Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-16-2007, 06:05 AM
bashville bashville is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: New York
Posts: 1,128
Default 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

The skinny green meters that show the send level don't reflect the amount of send. I can have the fader at zero, and it just shows the same level as the main track meters. I don't remember it being this way in previous versions. Is this right? Is there a preference I haven't found?

Right now I have to watch the level of the aux I'm sending to to get an idea of the level...

Is anybody else seeing this?

thanks

PT 7.3.1
OS 10.4.8
Mac G5 2 ghz DP
3.5 Gig RAM
Digi 96 HD Core, 1 Accel, 1 Process
__________________
HD Ultimate (Native), PT2019.5, 192, 3.2 Quad MacPro 5,1, 16 Gig, Sierra
Reply With Quote
  #2  
Old 01-16-2007, 06:12 AM
sound01 sound01 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: London
Posts: 87
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track leve

Have you tried

OPTIONS - PRE FADER METERING (4th from bottom)

Al.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-16-2007, 10:25 AM
JSR JSR is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: New York City
Posts: 472
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track leve

...exactly; it sounds like you have Pre-Fader Metering turned on.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-16-2007, 01:41 PM
bashville bashville is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: New York
Posts: 1,128
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track leve

Thank you--that was it! Strange, though, I think I kind of liked it pre-fade for some things (especially record mode), but it bugs me on the sends.
__________________
HD Ultimate (Native), PT2019.5, 192, 3.2 Quad MacPro 5,1, 16 Gig, Sierra
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2007, 02:29 PM
Jeremy Mix3000 Jeremy Mix3000 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 147
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

I think the sends are a little screwy in PT anyway. They quite often are Blasting too Loud when using them Post Fader. They need to have a Trim on them so they can be used Post Fader but Trimmed before they go to the buss so they will follow the track but at a lower level.

I think there is a new feature in PT 7.3 that allows the sends to be grouped to the track fader and still be Pre-Fader. Is this right ? I guess that would mean sends would still follow the Fader Level but would be at an independent level ??
Reply With Quote
  #6  
Old 01-16-2007, 02:46 PM
bashville bashville is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: New York
Posts: 1,128
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track leve

Quote:
I think the sends are a little screwy in PT anyway. They quite often are Blasting too Loud when using them Post Fader. They need to have a Trim on them so they can be used Post Fader but Trimmed before they go to the buss so they will follow the track but at a lower level.

I thought that's the way they normally operated post-fader. Like the send level you can adjust comes after any level changes in the main track volume. So calling them pre- and post- fader really refers to whether or not you want them dependent on the main track level.

That's what's confusing about having the "pre-level metering" option affect the sends meters. It's too easy to confuse it with the pre- or post- fade idea. I wouldn't mind it if the sends meters always showed the actual level being sent. Why else do we call them sends?
__________________
HD Ultimate (Native), PT2019.5, 192, 3.2 Quad MacPro 5,1, 16 Gig, Sierra
Reply With Quote
  #7  
Old 01-16-2007, 02:57 PM
Jeremy Mix3000 Jeremy Mix3000 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 147
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

Right. The send meters should show the Send Level Being sent AFTER the Send Fader but have a Trim on them as well so you don't overload the stage going from the Channel Fader to the Send Fader.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-16-2007, 05:10 PM
Andre Knecht Andre Knecht is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, CA
Posts: 2,187
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

Quote:
I think the sends are a little screwy in PT anyway. They quite often are Blasting too Loud when using them Post Fader. They need to have a Trim on them so they can be used Post Fader but Trimmed before they go to the buss so they will follow the track but at a lower level.[…]
Isn’t that what the Send fader is for?


Also, and I realize this is easy to overlook and/or forget, Send Output windows have the ability to display an additional level meter measuring the total level of the path being fed by the send itself — which should help you. (Path Meter View option - PT 7.2 Reference Guide, pg. 546)

To view the Path Meter…
on an open Send Output window, click on the “Resize” toggle button at the Top-Left edge of the window. It’s the third button — the one that is green in Finder windows. (The manual’s graphics only shows the Windoms equivalent.)

IHTH.
__________________
Andre Knecht

We’ll fix it in the shrink-wrap. (Frank Zappa)

.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-16-2007, 07:00 PM
Jeremy Mix3000 Jeremy Mix3000 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 147
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

Quote:
Isn’t that what the Send fader is for?


Also, and I realize this is easy to overlook and/or forget, Send Output windows have the ability to display an additional level meter measuring the total level of the path being fed by the send itself — which should help you. (Path Meter View option - PT 7.2 Reference Guide, pg. 546)

To view the Path Meter…
on an open Send Output window, click on the “Resize” toggle button at the Top-Left edge of the window. It’s the third button — the one that is green in Finder windows. (The manual’s graphics only shows the Windoms equivalent.)

IHTH.

I did not know that... Path Meter View Option is helpful. Thanks.

Regarding the Send Fader itself. The problem I have is that sometimes if the overall mix is too hot and I have the send set to Post Fader. The send's INPUT will clip regardless of the position of the send fader. I want the send to be Post Fader. So I have to trim everything back to get that one send to stop clipping.

In other words... I get a good mix going. I put the lead vocal in. Then I add some reverb to the lead. At that point the send is clipping. This is the Input to the send Not the Output. So the send fader doesn't stop it from clipping.

I think the Sends and Inserts in PT are a little too Touchy anyway. They clip too easily.

Reply With Quote
  #10  
Old 01-16-2007, 07:10 PM
Andre Knecht Andre Knecht is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, CA
Posts: 2,187
Default Re: 7.3.1 Send level meter just mirrors track level

Quote:
I want the send to be Post Fader. So I have to trim everything back to get that one send to stop clipping.
What you describe is another fine example of what Master Faders are for.

If your sends are clipping their destinations inputs — as I take what you describe to mean — add a new Master Fader to your mixer and assign it to the path fed by your sends. Trim as needed. Done.

There’s no need to change the functionality of the sends.

IHTH.
__________________
Andre Knecht

We’ll fix it in the shrink-wrap. (Frank Zappa)

.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no " Level Meter " on Master Track Peter Kroner Windows 10 10-26-2012 02:54 PM
Send level meters displaying track volume?? simon hunt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-02-2011 12:55 AM
Send Output Meter shows track level? lwilliam 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 03-22-2009 07:05 PM
copy a send (w/send level intact) from 1 to 30 audio tracks? MixerGuy Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 12-30-2007 03:20 PM
channel level mirrored in send level meter daveh 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-01-2001 01:32 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:36 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com