Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-03-2011, 04:30 AM
radioheaded radioheaded is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Glsgow
Posts: 4
Default Pops and clicks the whole way through recording

Hi guys.
Recently started using pt9, actually had my first real go with it yesterday. Recording an audio track resulted in pops and clicks the whole way through, it really is unlistenable.
It's definitely not clipping at all btw.
I also have been using ableton live until I could get pro tools set up and I've never had this problem.
I'm quite new to the whole DAW thing so I don't really know what to check, although I tried in vain for hours yesterday to fix it, but was only really checking things like wires and mic placement.


Any ideas? cheers guys
Reply With Quote
  #2  
Old 03-03-2011, 06:33 AM
Becharax's Avatar
Becharax Becharax is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Lebanon
Posts: 2,128
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

What's the sound card you are using ?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-03-2011, 07:11 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,597
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

Quote:
Originally Posted by DJ Bechara View Post
What's the sound card you are using ?
Describe the entire setup. computer, preamp, interface, mic, etc. You might also want to read this thread: http://duc.avid.com/showthread.php?t=294456
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-03-2011, 09:40 AM
radioheaded radioheaded is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Glsgow
Posts: 4
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

I'm using a macbook pro with 2gb of ram, a focusrite saffire pro 24, pre-amps are the focusrite ones.
Switching between a rode m3 and an audio technica at2035 mic.
Rp6 monitors... not sure if I'm missing anything.

And cheers albee, had a look through that thread, but I assumed that my problem was specific to protools, as everything is running fine on ableton?
Reply With Quote
  #5  
Old 03-03-2011, 09:47 AM
carlone carlone is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, Ca.
Posts: 666
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

Your problem is more specific to clock (hence clicks and pops). So you have to make sure your clocking scheme is setup correctly.

That points you towards your saffire pro 24 and your Playback Buffer dialog in pro tools. Make sure the Saffire is selected as the playback device (not aggregate).

That's a good place to start.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-03-2011, 10:44 AM
radioheaded radioheaded is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Glsgow
Posts: 4
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

Hey man, cheers, just checked in the playback menu in pro tools and the pro 24 is selected, but just did a practise take to make sure, and yup, clicks etc. are still there.
Any other ideas?
Reply With Quote
  #7  
Old 03-03-2011, 12:33 PM
bradswan1 bradswan1 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 80
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

Try Setting you processors down 1. I have a mac pro with 4 processors, so I set 3 of them to PT. That's what solved my issue. I still get the pops and clicks under other circumstances like when my project is heavy laden with plugz and I need to record another vocal etc...I then set my processors to 2, and it seems to help then also.
Best...
Reply With Quote
  #8  
Old 03-03-2011, 02:19 PM
radioheaded radioheaded is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Glsgow
Posts: 4
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

I'm almost too cautious to say this, but, I think that worked!

Thanks Brad, it's been doing my head in, can finally get on with this song, thanks again dude.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-03-2011, 03:08 PM
bradswan1 bradswan1 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 80
Default Re: Pops and clicks the whole way through recording

Cool, glad to hear that helped!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
slight pops and clicks when recording Bill0287 Pro Tools M-Powered (Win) 5 06-06-2010 12:50 PM
Pops and clicks when recording in 7.3 bunderson Pro Tools M-Powered (Win) 13 02-29-2008 07:57 PM
Clicks and Pops when recording digital tlmaudio 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 10-06-2004 07:56 PM
Mbox "clicks/pops" during recording Brubacher 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 04-06-2004 05:54 AM
Pops and clicks while recording PAUL ALLEN General Discussion 4 09-28-2003 10:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com