Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Avid S6

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-14-2020, 06:16 PM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,725
Default DADman .dms vs .dmprof file question

Apologies if this is in the wrong forum, but I don’t see a spot for DADman/MTRX specific questions. Please point me to it if I’m missing something.

I’m a bit fuzzy on the two types of data being saved from the DADman software. In the File menu you have an “Open” and “Save” command which allow you to open or save .dms files, but then there’s also a “Open Profile” and “Save Profile” commands which open or save .dmprof files.

So, does a .dms file *not* include the profile information in it? What exactly is saved in each type of file and does one override the other? I’ve snooped around a bit but have yet to find this explicitly spelled out.

Would love a clear explanation.

thanks!
rich
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2020, 06:21 PM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 437
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

The Monitor Profile file is everything that is programmed for monitoring. Speakers, Alt speakers, Cues, etc.

You can have several of these depending on different types of monitor/cue setups.

The other one is all of the IO labeling and setup.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2020, 06:31 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 882
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Greetings,

The .dmprof file is specific to the Monitor Profile alone - which contains up to 16 monitors composed of sources, outputs, folddowns and meters.

The .dms file contains everything else, including the AD, DA, patch and configuration settings. You can configure DADman to automatically load your last .dms and .dmprof files on launch under the preferences. Hope this helps.

best,


Jeff



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2020, 06:34 PM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,725
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Thanks for that! I guess what I don't understand is why isn't this all just saved in a single file? Why are there 2 files that need to be saved to save your monitor and I/O setup?
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2020, 07:42 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 2,188
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Those of us with constantly changing routing per project (film scoring music with more than one system, for instance) have the same monitoring but vastly different routing per project. Or even per cue.

Going further back with DAD, location recording would have similar needs per venue.

This can work the other way too. Different monitoring during tracking vs mixing.
__________________
Pro Tools Ult 2019.12, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #6  
Old 03-15-2020, 09:38 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,725
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

OK, thanks all! I'm in a use case for the S6 where I come in to a client's to work on music (where others have been working on post) and I just want to load up my monitor/MTRX settings and go - seems funny to me to have to load two files into the same app, but I guess I can see where it could be useful for these to be separated.

Appreciate the prompt info folks - very helpful!

rich
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-15-2020, 12:45 PM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,725
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Greetings,
...configuration settings. You can configure DADman to automatically load your last .dms and .dmprof files on launch under the preferences. Hope this helps....

Apologies for thread drift here - why does loading a session in PT seem to change the DADman configuration settings? I keep having to reload my .dms file after loading a Pro Tools session (even saved with the correct DADman configs) in order to get things like my I/O / talkback settings correct? I'm sure this must be in prefs somewhere on the S6 but I can't find it.


thanks!!
rich
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-15-2020, 12:49 PM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 437
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Can you be more specific or post a screen shot or video?

PT does not control the loading or non-loading of DAD files.

If your IO setup in PT changes per session, that could account for what you might be experiencing as DADMan changes.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-15-2020, 05:48 PM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,725
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Shots attached of just the A/D card: 1st is desired setup. Save Pro Tools session, re-open same session and you get the second A/D setup; note A/D #7 and A/D #10. What the heck is going on here?

Before Pro Tools session open:







After session open:

__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14, PT 2020 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-15-2020, 05:50 PM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 882
Default Re: DADman .dms vs .dmprof file question

Looks like you are also using PRE Control via IAC, yes?



Jeff



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Control/DADman flakiness LukeHoward Avid S1, S3, Dock and Control 1 01-12-2020 09:29 PM
DADMan goes wonky Jared_TL Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 12-29-2019 01:06 PM
DADMan Firmware - When to Flash? jdh95 Avid S6 5 09-11-2019 09:00 AM
DADman and Mojave? jgaz Avid S6 15 06-30-2019 07:25 AM
Sum and Intercancel between MTRX DADman and S6 laki Avid S6 1 12-27-2017 04:18 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:04 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com