Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-28-2011, 02:45 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

I have been hunting for the key command to locate the playback cursor to the start of a region/edit selection and can't find it. To clarify, I do not want to loop select, or split the cursor over, the whole region in the way it does by default with link timeline/edit selection or by pressing the o key in keyboard focus mode. I have figured how to play from start of edit selection/region in various ways, but hunt as I may I can't find a way to set the cursor there for quick focus on a time location. When I use link timeline/edit selection or play from the start of edit selection, after playing through selection the cursor gets left following the edit selection/region rather than before and this is no help for me lining up other regions, syncing, or just focusing in on a point to edit.

Anyone help with this? It's slowing me down.

Thanks!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-28-2011, 05:03 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

I don't get what the problem is? With timeline/edit sel linked, playback will start from the selection start when you hit space. Unlinked, you can place the playback cursor wherever you want, and start playback from there.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 11-28-2011, 05:10 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

Thanks for the reply!!! I want to be able to select a region and snap the cursor to it's start point without playing through the selection or splitting the cursor in two over the entire length of the region. Want the start point of the selection to be the point the cursor snaps to, not the whole area the region covers. When the cursor splits in that way it complicates simple movements.
__________________
Nap
Reply With Quote
  #4  
Old 11-28-2011, 05:28 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

You know what, it's fine. I found a way to work with it. If I have the grid set to a single frame in timecode I can click a frame earlier or later with the 1 and 2 keys on the numeric keypad and nudge the cursor. In this way I can zero in and the cursor comes back together as a single point.

Thanks!
__________________
Nap
Reply With Quote
  #5  
Old 11-28-2011, 05:32 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

I would turn off Tab to transient (Ctrl+Alt+Tab), and then Tab to move forward by region boundaries, and Alt+Tab to move backwards.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #6  
Old 11-28-2011, 05:39 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

Ahhh!!!!!!!!!!!!!! Love that one!!!! Thank you much!
__________________
Nap
Reply With Quote
  #7  
Old 11-28-2011, 05:43 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

One more while I have you here: what's the key command to snap regions to the cursor? Can I select multiple regions on multiple trax and use a key command to snap 'em?
__________________
Nap
Reply With Quote
  #8  
Old 11-28-2011, 11:05 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default

On Mac it's Ctrl+click with the grabber to snap a region to the cursor. On PC that would be Start+click? Read the fabulous manual for specifics.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #9  
Old 11-28-2011, 11:15 PM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 61
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

Thanks, Stig. I hunted around and found out that "h" snaps a region to the cursor in Windows. Handy indeed. Just moved to Pro Tools and finding a flow. Miss the simple zoom in Logic. The way you could drag over multiple regions/tracks and then revert to previous view was a very quick flow. Pro Tools marquee is constrained to one track it seems. Adjusting my habits. There are obviously alternative moves to get used to. For instance Zoom Toggle to get in, or the "alt + f" to "ctrl + start + down/up arrow" move that works in the marquee zoom from Logic's place. To get back out to a full session view I "alt + a" and "ctrl + start + alt + down/up arrow." Keystroke intensive workaround. I imagine with time my methods will change.

Bests,

Josh
__________________
Nap
Reply With Quote
  #10  
Old 11-29-2011, 10:21 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Locate Cursor To Start Of Region/Edit Selection

I have the zoom toggle preference set to Fit to window, so I use the Selector tool to drag across the tracks/regions I wanna look closer at, and hit E.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Edit selection and playhead start Alexander K Pro Tools 10 12 05-30-2013 09:03 AM
PT 7.4 HD: Link Edit- and Region List-Selection Smico Tips & Tricks 2 10-14-2011 02:54 AM
Move edit cursor w/region to marker? GloryIsSilent 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-25-2009 02:25 PM
Edit Selection Follows Region List Selection->NOT! alteregg 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 03-14-2006 03:40 PM
Shortcut for moving Edit Selection Start to End? kid pro Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 02-04-2003 11:24 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:56 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com