Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire and USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-23-2015, 07:08 PM
GregS GregS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 5
Default Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

I'm experiencing audio clicks & pops when playing real time VSTi's using the Fast Track Ultra. I think this problem started immediately after the most recent Windows 10 update. (which I think was a big update). If I switch to ASIO4ALL using the integrated audio interface, the problem goes away. I have tried stopping as many background processes as I can. Just in case it's relevant, I notice that in the M-Audio control panel, when I click the "Setup" button at the top, the pop-up window does not display immediately - it kind of "unfolds" in a gradual and jerky fashion. It may just be an intended transition effect, but if it's not, this could be a sign of a problem, I think.
Tried two instruments so far: Kontakt 5, and Pianoteq 5 (both in standalone mode)
Environment:
I normally run at 44.1kHz and a 128 sample ASIO buffer. I'm not sure yet whether increasing the buffer size completely eliminates the problem, but I think it does help.
Windows 10-X64 Pro (last updated 23-Dec-15)
Fast Track Ultra driver version 6.1.10, firmware 1.5.1
Dell M4500 laptop, Core i5 M540 @2.53GHz, 4GB (this laptop is rather old)
Reply With Quote
  #2  
Old 12-23-2015, 07:19 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,697
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

Several possible issues here
#1-an old and somewhat under-powered computer
#2-Windows 10 is yet to be approved with any version of Pro Tools
#3-Has M-Audio released a Windows 10 driver for that interface?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 12-23-2015, 07:59 PM
GregS GregS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 5
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

Thanks Dave.

I don't think the driver is supported for Windows 10 yet.
Protools is not relevant - I'm running the aforementioned software in standalone mode.

Greg.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-23-2015, 10:47 PM
GregS GregS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 5
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

My CPU frequency seems to be stuck on 1.2GHz! First noticed in Pianoteq, verified with the CPU-Z utility. This is despite the fact that I have attempted to lock the frequency at max. I am using the High Performance Windows power profile, and I have double checked that the min & max CPU frequency are both set at max. I have tried switching to the "Balanced" power profile, to see whether Windows then dynamically adjusts the frequency, but it doesn't seem to budge from 1.2GHz.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-23-2015, 11:19 PM
GregS GregS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 5
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

I found the problem - I'm a bloody idiot.

I was using the power adaptor from a different laptop - still a Dell, but a different model. The laptop had detected that I was not using the correct adaptor, and limited the performance/power consumption to protect itself from the bloody idiot user.

Greg.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-24-2015, 09:52 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,697
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

Glad you got it sorted
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 12-25-2015, 03:40 PM
GregS GregS is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney, Australia
Posts: 5
Default Re: Audio glitches with Fast Track Ultra on Windows 10 after updating Windows 10

Thanks - me too. :) I was starting to accept the fact that I may need to buy another interface, or worse - become a Mac user!!!

This FTU is an excellent interface - amazing amount of i/o for the price I paid way back when I bought it. In fact it's working better than ever with the most recent drivers. Originally I wasn't able to use suspend/resume (in Windows) - Windows would crash after resuming. That problem has gone now.

Greg.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fast Track Ultra and Windows 10 ptauger FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 3 01-28-2016 12:18 PM
Fast Track Ultra and Windows 10 Problem Cal D FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 8 01-25-2016 06:50 AM
Fast Track Ultra 8R Windows 10 drivers? Amechan FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 9 11-15-2015 11:52 PM
Fast Track Ultra Windows crashes ducknoir FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 0 06-15-2015 05:51 PM
Fast Track Ultra on Windows 8 x64 mcrooney FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 4 04-27-2014 05:08 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:55 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com