Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-03-2014, 10:25 PM
gerry c gerry c is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: New York
Posts: 5
Default HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc0000005).

Hi,
I have an original mbox and have been using it with PT 7.4 on a windows vista home edition 32 bit laptop with no issues. About a year ago I got the infamous error "The application failed to initialize properly (0xc0000005). Click OK to terminate the application." I have uninstalled and reinstalled a hundred time and the same error pops up. Since then...

1. I have tried at least 6 different usb cables.
2. I have no third party plug-ins.
3. I unchecked compatability mode as recommended
4. I have run cc cleaner and regcure countless times.
5. I have uninstalled just about every program that did not come with this laptop
6. The lights all appear normaL on the interface

I am 50 hours in and I am hoping that someone has the magic answer. I have read countless forums and followed all the recommendations, I have no idea why it suddenly stopped working. PLEASE HELP !!!!!
__________________
Gerry C !!!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-03-2014, 10:45 PM
gerry c gerry c is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: New York
Posts: 5
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

Also after each installation I can see in the driver "Dalwdm.sys" in the driver folder and when I go to my device manager The sound, video and game controllers folder shows "digidesign mbox" and when I click on the icon it says "the device is working properly"

I'm stumped
__________________
Gerry C !!!
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2014, 11:10 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,777
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

Have you made sure that windows is not attempting to use your mbox as the system sound playback device?
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #4  
Old 01-04-2014, 01:17 AM
gerry c gerry c is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: New York
Posts: 5
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

I don't think so. The computer speakers are on whether the mbox is plugged in or not. I'm still at it. and I'm truly stumped.
__________________
Gerry C !!!
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2014, 01:18 AM
gerry c gerry c is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: New York
Posts: 5
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

How do I make sure taht this is not the issue?
__________________
Gerry C !!!
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2014, 01:20 AM
gerry c gerry c is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: New York
Posts: 5
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

I just checked my drivers folder and the driver version I have is 7.4.0.309 if that helps.
__________________
Gerry C !!!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2014, 06:17 AM
popajoe popajoe is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Natchitoches,La
Posts: 123
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

hi's this will help you go to device manager an disable all audio device but your m-box there under sound's then reboot an tri to open pt .
Reply With Quote
  #8  
Old 01-06-2014, 06:27 AM
soybalm soybalm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: usa
Posts: 617
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

If it's only 50 hours, you might be able to do a restore point to restore the computer to the state it was in when everything was working. System restore is in the control panel for Windows.
__________________
Dave Cournoyer-guitarist-project studio
Mac Mini late 2012, i7, Sierra
16GB PT10.3.10HD PT12.5.2
Apogee Mini-Me firewire.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-06-2014, 08:22 AM
zolko zolko is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Poland
Posts: 107
Default Re: HELP I'M IN DRIVER HELL! "The application failed to initialize properly (0xc00000

Sounds like old bad DEP problem for me... When I put phrase "The application failed to initialize properly (0xc0000005)" to google I got very good anwers. "DEP fix" was also very good described on this forum, answerbase etc.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 7.4 failed to initialize properly(Oxc0000142) Kentjm Pro Tools 10 2 07-13-2012 03:49 PM
Keep getting "application failed to initialize properly 0xc0000005" georgeearth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 08-23-2011 08:16 AM
application failed to initialize properly (0xc000001d or 0xc0000142) graveleye Pro Tools M-Powered (Win) 4 04-12-2011 05:58 PM
THE APPLICATION FAILED TO INITIALIZE PROPERLY (Oxc0000005) scottthafoo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 09-17-2009 05:01 AM
Program failed to initialize properly (0x80000003) JonHallur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-12-2009 05:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com