Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-19-2009, 06:07 PM
marbleagle marbleagle is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: New England
Posts: 29
Default PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

I am unable to create a new PT session with 88.2 sample rate. Even though the Fast track ultra is set up the way I want it before PT is launched, when the app opens up it lowers the rate to 44.1 then tells me I can't change it while the app is streaming. I have tried everything I can think of to set up an 88.2 session. What is the trick to this?
Reply With Quote
  #2  
Old 12-19-2009, 09:20 PM
audiogeekzine audiogeekzine is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver
Posts: 1,524
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

2 things -
Make sure there are no other programs using the Fast track, such as iTunes.
Check the Ultra mixer, check that the sync is set to internal, not spdif.
__________________
@theaudiogeek
| www.EPICSounds.ca | www.AudioGeekZine.com | www.HomeRecordingShow.com |
Reply With Quote
  #3  
Old 12-22-2009, 06:01 PM
marbleagle marbleagle is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: New England
Posts: 29
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

Thank you for your suggestions, but they have done no good. The Fast Track Ultra works fine in 88.2 with WaveLab, but not with ProTools. Is there anybody who knows if there are some settings that will get it to work with ProTools at 88.2. That is the sample rate I use for all my sessions. I have been through the optimizations and my machine is a very powerful workstation. There must be some tribal knowledge as to how to do this. I can't imagine the FTU being able to do 88.2 with other apps but not with ProTools M-Powered. The FTU manual does not talk about it at all.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2009, 10:27 AM
marbleagle marbleagle is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: New England
Posts: 29
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

Is there nobody from Digidesign monitoring these posts? Does PT8 M-Powered do any other sample rate than 44.1 with the Fast Track Ultra? The FTU will do 96Khz with my other applications.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2009, 10:32 AM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

LE guy here and I dont have an FT Ultra so take this with a grain of salt.

What's your playback buffer set to? you might try increasing or decreasing it. In LE theres a relationship between the minimum buffer size and the sample rate. Not all Sample rates are available at all buffer settings.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #6  
Old 12-31-2009, 09:23 AM
marbleagle marbleagle is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: New England
Posts: 29
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

FYI
I submitted a help request to M-audio and found the answer. The Fast Track Ultra cannot be set as the default device in the Windows Sound Devices. This issue and resolution should be noted in an easy to find place so others don't have the same aggravation as I suffered.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-02-2010, 09:38 AM
audiogeekzine audiogeekzine is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver
Posts: 1,524
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

Quote:
Originally Posted by 68Tele View Post
It would be nice if the manufacturers would post "real world step-by step-mini-videos" of:

*Proper PC configurating, "Pre-Install"

*Walk through proper installation and setup of hardware/software/drivers.

*Known issues and resolutions, and how to resolve them.

*How to use

*Tips and Tricks
Like these ones?
http://www.digidesign.com/index.cfm?...4&itemid=29989
__________________
@theaudiogeek
| www.EPICSounds.ca | www.AudioGeekZine.com | www.HomeRecordingShow.com |
Reply With Quote
  #8  
Old 01-10-2010, 08:18 AM
audiogeekzine audiogeekzine is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver
Posts: 1,524
Default Re: PT8 lowers FTU sample rate to 44.1

Quote:
Originally Posted by 68Tele View Post
Yeah!

But there should be a big ass section right on the front of the Digi/Avid homepage and the DUC, where everyone could find them!

I only ever knew the Accelerated videos existed.

And it should run on "Flash". Don't want no stinking "Quicktime" on my machine.
Pro Tools requires Quicktime to run also.
__________________
@theaudiogeek
| www.EPICSounds.ca | www.AudioGeekZine.com | www.HomeRecordingShow.com |
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focusrite Saffire 56 Sample Rate Problems - Sample rates changing during start up finalcut Windows 12 02-20-2012 05:00 AM
Bit Rate / Sample rate supersam83 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 11-25-2010 09:55 PM
MBox Micro Sample Max Sample Rate Only 48 kHz? Joe Sciacca 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 09-07-2008 01:52 PM
Bit Rate/Sample Rate problem? The chipmunks? bspro 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 03-17-2008 06:40 PM
Waves C4 increases peaks, lowers RMS?? kid pro Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 01-15-2003 07:58 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com