Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-23-2019, 06:05 AM
jamesleonard jamesleonard is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: UK
Posts: 148
Default Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneously?

Hello,

Is there a way I can have one midi track or one instrument track, trigger/control five instruments tracks simultaneously on Pro Tools? Because I can trigger one track at-a-time (no problem), but not two or three, etc.

Lets say I have FIVE different instruments instantiated in Pro Tools - in FIVE different tracks. When I route the Midi channel (on an instrument track or midi track), I can only control one instrument-at-time - because of the options. For example: inst 1; inst 2; inst 3; inst 4; inst 5, ARE LISTED - but, I can only pick one of ‘these’ - and what I want to do is to trigger all FIVE at once! (good for parallel motion and- the-like!)

You can implement this feature on Ableton (on a trigger track) - but can it be done in Pro Tools.

Obviously, this method is easier - whilst EDITING - because you only have to edit the ONE track - instead of FIVE!

Is there something in the midi configuration i’m missing here somewhere?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-23-2019, 06:43 AM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,139
Default Re: Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneou

On the Mac Control-click on the MIDI output assignment to add additional outputs. For Windows I think Start-click (Win-click).
__________________
PT 2019.5 DP 10.01 VEP 7.x Komplete Audio6 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win10 (x64 1903)
PT 2019.5 DP 10.01 VEP 7.x 828mkII ADA8200 MTP-AV 2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6 (end of the OS road for the 2011 Mini)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-23-2019, 07:38 AM
philgrab philgrab is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: California
Posts: 128
Default Re: Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneou

Yes. Read up on midi channels. You just assign the midi track to the channels you want fed. Then make sure the VST or AAX instrument is on that channel. I put strings swells behind piano parts in Protools as well as multi instrument parts and use a single midi track to control them all. Helps to load all the instruments first then the instruments should show up in the channel view.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-23-2019, 07:42 AM
jamesleonard jamesleonard is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: UK
Posts: 148
Default Re: Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneou

Thanks ChuckS - that's what I wanted.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-23-2019, 07:47 AM
jamesleonard jamesleonard is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: UK
Posts: 148
Default Re: Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneou

Thanks Phil.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-24-2019, 07:33 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 2,937
Default Re: Can one midi or instrument track, trigger, multiple instrument tracks simultaneou

This goes for track outputs and sends too: ctrl-click (mac) an output or send to send to additional destinations. Very useful.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MIDI to trigger Instrument Tracks without pressing Record on/off Electronic1982 Pro Tools 12 2 05-15-2017 05:31 PM
Midi track will not trigger Reason instrument Mark Hucks Pro Tools 12 3 04-23-2017 01:57 PM
Recording multiple Midi (instrument tracks) Bookerv12 Getting Started 9 02-08-2014 06:17 AM
Multiple MIDI Tracks controlling one Instrument Track's MIDI daniel.yengle Tips & Tricks 3 05-04-2011 03:27 AM
How do i track multiple midi tracks simultaneously? Bambison Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 11-04-2009 02:14 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:18 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com