Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 04-03-2016, 11:17 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,170
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Quote:
Originally Posted by EarHole View Post
This issue really needs to be fixed. It's caused my room to go down multiple times with no solution. Converting to Pro Res is a pain in the heat of battle with a room full of clients. It also makes archiving more copious.

I've worked on Pro Tools for about 20 years, day in, day out. My current system is fast and powerful but asking it to be rock solid on the video front like my previous rigs is a fleeting dream.

Editors are kicking out and posting video & revisions in mp4 and h.264 for mix files. It's a way of life for us these days.
Agreed.. Have the same exact process here with editors. Usually now I can work with H.264, but have been reading about issues with sync, so they have been point mp4's and so I have used those with good success so far, but I am still on 12.3.1, but no problems on Yosemite. I have avoided upgrading any further since I can afford to be down right now. G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2019.10 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid HD IO
Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Mojave 10.14.6, Digital Performer 9.5, Logic Pro X 10.4.6
Reply With Quote
  #12  
Old 04-03-2016, 11:21 AM
gives's Avatar
gives gives is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Portland, OR
Posts: 1,170
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Quote:
Originally Posted by Buccanears View Post
They can't simply "fix it". It's the nature of the format. H264 is a delivery format fit for the best high quality kitten videos on the interwebs.
It is not a format for post production.
https://randycoppinger.com/2012/06/1...nd-h264-video/
Good info here. Thnx, G
__________________
Gregory Ives, Composer/Sound Designer/Musician
http://www.gregives.com
https://pro-labs.imdb.com/name/nm1170521/?ref_=sch_int

Protools 2019.10 Ultimate HD Native Thunderbolt Avid HD IO
Mac Pro 3.5GHz 6-Core Intel Xeon E5 64GB of Ram
OSX Mojave 10.14.6, Digital Performer 9.5, Logic Pro X 10.4.6
Reply With Quote
  #13  
Old 04-03-2016, 12:02 PM
philper philper is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: ALbany CA USA
Posts: 981
Default Re: PT 12.5 Video Engine

At least 3 million cheers for MPEGStreamclip--convert that h264 or MP4 to MJPEGA and your DAW will be much happier....
Reply With Quote
  #14  
Old 04-03-2016, 03:43 PM
Wizzoboy's Avatar
Wizzoboy Wizzoboy is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
Posts: 604
Default Re: PT 12.5 Video Engine

+1
__________________
Dell Precision 490 Workstation, dual 4 core 5355 Xeon, 16gb Samsung DDR2 ECC Ram - Windows 7 Ultimate - Nvidia GTX 650 - 3 x Internal WD Blacks - PT 2018.3 - Digi 002R - Original Mackie HUI - JBL Monitoring.
Dell XPS 8700 i7-4790 - 24gb RAM - Windows 10 - Nvidia GTX 1060 6GB with Studio driver 431.86- 2 x Internal WD Blacks + MSATA card - Davinci Resolve 16.1 - Canon HF G40
Reply With Quote
  #15  
Old 04-04-2016, 12:38 AM
peterle peterle is online now
Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: Berlin , Germany
Posts: 443
Default Re: PT 12.5 Video Engine

"usually now I can work with H.264, but have been reading about issues with sync, so they have been point mp4's and so I have used those with good success so far,"

beware , mp4 is just a container like *.mov files..,
most , if not every mp4 is in real with h264 encoded , which varies
extremly , depending how much compression (Keyframes )
is used. Its possible to work with H264 in PT if every Frame is
a Keyframe (full frames)( the other frames contain only the differences to a Keyframe).
If not , at least scrolling in PT is a Pain because PT jumps always to the
next Keyframe ......
__________________
foley artist , soundeditor
Reply With Quote
  #16  
Old 04-04-2016, 02:10 AM
MIKEROPHONICS's Avatar
MIKEROPHONICS MIKEROPHONICS is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: TWICKENHAM (South West London) UK
Posts: 2,081
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Hi Philiper

MJPEG is not a recommended or supported codec. Read the docs or watch Andy Baker's webcast.
Stick to DNxHD36 or ProRes Proxy or even DV
__________________
cheers

Mike Aiton BSc (hons)
Dubbing Mixer/Sound Designer

BAFTA member
IPS member

former Post Production Expert at www.pro-tools-expert.com
-------------------------------------------------------------------
www.mikerophonics.com
Reply With Quote
  #17  
Old 04-04-2016, 08:09 AM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 112
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Stop dealing with CODECs guys, it's got nothing to do with CODECs. This is a PT12.5 Video Engine problem.

I've figured out when I first boot ProTools 12.5, I load the session and respond with "NO" when the dialogue box comes up saying "the video engine has an error do you want to reinitialize", it then gives me the error about the "missing CODEC" which I respond with "OK", then the session boots but the video doesn't show up. I immediately close the session and re-open, it asks me if I want to start the Video Engine and I say "YES" and all is good. Video is there and plays fine.

Makes no sense.

And no, it doesn't matter what CODEC I use. The show I'm currently on is DNx36

Vince
Reply With Quote
  #18  
Old 04-04-2016, 09:12 AM
MIKEROPHONICS's Avatar
MIKEROPHONICS MIKEROPHONICS is offline
Member
 
Join Date: Sep 2008
Location: TWICKENHAM (South West London) UK
Posts: 2,081
Default Re: PT 12.5 Video Engine

VRS

Have you trashed prefs since going to 12.5? I have a session (300 tracks for 80 min film) where sometimes it gets stuck opening (DSP is near the limit) and if I trash prefs, it then will re-open. Admittedly it's 12.4 as I am near to finishing this film, but the principal is that s flag or something is funky, and a prefs trash often helps.....
__________________
cheers

Mike Aiton BSc (hons)
Dubbing Mixer/Sound Designer

BAFTA member
IPS member

former Post Production Expert at www.pro-tools-expert.com
-------------------------------------------------------------------
www.mikerophonics.com
Reply With Quote
  #19  
Old 04-04-2016, 10:03 AM
philper philper is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: ALbany CA USA
Posts: 981
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Quote:
Originally Posted by MIKEROPHONICS View Post
Hi Philiper

MJPEG is not a recommended or supported codec. Read the docs or watch Andy Baker's webcast.
Stick to DNxHD36 or ProRes Proxy or even DV
Thanks, I guess. Working here fine! And still yay for MPEG Streamclip!
Reply With Quote
  #20  
Old 04-04-2016, 10:37 AM
VRS VRS is offline
Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 112
Default Re: PT 12.5 Video Engine

Quote:
Originally Posted by MIKEROPHONICS View Post
VRS

Have you trashed prefs since going to 12.5? I have a session (300 tracks for 80 min film) where sometimes it gets stuck opening (DSP is near the limit) and if I trash prefs, it then will re-open. Admittedly it's 12.4 as I am near to finishing this film, but the principal is that s flag or something is funky, and a prefs trash often helps.....
Trashed prefs, did all that stuff. No difference.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'The Video Engine reported and error' message when trying to play any video zerothrills Pro Tools 12 9 12-08-2019 11:37 PM
video engine loftus Pro Tools 11 1 08-19-2015 03:15 PM
Video Engine not working.. crashing when i load in a video to PT11 sarahsherlock Pro Tools 11 5 08-16-2014 01:35 AM
PT 10HD with MXF Video wants Video Engine? rantanplan Pro Tools 10 2 06-05-2014 10:50 AM
Boot Screen "Not Recognized Video Hardware Connected", "video engine failed to init bcrichguitar macOS 3 04-01-2012 10:10 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com