Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #6461  
Old 09-13-2016, 12:31 PM
DIABLO-19 DIABLO-19 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: USA
Posts: 16
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

Doing a lot of reading in this tread as well as a few others. What is the consensus on which drive to run pro tools on?

1) Same drive as the operating system?
2) Separate drive with samples/libraries, vst's, etc?

I read where a few people was saying they do not run pro tools on the same drive as the os.

As far as M.2 storage, ssd, and hdd drives are concerned.
Reply With Quote
  #6462  
Old 09-13-2016, 12:55 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 2,759
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

For best performance, use three drives:

1. OS and program installs
2. Pro Tools session data
3. VI sample libraries

Three Samsung Evo 850 SSDs would be great.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7 hex 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.3 / Win 10 / HP ProBook / i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #6463  
Old 09-13-2016, 01:07 PM
DIABLO-19 DIABLO-19 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: USA
Posts: 16
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

Quote:
Originally Posted by EGS View Post
For best performance, use three drives:

1. OS and program installs
2. Pro Tools session data
3. VI sample libraries

Three Samsung Evo 850 SSDs would be great.
Thanks for the reply.

Yes this is what i was thinking. I was confused on the application and sessions.
Operating system, Pro tools on drive 1, drive 2 pro tools sessions and sample libraries, drive 3 recording.
Reply With Quote
  #6464  
Old 09-13-2016, 01:13 PM
CME CME is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Ardmore OK
Posts: 3,207
Default i7 Builds - Specs and Results

Quote:
Originally Posted by DIABLO-19 View Post
Thanks for the reply.



Yes this is what i was thinking. I was confused on the application and sessions.

Operating system, Pro tools on drive 1, drive 2 pro tools sessions and sample libraries, drive 3 recording.


Drive 1. Would be OS with applications and plug-ins. Should the the default location for all installers.

Drive 2. Would be for the sessions and audio files. Keep each session and associated audio in the same folder. With a separate folder for each song. I actually organize my recording drive by artist/album/song. Don't try to keep sessions on one drive and audio on another. That gets messy in a hurry.

Drive 3. Would be for sample libraries. This is one thing you'll probably need to pay attention to when installing. You'll want the actual VI to still install on the OS drive. But there should be an option on where to install the "content/library". If not there is usually a way to move it later. Just read up, as different plug-in developers do it differently.
__________________
Dell T5810. Harrison Mixbus 32C. Haven't used PT since 2015 and never been happier.
Reply With Quote
  #6465  
Old 09-13-2016, 03:47 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,363
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

And, to be clear, Drive 1/the Operating System and Programs drive must be Drive "C:"
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #6466  
Old 09-13-2016, 04:53 PM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,380
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

I strongly suggest using two system drives if you don't use a laptop. Rebooting into a second system SSD is stupid fast when something goes wrong.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #6467  
Old 09-14-2016, 12:26 AM
ulisauer ulisauer is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Munich, Germany
Posts: 27
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

Quote:
Originally Posted by atticmike View Post
Yeah but I'd still like to see a person from the board post their results.
Hi Atticmike, I just built a setuip with a 6850K, you can see the geekbench here:

https://browser.geekbench.com/v4/cpu/314553

https://browser.geekbench.com/v4/compute/65022

BUT: we get errors 9171 all the time. In fact this is no stable system. Does anyone hav a similar setup that is working ok?

Details are:

System
Modell : ASUS All Series ASUS MB
Serialnummer : System Ser**********
Gehäuse : Default string Desktop
Mainboard : ASUS RAMPAGE V EXTREME
Serialnummer : 1605718********
System BIOS : AMI (OEM) 3301 06/28/2016
Intel vPro : 9.01.37.1002
Gesamtspeicher : 32GB DIMM DDR4

Prozessor(en)
Prozessor : Intel(R) Core(TM) i7-6850K CPU @ 3.60GHz (6C 12T 3.6GHz, 3.6GHz IMC, 6x 256kB L2, 15MB L3)
Sockel/Slot : FC LGA2011

Chipsatz
Speichercontroller : Intel Xeon (Broadwell-E) DMI2 100MHz
Speichercontroller : Intel Xeon (Broadwell-E) Memory Controller 0 - Target Address/Thermal/RAS 100MHz, 2x 16GB DIMM DDR4 2.4GHz 128-bit
Speichercontroller : Intel Xeon (Broadwell-E) Target Address/Thermal/RAS 100MHz

Speichermodul(e)
Speichermodul : Crucial BLS16G4D240FSB16FAD 16GB DDR4 PC4-19200U DDR4-2400 (16-16-16-38 4-54-18-6)
Speichermodul : Crucial BLS16G4D240FSB16FAD 16GB DDR4 PC4-19200U DDR4-2400 (16-16-16-38 4-54-18-6)

Grafiksystem
Monitor : Dell Computer DELL U2515H
(2560x1440, 24.9")
Monitor : LG 34UM95
(3440x1440, 34.1")
Grafikkarte : NVIDIA GeForce GTX 1070 (15CU 1920SP SM5.2 1.5GHz/1.91GHz, 2MB L2, 2.9GB 8GHz 256-bit, PCIe 3.00 x16)
Grafikkarte : NVIDIA GeForce GTX 1070 (15CU 1920SP SM5.2 1.5GHz/1.91GHz, 2MB L2, 2.9GB 7.6GHz/8GHz 256-bit, PCIe 3.00 x16)

Grafikprozessor
CUDA GP-Prozessor : NVIDIA GeForce GTX 1070 (1920SP 15C 1.5GHz/1.91GHz, 2MB L2, 8GB 7.6GHz/8GHz 256-bit)
OpenCL GP-Prozessor : NVIDIA GeForce GTX 1070 (15SP 15C 1.5GHz/1.91GHz, 240kB L2, 8GB 7.6GHz/8GHz 256-bit)
Compute Shader Prozessor : NVIDIA GeForce GTX 1070 (1920SP 15C 1.5GHz/1.91GHz, 2MB L2, 8GB 7.6GHz/8GHz 256-bit)
OpenGL Prozessor : GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2 (8GB)
OpenGL Prozessor : GeForce GTX 1070/PCIe/SSE2 (8GB)

Physische Speichergeräte
Samsung SSD 950 PRO 256GB (256GB, PCIe) : 238GB (C:)
WDC WD2003FZEX-00SRLA0 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm) : 2TB (X:)
Areca ARC-1200-VOL#00 (2TB, RAID, SCSI-5, 10000rpm) : 2TB (D:)

Logischer Speichergeräte
Festplatte (C:) : 238GB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 950 PRO 256GB (256GB, PCIe)
Video (X:) : 2TB (NTFS, 4kB) @ WDC WD2003FZEX-00SRLA0 (2TB, SATA600, 3.5", 7200rpm)
Data (D:) : 2TB (NTFS, 4kB) @ Areca ARC-1200-VOL#00 (2TB, RAID, SCSI-5, 10000rpm)
Wiederherstellung : 450MB (NTFS, 4kB) @ Samsung SSD 950 PRO 256GB (256GB, PCIe)

Peripherie
LPC Hub Controller 1 : ASUS Wellsburg LPC Controller
Audio Gerät : EVGA High Definition Audio-Controller
Audio Codec : nVidia 0083
Audio Gerät : AVID Tech Avid HDX
Serielle Port(s) : 1
Laufwerkscontroller : ASUS Wellsburg 6-Port SATA Controller [AHCI mode]
Laufwerkscontroller : Samsung NVMe SSD Controller
Laufwerkscontroller : ASUS Asmedia 106x SATA Controller
Laufwerkscontroller : Areca Technology ARC-1200 2-Port PCI-Express to SATA II RAID Controller
USB Controller 1 : ASUS Wellsburg USB xHCI Host Controller
USB Controller 2 : ASUS Wellsburg USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller 3 : ASUS Wellsburg USB Enhanced Host Controller #1
USB Controller 4 : ASUS ASM1042A USB 3.0 Host Controller
System SMBus Controller 1 : Intel ICH SMBus
System SMBus Controller 2 : Intel SNB/IVB/HSW-E XMB Ch 0 SMBus
System SMBus Controller 3 : Intel SNB/IVB/HSW-E XMB Ch 1 SMBus

Netzwerkdienste
Netzwerkadapter : Intel(R) Ethernet Connection (2) I218-V (Ethernet, 1Gbps)

Betriebssystem
Windowssystem : Microsoft Windows 10 Professionell 10.00.14393
Kompatibel mit Plattform : x64




Reply With Quote
  #6468  
Old 09-14-2016, 12:50 PM
DIABLO-19 DIABLO-19 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: USA
Posts: 16
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

Thanks for all the recent replies!

I'm currently running Pro Tools 12 on a windows 7 professional 64bit system. Is this the best OS for Pro Tools at the moment? I'm not really liking windows 10, but if its better overall for pro tools I'll go with it.
Reply With Quote
  #6469  
Old 09-14-2016, 01:29 PM
JCBigler's Avatar
JCBigler JCBigler is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 2,737
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

I'm running PT12.5.1 on a well tuned almost 6 year old laptop running Windows 7. The thing that I have noticed is the biggest draw back to running on Win7 is that the PT Control app on the iPad doesn't work with PT12.5.1 on Windows 7. And that it requires Windows 10 to be fully functional.
__________________
Justice C. Bigler
www.justicebigler.com

Lenovo P50: quad-core i7-6820hq, 64GB, 2TB SSD, Win 10 Pro / HD|Native-TB / Protools Ultimate 2019.12

Home/mobile: Focusrite Red 8Pre / Clarett 4Pre
Road/hotel: Roland OctaCaputre / Apogee One
Reply With Quote
  #6470  
Old 09-14-2016, 01:34 PM
ulisauer ulisauer is offline
Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Munich, Germany
Posts: 27
Default Re: i7 Builds - Specs and Results

Hi,

we just installed a new hdx system and having trouble getting it into a productive system. AAE errors -9171 appearing randomly.
Specs are as follows:
Intel Core i7 6850K
Asus ROG Rampage V Extreme/U3.1 Intel X99
EVGA GeForce GTX 1070 Founders Edition
256GB Samsung 950 Pro M.2
2 x
16GB Crucial Ballistix Sport LT DDR4-2400 DIMM CL16 Single
Avid HDX 16x16 analog with Sync HD
Pro Tools HD 12.5.2
Blackmagic Decklink SDI 4K

Is there anyone with a similar system that is working properly?
Any hints?
Followed all optimization guidelines, turbo mode off, c-state off, etc.

We're really struggled.
Avid support just refers to the qualified pre-configured computers from HP and says that our system is not in the supported list.

Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Best Core 2 Series Desktops-Results and Specs sunburst79 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2416 02-19-2013 07:49 PM
new to pc builds chazc080488 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 10-18-2011 07:10 PM
any p45 builds fofif5792 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 09-09-2008 12:47 PM
OSX "builds" Richard Barrie Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 10-18-2004 08:37 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com