Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-04-2016, 10:01 AM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Choppy video

Hi,

Since moving to PT12 i happily lost the video engine error.
But now after playing back video for about 10 seconds the picture starts getting choppy. As in non fluent video, jumping from one frozen frame to the next frozen frame. After stopping and pressing play again i get the same behaviour.

I use the DNXHD codec and have my video, session and system on different drives. I use the latest PT 12.4.0 HD, and run Yosemite 10.10.5 on a trashcan Mac.
I display the video through a Black Magic Intensity Pro card.
Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-04-2016, 01:33 PM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Choppy video

I'm afraid Blackmagic have completely dropped the ball... It's absolutely 100% a Blackmagic problem.

I was in contact with BM tech support about this, and their position was that there is no issue... However, as you've already discovered, the Intensity is utterly unusable with PT12.

Here's a previous thread, where I wen through the same problem as you: Video Issues with BM Intensity and PT 12
http://duc.avid.com/showthread.php?t=373942

I really really did give BM every opportunity to be involved in a fix for this... But frankly the appear not to really care that their drivers are not fit for purpose.

I'm happy to report however that the AJA card is 100% solid, and behaves as you'd expect.

Mike's advice, is spot on.... Don't even spend another second trying to 'fix' the BM's playback... Just move on.

For what it's worth, desktop playback in PT12 is fine too, if that's any consolation...
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #3  
Old 02-04-2016, 02:26 PM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Choppy video

Thanks Jon, your reply and that thread were a very good read. Amazing Blackmagic drops the ball like this. I am, like your were, a bit hesitant to drop €800 to fix my problem. I think i will have to in order to loose the headaches of Blackmagic.
__________________
PT 12.7.1 (HDX1) - OSX Sierra 10.11.6 - Mac pro (late 2013) 3,5 GHz 6 Core Intel Xeon E5
32 Gb int memory - AJA IO Express - Artist Mix & Control
Reply With Quote
  #4  
Old 02-04-2016, 02:29 PM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Choppy video

No problem.
By the way, I ended up getting a used AJA card for around $180
New they are pricey but the used value seems pretty reasonable.
I sold my BM card for not much less than that.
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #5  
Old 02-04-2016, 02:38 PM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Re: Choppy video

Which model did you buy?
__________________
PT 12.7.1 (HDX1) - OSX Sierra 10.11.6 - Mac pro (late 2013) 3,5 GHz 6 Core Intel Xeon E5
32 Gb int memory - AJA IO Express - Artist Mix & Control
Reply With Quote
  #6  
Old 02-04-2016, 02:42 PM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Choppy video

I got the IO Express, which is great and has the breakout box....
The Kona LHi is probably the closest to the Blackmagic Intensity in that it's just a single slot PCIe card with an HDMI output.
They both appear to run the same drivers, which are totally rock solid.
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #7  
Old 02-04-2016, 02:54 PM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Re: Choppy video

Thanks! Time to head over to ebay :)
__________________
PT 12.7.1 (HDX1) - OSX Sierra 10.11.6 - Mac pro (late 2013) 3,5 GHz 6 Core Intel Xeon E5
32 Gb int memory - AJA IO Express - Artist Mix & Control
Reply With Quote
  #8  
Old 02-05-2016, 02:12 AM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 833
Default Re: Choppy video

By the way, if you've got a Thunderbolt enabled Mac (and it looks from your signature as though you do... did you have the Intensity in a chassis..?) then probably the T-Tap from AJA is worth a look. If you don't need gen-lock or anything complicated and just need a solid HDMI output then that's a pretty cost effective solution.
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools Ultimate 2019.6, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #9  
Old 02-05-2016, 02:26 AM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Re: Choppy video

Hi Jon,
I have an expansion chassis and prefer the videocard in there because my thunderbolt ports are all in use. Found a second hand Express for 175 euros so that sounds like a good deal to me.
Thank you for your thoughts!
__________________
PT 12.7.1 (HDX1) - OSX Sierra 10.11.6 - Mac pro (late 2013) 3,5 GHz 6 Core Intel Xeon E5
32 Gb int memory - AJA IO Express - Artist Mix & Control
Reply With Quote
  #10  
Old 02-08-2016, 01:46 AM
HDXSound HDXSound is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Amsterdam
Posts: 62
Default Re: Choppy video

Installed the Aja Express, no choppy video anymore and works like a breeze!
__________________
PT 12.7.1 (HDX1) - OSX Sierra 10.11.6 - Mac pro (late 2013) 3,5 GHz 6 Core Intel Xeon E5
32 Gb int memory - AJA IO Express - Artist Mix & Control
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video Choppy After Waves Plugins Added tcstx Pro Tools 9 7 02-27-2011 11:27 PM
Choppy Windows XP Pro SP3 w/ Choppy Protools 8.0.0???-Sandra Included cornhead 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 05-15-2010 07:51 PM
Video Playback running choppy amac84 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 11-18-2009 02:30 PM
Nehalem Video Choppy On Second Monitor David McRell Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 08-31-2009 08:15 AM
Choppy video / playback jdissonant 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 09-27-2007 05:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com