Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-10-2014, 01:40 PM
meech216 meech216 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: the sun
Posts: 2
Default I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

My mbox 2 plays the audio track in both ears but when the 48v is engaged I can only hear vocals in one earphone(left) but the track plays in both. My mix knob when turned to the right side for the right ear its like it turns down and goes silent, but when I turn it to the left the left ear is loud and clear. How can I fix this issue?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-2014, 01:43 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,223
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

Mbox 2? You have to engage the mono button to get the no latency signal in both ears.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Mojave 10.14.4.

Pro Tools HD Native 2020.3, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2014, 02:21 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,630
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

Are you trying to record your mic(a mono source) to a STEREO track?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 11-11-2014, 04:02 AM
stickboymusic stickboymusic is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 121
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

Assuming this isnt a joke thread...

the mix knob doesnt change left/right it changes the MIX between hearing what is going in and what is going out of protools

all the way to one side will be all In and all the way to the other is all Out.

Put it half way and you will hear both

Yeh press the mono button to hear your mono mic signal out of both headphones
Reply With Quote
  #5  
Old 11-11-2014, 09:45 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,630
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

My point was, its a common newbie mistake to try recording a mono source to a stereo track(the other common goof being trying to record an instrument, say a guitar, to an instrument track). Some that are new to the game assume, "of course I want my "insert source here" to be in stereo"
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 11-11-2014, 02:01 PM
meech216 meech216 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: the sun
Posts: 2
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

Quote:
Originally Posted by meech216 View Post
My mbox 2 plays the audio track in both ears but when the 48v is engaged I can only hear vocals in one earphone(left) but the track plays in both. My mix knob when turned to the right side for the right ear its like it turns down and goes silent, but when I turn it to the left the left ear is loud and clear. How can I fix this issue?
Im running pro tools 11 with mbox 2 I'm new to this but from what I'm reading the mix knob doesn't determine what ear your suppose to hear it in? Please elaborate on it for me thank you and when I go to record in pro tools 11 my vocal output is only in one ear when my 48v phantom power is engaged.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-11-2014, 03:44 PM
Bill Denton Bill Denton is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pittsburgh PA
Posts: 2,644
Default Re: I only hear my vocals in one ear when I go to record but the track plays in both

Sorry for my bluntness, but you are not going to be able to use Pro Tools without reading the manuals.

Everyone here is willing to help those who put forth the effort required to learn PT, but I don't think many (if any) of us are willing to teach Pro Tools 101.

I don't know which manuals came with your version of Pro Tools, but mine included an "Intro to Pro Tools" which you really must read first.

Then there is the "Pro Tools Reference Guide"...you don't have to read the entire thing, but you do need to get familiar with it.

There are a ton of other manuals...they are kinda "read as required".

You can access all of the Pro Tools documentation by clicking "Help" on the Pro Tools menu...
__________________
X
Note that all opinions, observations, whatever, in this post are mine, unless I'm being mean or am wrong, in which case it's somebody else's fault. I do not work for Avid (their loss)...my only relationship with Avid is that of a customer (when I'm not too poor to buy stuff, like now)...and that hot administrative assistant...that's more of a "thing" than a "relationship" (that should keep them guessing for a while...)

Just rockin'...what more is there?

Bill in Pittsburgh
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyboard plays instrument track when not in record mode? elvolutionstudios macOS 4 10-12-2012 09:24 AM
I can hear the vocals in my headphones but pro tools wont record it. delgado 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 18 12-29-2009 08:50 AM
quickpunch - can't hear record ready track gregfl Pro Tools M-Powered (Mac) 1 03-11-2007 07:13 PM
Cant hear record enabled track during playback michaiel 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-19-2005 01:59 PM
How Do You Record Vocals and HEAR effects but not RECORD them?? The Zone 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 14 07-03-2002 10:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:07 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com