Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-02-2008, 07:03 AM
MatthieuH MatthieuH is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ciboure France
Posts: 104
Default Mbox 2 Pro & FW800

Hi,
I'm on buying a new iMac and a Mbox 2 pro. Does anybody know why Mbox 2 pro and FW800 aren't compatible on the same workstation ? What kind of issue occurs ? Have we any chance to see a PT or driver's update with this problems fixed ? What about performances when chaining a Mbox 2 pro and an external FW400 hard drive ?
Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2008, 01:57 PM
Mr. Anderson Mr. Anderson is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Littleton, MA
Posts: 87
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

FireWire 800 drives seem to cause some strange error messages in Pro Tools. As of today, FireWire 800 hard drives are still incompatible with the Mbox 2 Pro. Perhaps some others could chime in with the exact issues they have experienced.

I use FireWire 400 drives with my Mbox 2 Pro and I have zero issues with performance.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2008, 04:19 PM
sky88dd sky88dd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles, CA
Posts: 322
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

It is true that FW 800 drives are not compatible with Mbox 2 Pros, but I've read somewhere(can't remember where) that if each is plugged into a different fw bus, then it should be fine.
I decided to give it a try and now I have the Mbox 2 Pro on a SIIG fw card and my fw 800 drives on the built-in fw ports of my computer.
Its been working out with no problems for a few months.
Hope that helps.
__________________
PPC G5 Dual 2.0, 8.5G Ram
PT 8 cs2 OSX 10.5.8
MBP Core 2 Duo 2.16, 2G Ram
PT 8 cs2 OSX 10.5.8
Mbox 2 Pro, Mini, Micro
Reply With Quote
  #4  
Old 03-05-2008, 09:59 AM
MatthieuH MatthieuH is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Ciboure France
Posts: 104
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

Thanks for answering guys ! So it meens iMac has only got 1 internal firewire bus for both fw 400 & fw 800 ports ? Can anybody confirm that ?
Thanks
Reply With Quote
  #5  
Old 08-27-2008, 08:13 AM
Paolão Paolão is offline
Member
 
Join Date: Apr 2002
Location: São Paulo, Brasil
Posts: 62
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

Mi Imac have two Firewire ports, one for 800 and the other one for 400.
Imac 2.8 Ghz 24" Intel Core 2 Duo
Reply With Quote
  #6  
Old 08-27-2008, 08:46 AM
docbop docbop is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 403
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

ProTools sometimes have issues depending on the FW chipset the drive uses. Also with limited FW ports you have to be careful with device order if you daisy-chain devices. The iMac has two ports, but they are on the same bus, so if both used at same time then they both slow down to 400.
__________________
Steve B.
----------------------------------------------------------------
If you think you can or if you think you can't, you're right.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2008, 02:46 PM
meeke meeke is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Posts: 5
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

i'm using a macbook pro, running os x 10.4 with pt 7.4, an mbox2pro and external firewire800 drives.

i experienced the classic "not supported" problems, but found out, that plugging the firewire drive in first- and afterwards the interface does the trick. sometimes i need to trash all digidesign databases and prefs first, but after all it works.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-07-2008, 08:49 PM
drguitar drguitar is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Los Angeles
Posts: 626
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

meeke,

I am interesting in hearing more about this. So you're saying you plug in your FW 800 drive first? let it spin up, THEN plug in your Mbox to the 400 port, then launch pro tools and this method actually works for you without causing errors that stop playback on moderate track-count sessions?

I started a thread about this myself recently. I was thinking of getting an express 3/4 FW 800 card but haven't tried it yet.

I myself was okay for a bit using the built in FW 800 for my audio drive, but then it just completely stopped working
__________________
iMac 27 inch Quad Core 3.4 GHz
OS X 10.8.2
24 GB RAM
Digi 002 Mixer
PT 10.3.4 + PT 10 HD

MacBook Pro 2.4 GHz Core 2 Duo
OS X 10.8.2
6 GB RAM
Mbox 2 Pro
PT 10.3.4 + CPTK
Reply With Quote
  #9  
Old 10-21-2008, 07:19 PM
fixxer49 fixxer49 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: New York, NY
Posts: 46
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800 (can you use a FW 400 to FW 800 adapter cable?)

I'm considering the new iMac.
I've gone over several threads dealing with FW 800 issue and wasn't able to find the exact answer to my particular issue.

Daisy chaining 1 FW 400 drive with Mbox 2 Pro seems to work fine, but not daisy-chaining 2 drives. My problem is that I need to run a separate extra drive for sample streaming-intensive programs like Synthogy Ivory.

Question:
Can I load Ivory on its own FW 400 drive and connect that drive to the iMac's 800 port with a 400-800 adapter cable?
Reply With Quote
  #10  
Old 10-22-2008, 07:59 AM
mcphoto mcphoto is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 43
Default Re: Mbox 2 Pro & FW800

Quote:
Originally Posted by Paolão View Post
Mi Imac have two Firewire ports, one for 800 and the other one for 400.
Imac 2.8 Ghz 24" Intel Core 2 Duo
The issue with ProTools isn't so much how many Firewire ports you have - it's how many busses the ports are connected to. G4 & G5 Macs have only one Firewire buss; I suspect the case is the same for newer macs as well.

The workaround for this is to install a Firewire PC card (or a cardbus on a laptp).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New FW800 Grounded MBox coming??? 7thheaven Pro Tools M-Powered (Mac) 2 09-03-2012 05:08 AM
protools 10+MBOX 2 PRO+FW800+10.7 barlevy macOS 2 08-15-2012 10:40 PM
protools 9+MBOX 2 PRO+FW800+10.7 barlevy macOS 1 08-15-2012 09:24 AM
FW800 and Mbox 2 Pro Barry Johns 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 04-26-2009 09:36 AM
mbox 2 pro with fw800 maharzan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 01-26-2009 07:13 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:30 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com