Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-16-2014, 08:00 AM
princeplanet princeplanet is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 104
Default Confused about HDX i/o

Hi guys, I tried to find this out first before asking here, but can't get the straight dope anywhere, so here's my question: How many simultaneous physical inputs and outputs can I achieve with a single HDX card? I have a feeling it's 32 ins and 32 simultaneous outs.

If so that's a bummer, as I'm thinking of finally upgrading to a Mac setup from my old PC running PT8 with HD3 PCIx cards and 3 x Lynx 16/16 converters which are currently providing 48 ins and 48 out simultaneously (which i need),

How do I work out what I'd be up for $$ wise? If I trade my HD3, (can I keep the 3 Lynx boxes?), buy a new Mac as well as the software and the HDX card, how much is that? - after the trade in? And if I'm still 16 ins and 16 outs short of what I need, what's the answer? Another HDX card? Is that too expensive, and overkill?

Oh, and what's the skinny these days with the plugin compatibility? All my TDM's and RTAS, VST's etc no good?

Sheesh, this is gonna cost me a fortune, just to get back to where I was (er, am...). Am I sure I wanna do this?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2014, 08:04 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,549
Default Re: Confused about HDX i/o

http://duc.avid.com/showthread.php?t=340031
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2014, 08:18 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,219
Default Re: Confused about HDX i/o

Quote:
Originally Posted by princeplanet View Post
I have a feeling it's 32 ins and 32 simultaneous outs.
The old HD cards had one DigiLink port per card, the new HDN/HDX cards have two ports. One DigiLink is 32 i/o.

Generally speaking, i/o count has doubled every generation. Current ones (HDN/HDX) are 64 i/o per card, previous (HD) were 32 i/o per card, blackies (MIX) were 16 i/o per card. Nobody even remembers anything pre-MIX (year 1998 or so)
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2014, 08:56 AM
princeplanet princeplanet is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 104
Default Re: Confused about HDX i/o

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
The old HD cards had one DigiLink port per card, the new HDN/HDX cards have two ports. One DigiLink is 32 i/o.

Generally speaking, i/o count has doubled every generation. Current ones (HDN/HDX) are 64 i/o per card, previous (HD) were 32 i/o per card, blackies (MIX) were 16 i/o per card. Nobody even remembers anything pre-MIX (year 1998 or so)
Thanks, but 64i/o is only 32 ins at the same time as 32 outs. I need 48 of each, what's the solution?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2014, 09:16 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,219
Default Re: Confused about HDX i/o

Quote:
Originally Posted by princeplanet View Post
Thanks, but 64i/o is only 32 ins at the same time as 32 outs. I need 48 of each, what's the solution?

Nope, it is 64 i/o as far as HDX1 card (or HDN) is concerned. But you would need interfaces that can do it, obviously something other than OMNI :)
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2014, 09:56 AM
Emcha_audio's Avatar
Emcha_audio Emcha_audio is offline
Moderator
 
Join Date: May 2010
Location: Montréal, canada
Posts: 6,389
Default Re: Confused about HDX i/o

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
The old HD cards had one DigiLink port per card, the new HDN/HDX cards have two ports. One DigiLink is 32 i/o.

Generally speaking, i/o count has doubled every generation. Current ones (HDN/HDX) are 64 i/o per card, previous (HD) were 32 i/o per card, blackies (MIX) were 16 i/o per card. Nobody even remembers anything pre-MIX (year 1998 or so)
4 inputs
__________________
Manny.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-16-2014, 10:43 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,137
Default Re: Confused about HDX i/o

3 x Lynx 16/16----
Two off one port and one off the other.
Still room for one more set of 16 ins and outs.

Keep in mind the newer digilinks are smaller-pin sets than the older version.
So some adaptors/cable may be needed. (One comes with an HDn/HDx card)
__________________
(Help us Help You)<<<click here

Testing:All APFS 90% 10% Audio on HFS+(Testing 1.5 yr in)
Pro Tools U-2019.10 macOS 10.14.6 APFS
Second boot-macOS 10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MVC-Edition)
MOTU FW-CoreAudio (for poly recording)
(SSL-HUI-MIDIoverIP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
new systems builds/upkeep
----
Reply With Quote
  #8  
Old 11-16-2014, 12:15 PM
Eduardo Apolonia Eduardo Apolonia is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: Portugal
Posts: 335
Default Re: Confused about HDX i/o

As already said, each HDX card can support up to 64 inputs and 64 Outputs at the same time.

I have an HDX2 and I'm using a total of:
112 Outputs (80 Analog + 32 Digital)
100 Inputs (68 Analog + 32 Digital)

All at the same time.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-17-2014, 09:40 AM
princeplanet princeplanet is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 104
Default Re: Confused about HDX i/o

Thanks everyone. No longer confused! ... Well, at least not about the number of i/o, so Lynx Aurora are working ok with HDX? That's good to know. Another thing I don't know is the maximum number of i/o on a HDN system?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-17-2014, 09:58 AM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: Confused about HDX i/o

Quote:
Originally Posted by princeplanet View Post
Thanks everyone. No longer confused! ... Well, at least not about the number of i/o, so Lynx Aurora are working ok with HDX? That's good to know. Another thing I don't know is the maximum number of i/o on a HDN system?
well lets see, 32 i/o per digi link port and 2 digi link ports on a HDN card
and on HDN card can full access all 64 channels of the MADI interface so:
a) 64
b)
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Confused and need help bad joeystats Windows 5 04-18-2012 03:15 PM
A Bit Confused DJKeys macOS 1 08-16-2011 10:49 PM
:confused: Confused Re: Expansion Chasis BA Studios 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-26-2008 09:24 AM
So confused Pete Evick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-20-2003 06:01 PM
Confused???????? Damage 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 11-06-2001 10:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com