Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-28-2015, 05:10 PM
Brooklyn1 Brooklyn1 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 21
Default Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

Hello All,

I just upgraded from Pro Tools 9 to the latest Pro Tools 11.3.0

I called my sales rep to make sure there wouldn't be any issues opening up a PT version 9 session as I still had one album I need to finish for a commercial label.

This was the best time for me to change over as I just completed three records and had a small window before I get swamped with editing.

Basically the new software is running on a new quad-core Mac I7 with 16 gigs of ram and SSD drive running Max OSX Yosemite. It seems stable and I've had no crashes or glitches since I installed the new PT software last night.

UNTIL NOW.

Basically, I opened up a version 9 project which I was in the middle of editing.
Everything opened and loaded. The waveforms and fades took a while to generate as there were hours of takes to choose from.

All crossfades seem to be there with no missing segments. However...........
When I took a listen, the edits are all over the place and go to and from takes from completely different files from the same sessions.

I also noticed that a new version of the session was saved as .ptx
I'm assuming this is because it was a version 9 session and it won't automatically save to version 11.

I really did wait as long as possible until most of my projects were complete because a foresaw a possible issue and didn't want to lose any editing work but alas, I gave up my 9 license and I'm completely screwed and will lose at least 3 or 4 days of editing work if I can't figure out how to fix this.

Not the end of the world mind you, but a huge pain in my ass.

One thing I did do however was save my original edit session in version 9. Can I simply convert it to a PT 11 session (after making a copy of course) instead of just opening the 9 session in version 11 and hoping for the best?

Many thanks for any insight. I'm not giving up hope.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-28-2015, 05:17 PM
Brooklyn1 Brooklyn1 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 21
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

One last thing. I also have one computer which still has the version 9 software on it (although I no longer have the 9 License). Perhaps I can open it at a studio here in NY after hiring it out for an hour or two and using someone else's Ilok and at least figure out a way to save the three or four days of editing work
Reply With Quote
  #3  
Old 01-28-2015, 06:05 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,742
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

Quote:
Originally Posted by Brooklyn1 View Post
One last thing. I also have one computer which still has the version 9 software on it (although I no longer have the 9 License). Perhaps I can open it at a studio here in NY after hiring it out for an hour or two and using someone else's Ilok and at least figure out a way to save the three or four days of editing work
I would try using your current iLok to see if it will allow 9 to run. Barring that, borrowing is certainly 1 solution. Creating a new blank session and importing session data would be my next move(call the new session "project name_PT11")
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 01-28-2015, 06:47 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,902
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

You have a PT 10 license right? Try opening the session in 10.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2019.6 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #5  
Old 01-28-2015, 07:30 PM
Michael Zull Michael Zull is offline
Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Phoenix
Posts: 249
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

You could also create a new session in PT11 and using "Import Session Data" to import all the tracks from the PT9 session, give it a shot.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-29-2015, 12:15 PM
Brooklyn1 Brooklyn1 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 21
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

Thanks for the tips. I tried it again and imported the session data. Same deal.
Then I used the same drive which had the original audio folders (I had copied and pasted them to a newer and faster drive). Finally that worked. I am now replacing the newer files with the original ones and saving it as a new sessiion. I appreciate all the tips. Can't believe I forgot about import session data. Duh!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-29-2015, 12:50 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,573
Default Re: Problem when opening PT 9 session in PT 11.3

The problem here is that all of the plugins used in the PT9 session will have to be available as AAX64 (the PT11 format) and if some of the plugins are missing from the new setup, some tracks won't be able to open all plugins.

That's why PT10 was suggested, because it can still run old plugins. But it is not supported on Yosemite so it should be installed to the old computer.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem opening session, 10.1.2 ripekeai macOS 2 04-12-2012 05:21 PM
Problem Opening A Session! HELP!! sant 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 05-11-2011 11:24 PM
Problem in 7.3.1 whenever opening a new session. thenewnoise Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 01-19-2007 05:25 PM
Problem Opening PT Session ardy Tips & Tricks 9 10-17-2006 10:31 AM
Problem opening a Mac PT session cubasteve 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 02-20-2002 12:25 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com