Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-15-2015, 03:35 AM
Matt Darcy Matt Darcy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bath UK
Posts: 429
Default Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Has anyone actually tried the Apogee Ensemble Thunderbolt interface with pro-tools 11.

Based on a useful tip on this forum I think I'm going to plump for one, however has anyone ever used one, does it just appear in the pro-tools input list on the fader options the same as say my 003 rack did ?

Have you tried it using thunderbolt or firewire ?

any experience would be really appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-15-2015, 05:07 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,534
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Quote:
Originally Posted by Matt Darcy View Post
Has anyone actually tried the Apogee Ensemble Thunderbolt interface with pro-tools 11.

Based on a useful tip on this forum I think I'm going to plump for one, however has anyone ever used one, does it just appear in the pro-tools input list on the fader options the same as say my 003 rack did ?

Have you tried it using thunderbolt or firewire ?

any experience would be really appreciated.
I don't have one - looking to go for one when finances permit - but here's a couple of things you should know. First it's Thunderbolt only - no Firewire. Second you're going to need to be running a minimum of OSX 10.9.3 or greater.

Not sure what you mean by will it appear in the PT input list on the fader options the same as your 003R. It's going to have completely different I/O than your 003R so it will of course show up different.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2015, 05:17 AM
Matt Darcy Matt Darcy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Bath UK
Posts: 429
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

bought one - thunderbolt only isn't a problem, I'm running 10.10, so thats fine too,

going to be keen to see how this works, I suspect I'll need advice from the more seasoned on the forum
Reply With Quote
  #4  
Old 04-16-2016, 07:27 AM
RicoRoss RicoRoss is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Still learning how to get my **** going on Pro Tools. But the new Apogee Ensemble Thunderbolt is pretty damn good. Easy to use, seamless compatibility with Pro Tools 12.5 and El Capitan. The sound of the mic preamps is ^$*#ing glorious. I have not yet had the opportunity to try the Hi Z inputs and when I do, I'll let you know how they stack up.

I have only one minor issue. The two headphone outputs are a little noisy. I am using AKG K240s headphones which are notoriously low in level, but clean, and I am hearing some noise at the levels required for drummers to hear their monitoring in the cans.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-16-2016, 02:02 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 16,534
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Quote:
Originally Posted by RicoRoss View Post
Still learning how to get my **** going on Pro Tools. But the new Apogee Ensemble Thunderbolt is pretty damn good. Easy to use, seamless compatibility with Pro Tools 12.5 and El Capitan. The sound of the mic preamps is ^$*#ing glorious. I have not yet had the opportunity to try the Hi Z inputs and when I do, I'll let you know how they stack up.

I have only one minor issue. The two headphone outputs are a little noisy. I am using AKG K240s headphones which are notoriously low in level, but clean, and I am hearing some noise at the levels required for drummers to hear their monitoring in the cans.
I'd say the noise in the cans is probably more due to those AKG240's and not the headphones of the Thunderbolt as those outputs are the cleanest in the industry save for maybe something from Grace.

Oh - you would make a better impression if you don't use foul language. There's a time and place for such but this isn't it dude.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 04-16-2016, 04:46 PM
RicoRoss RicoRoss is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

My apologies for the language. I am new to the culture embedded in this forum. Forgiveness, please.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-17-2016, 01:49 AM
RicoRoss RicoRoss is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

After some investigation I have locate the source of my noise. With faders up on 5 audio channels, 3 aux's (effects), an aux master (for compression), a master fader and transport stopped I am getting some "in the box" noise. There are a few plug-ins on each channel and I am guessing that it is mostly these that are the cause.

Sorry Apogee for blaming your HP sends. They are as you suggested, musicman691, close to Grace.

I do not think I am being wimpy with my levels.
Is this normal for Pro Tools? Or am I doing something bad again?
__________________
13" Retina MacBook Pro, OS X Sierra 10.12.6
Pro Tools 2018.4

Apogee Ensemble Thunderbolt
LaCie d2 with SSD add-on
UAD Octo Satellite
Reply With Quote
  #8  
Old 04-17-2016, 08:34 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,533
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

what plugs? Many that emulate analog gear have noise inherent in them.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-18-2016, 11:30 AM
gthm's Avatar
gthm gthm is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: NJ/NY
Posts: 124
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Gentlemen,

Shouldn't this thread be in the Third Party Interfaces section? Can it be moved there? Not sure how that works.

There should be an Apogee Ensemble Thunderbolt appreciation thread in the Third Party Interfaces sub-forum. We can talk about track count on different Mac setups, any issues, etc.

Have you guys noticed that there are only 4 threads total about the Ensemble Thunderbolt, if you search the DUC (since late 2014)? I thought there would be more interest in the ET!

So, can this thread be moved to the Third Party Interfaces section or should I start a new one? Let me know!
__________________
Pro Tools 2019.6
Mac OS 10.14.5
iMac (Retina 5K, 27", late 2014)
(4.0GHz i7, 32GB RAM, 512GB SSD internal)
Apogee Ensemble Thunderbolt
Reply With Quote
  #10  
Old 04-18-2016, 12:21 PM
RicoRoss RicoRoss is offline
Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: Apogee Ensemble Thunderbolt - end user experience

Quote:
Originally Posted by Drew Mazurek View Post
what plugs? Many that emulate analog gear have noise inherent in them.
Thanks Drew,
Yes.... VComp was the culprit

Re: Moving the thread. Is that a job for a moderator?
__________________
13" Retina MacBook Pro, OS X Sierra 10.12.6
Pro Tools 2018.4

Apogee Ensemble Thunderbolt
LaCie d2 with SSD add-on
UAD Octo Satellite
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Apogee introduces new Ensemble Thunderbolt nst7 Third Party Interfaces 25 09-22-2016 02:13 AM
Protools 9 and Apogee Ensemble Thunderbolt smilch Third Party Interfaces 1 12-13-2014 11:03 AM
Will Firewire to Thunderbolt Effect my PT Experience? ianbee macOS 1 08-28-2013 01:44 AM
Anyone have any experience with a Thunderbolt Sam C macOS 4 12-02-2011 05:07 PM
DIGI 003 + Apogee Ensemble + Apogee Big Ben = World Clock marcioguitar 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 10-11-2011 02:24 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:02 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com