Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-02-2012, 09:26 AM
scubadrum scubadrum is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Default Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

Hi,

I have problems with latest avid win7 firewire asio drivers and Cubase 6.5
I need to instal beta 8.0.4b drivers in order to work with Cubase 6.5 properly. When i do that Pro tools 10 not always start up (I lose precious studio time). I can't just work with PT10 only because its a shared studio environment. I need both programs to run properly with Digi 002R in Win7.

Any suggestions ?

Thanks
Scubadrum
__________________
Scubadrum

PT 10.2, Win 7 SP1, Digi 002R Black lion, Ram 6GB, Separate audio HDD
Reply With Quote
  #2  
Old 09-02-2012, 04:43 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,723
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

You have some misconceptions going on here. ASIO has nothing to do with firewire. FW has its own driver. ASIO is for the AUDIO hardware. Pro Tools 10(and 9) is not compatible with XP.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 09-03-2012, 03:25 AM
scubadrum scubadrum is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

My setup is Win7 don't look in signature its from old times (I can't change it in my profile), there is no separate driver for 002R firewire, its all in one avid driver package. The thing is that with latest drivers pro tools 10 works fine but cubase not.
__________________
Scubadrum

PT 10.2, Win 7 SP1, Digi 002R Black lion, Ram 6GB, Separate audio HDD
Reply With Quote
  #4  
Old 09-03-2012, 06:19 AM
Greg M Greg M is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Alpena, MI
Posts: 1,246
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

scubadrum,

Two things to consider. 1) The firewire driver Albee is referring to is your computer firewire driver and can be accessed or changed from device manager. You should have a couple of choices to try when you "update" the driver. 2) When you run any application other than PT and want to use the Digi/Avid ASIO driver, you must run the application as administrator. You do this by finding the executable file and and set its properties to "run as administrator". I'm not familiar with the details of Cubase, but I would guess that there is a file in Program Files or Program Files(x86) that is called cubase.exe. Find it and set its properties as described.

Hope this helps.
Greg
__________________
Intel i7 3930K, Gigabyte GA-X79-UP4 (rev 1.0), 32 GB Corsair Vengeance 1600 ram, EVGA Nvidea GT 720 TI video card, a Samsung 850 Pro (256 GB) OS drive, 2 Samsung 850 Pro's (512 GB) in externally mounted drive bays for session and sample storage, Win 10 Pro, PT Ultimate (Native)2019.10, HD Omni, HD I/O 16x16 .
Reply With Quote
  #5  
Old 09-05-2012, 09:50 AM
scubadrum scubadrum is offline
Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 27
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

Hi,

I have tried different firewire drivers (including legacy) in device manager but without luck, all software instaled in administrative level account, but I will try your solution.

Thanks
__________________
Scubadrum

PT 10.2, Win 7 SP1, Digi 002R Black lion, Ram 6GB, Separate audio HDD
Reply With Quote
  #6  
Old 09-09-2012, 02:13 PM
gonsdeejay's Avatar
gonsdeejay gonsdeejay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: México City
Posts: 206
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

Hi, you can download drivers for 002R here http://secure.digidesign.com/service...&localeCode=en.....

On Windows you can run Cubase and PT at the same time (depend on your CPU) but the Audio hardware setup, has to be diferent for each software...
Cubase and PT gona fight for Audio Hardware... So Try to do. I the time in Pro Tools, your config Audio Setup with 002R, and Cubase with some ASIO Driver, when you need to use 002R on Cubase change the setup on Pro Tools first , and set on Cubase...
__________________
Pro Tools 2019.12. UAudio Apollo X8, 8 Duo & Apollo Twin. Custom PC i7-7700K 16 Gb Ram Thunderbolt 3 SYSTEM-1KRK V88. Yamaha HS7 Korg ESX-1 MBOX2 003Rack Mackie MCU Producing My Own Life
Reply With Quote
  #7  
Old 09-09-2012, 02:17 PM
gonsdeejay's Avatar
gonsdeejay gonsdeejay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: México City
Posts: 206
Default Re: Pro tools 10 and latest 002R asio driver problems

Run Pro Tools fiirst. with your config Audio Setup with 002R, and Cubase with some ASIO Driver, when you need to use 002R on Cubase change the setup on Pro Tools first with some ASIO Driver, and set 002R in Cubase...

Sorry for my bad English.
__________________
Pro Tools 2019.12. UAudio Apollo X8, 8 Duo & Apollo Twin. Custom PC i7-7700K 16 Gb Ram Thunderbolt 3 SYSTEM-1KRK V88. Yamaha HS7 Korg ESX-1 MBOX2 003Rack Mackie MCU Producing My Own Life
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ASIO driver for 002R W7x64 Vegadark 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 07-06-2009 08:20 PM
Asio driver problems with 002 Pro tools 7 with SP2 inka 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 06-03-2007 08:01 PM
Adobe Audition with latest ASIO driver rusmooth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 08-22-2004 10:36 AM
Digidesign ASIO driver does not work???? 002R muse6638 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 04-10-2004 03:31 PM
Latest ASIO driver? Whispa Pro Tools TDM Systems (Win) 8 08-28-2003 11:16 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:09 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com