to do is make it the default audio device as opposed to the internal soundcard.

I have a mixer, but I'd like to take advantage of the mbox dac as opposed to the soundcard, as it crackles and is low quality.
The dark blue mini, mBox and mBox Pro are the 2nd gen.
First gen was the original light blue no MIDI unit that Focusrite helped them make.
The third gen are the AVID units.

To use the second gen on Windows you have to do additional setup within the Windows.
Go to the Control Panel > Hardware and Sound > Manage Audio Devices

There you have to configure what is fed to and from the mBox 2, once done it will function properly.
__________________
URBAN MUSIC-
(Hip Hop and R&B)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox 1st generation and OS 10.5.7 caz 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 04-24-2011 04:04 PM
Wordclock on MBox 2 Pro kinda useless ? Haniel Trisna 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-04-2008 12:50 PM
Mbox is useless in OSX spookster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 01-06-2005 09:39 AM
Simple setup renders mBox useless pacificboychoir 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-28-2004 06:35 AM
Mbox Is NOT Useless!!!!! daryl bowden 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 14 05-20-2002 11:27 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:22 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com