Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

 
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
  #1  
Old 05-10-2018, 01:15 PM
spooner_von_nobody spooner_von_nobody is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Romulus, MI
Posts: 2
Default Pro Tools 12 and Rode NT-USB Microphone? (Help)

Hello all,

This is my first post here and I hope to not enrage the more knowledgeable users by asking simple questions however I do need assistance.

A few days ago I downloaded Pro Tools 12 and installed it, process was fairly smooth. Now that I am beginning to tinker a bit I thought I'd do a test recording, or at least try to get my Rode NT-USB microphone to work with PT, to which I have had no success. Generally speaking I am not the most tech savvy person however I get by but this is beyond my ability so I am looking for guidance. I did utilize the forum search tool, looking for both threads and posts with any associated or related terms (i.e. USB mic, USB microphone, etc., etc.) to no avail. The search results were often nonexistent, unrelated or in regard to Mac (I am Windows based). Simply put, I haven't had much success searching this forum or other suggested resources (Google the DUC, Knowledgebase, etc.). I took to YouTube as well for several hours however almost all of the videos pertaining to PT and a USB microphone were directed to Mac users and were older videos.

Troubleshooting: First I wanted to be sure the mic was operational. I successfully made several voice recordings with the Voice Recorder in Windows. My microphone too is being recognized by Windows a recording device, as it should. One YouTube video suggested ASIO4ALL be installed, which I did. ASIO4ALL recognizes my mic but still no luck on figuring how to get my Rode NT-USB to work in PT, even after referring to the ASIO4ALL instruction manual. Should I uninstall ASIO4ALL? After establishing that my mic is operational and several hours of trying to get PT to recognize my mic I stopped trouble shooting at that point for I assumed I was simply not well versed in using PT and that was the cause of the problem.

I'm very much a 'figure it out on my own' sorta guy but after spending 8+ hours banging my head against the wall (figuratively and literally) I came to the painful conclusion I needed some help.

I'm hoping this is a relatively easy fix for some of the more knowledgeable users. Similarly, if there is a relevant thread, post, website, video, etc. that I've overlooked please feel free to lay it on me and I will give it a good study. Also, my brother is quite tech savvy however he is 1,000 miles away. As such, if there are step-by-step directions on remedying this I can enlist him to assist me (as opposed to bugging anybody on this forum further).

Other info: I have a VGA to HDMI converter I utilize. This is a USB-based converter that allows me to use my TV as a computer monitor. Both my keyboard and mouse are USB.

I've tried to be as thorough as possible in regard to actions taken thus far. Below is my system info. In closing, they say the Lord looks after fools and drunkards - surely one of which must apply to me with my decision to dive head first into PT12.

Thanks again in advance for any assistance and my apologies for the newbie issues.

ps. If there is a 'Pro Tools for Dummies' type book or material that any of the experienced users recommend I'd be interested, that is material that will help me get 'up to speed' if you will.

-------------------------------------------------------------------
System Details:

HP Desktop Computer 800 G1-SFF Intel Core i7 4th Gen 4770 (3.40 GHz, 64-bit quad-core) 16 GB DDR3 RAM, 2 TB HDD, Windows 10 Pro 64-Bit --- Pro Tools 2018.4 (digital download)
Reply With Quote
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fast Track Solo And Rode NT1-A Microphone Problem Mechacaseal FireWire and USB Audio Interfaces (Win) 11 12-09-2015 10:38 AM
Focusrite 18i20 Pre amp with a Rode K2 and Nt1a microphone Kollen.col Third Party Interfaces 6 11-22-2013 05:38 AM
Rode NTK With Pro Tools LE 8.0.4 baw2_sm 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 10-05-2010 03:35 PM
Rode NTK VS. RODE K2 Which better for male vocals? Johnny916 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 04-22-2004 08:03 PM
Rode Microphone (The Less Expensive One) Sounder 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 08-03-2000 05:55 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com