Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-15-2019, 01:19 PM
digifactory digifactory is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Vienna
Posts: 36
Default No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5) (SOLVED)

Hello,

I have installed PT 2019.5 on a fresh iMP (Mojave 10.14.5) and I am not able to get any sound via the connected headphones. I am not using any interfaces or monitors yet.

Playback via iTunes works without any troubles. If headphones connected, sound via headphones, if not, sound via internal speakers, as expected.

In Mojave System Preferences/Sound/Output I can choose between
External headphones (selected atm)
iMac Pro speakers
Pro Tools Aggregate I/O

Within PT Playback Engine the following options are available:
Pro Tools Aggregate I/O (selected atm)
External Headphones
iMac Pro Microfone
iMac Pro speakers

I tried several combinations, as well as External Headphones BUT I do not get any sound via headphones, only via speakers all the time.

I deleted everything within Setup/I/O Settings of PT and choose Default but still no sound via headphones.

Which settings have to be done to get any sound via headphones within PT
Any help highly appreciated.

Regards
__________________
Composer/Keyboarder

iMac Pro 10 Core 64 GB RAM Vega 64
Pro Tools 2019.5/Mojave 10.14.5
M-Audio Uber Mic
M-Audio CTRL49 VIP
Beyerdynamic DT 770 Pro

______________________________

Last edited by digifactory; 05-16-2019 at 12:44 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-15-2019, 02:41 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 947
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

Your post is not real clear

Are you saying you get PT sound with the iMac internal speakers but not the headphone jack ?

"BUT I do not get any sound via headphones, only via speakers all the time".

If that is case then I am not sure what the problem is

But If you are not getting any sound from PT perhaps try this

http://avid.force.com/pkb/articles/e...nput-on-Mojave
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB........PTHDN 2018.12 on OS 10.13.6 High Sierra on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Apple 1TB HDD and PT sessions storage on Apple 2TB HDD--


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2019, 03:02 PM
digifactory digifactory is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Vienna
Posts: 36
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

Right, no sound via headphones within PT, but via internal speakers.

The headphone jack and the headphones are working fine because I am getting sound via iTunes e.g.

Thank you, but your link refers to an audio input issue. I have an audio output issue.

Regards
__________________
Composer/Keyboarder

iMac Pro 10 Core 64 GB RAM Vega 64
Pro Tools 2019.5/Mojave 10.14.5
M-Audio Uber Mic
M-Audio CTRL49 VIP
Beyerdynamic DT 770 Pro

______________________________
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2019, 03:09 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,965
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

(Mis) behaving as expected...

https://www.google.com/amp/s/www.cul...l-outputs/amp/

Basic apps treat these as a single output, more complex apps.. it’s up to you.

Last edited by Darryl Ramm; 05-15-2019 at 04:32 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-15-2019, 03:33 PM
685 685 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 279
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

Does the volume level show onscreen when making volume adjustments after the headphones are plugged into your Mac?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-15-2019, 03:36 PM
digifactory digifactory is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Vienna
Posts: 36
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

Thank you for the link, darryl. Explained a few more things to me.

Restarted my machine, deleted all the prefs and picked "external headphones" in OSX-Sound-Output-System Preferences and PT Playback Engine and now I am getting sound through my headphones :)
__________________
Composer/Keyboarder

iMac Pro 10 Core 64 GB RAM Vega 64
Pro Tools 2019.5/Mojave 10.14.5
M-Audio Uber Mic
M-Audio CTRL49 VIP
Beyerdynamic DT 770 Pro

______________________________
Reply With Quote
  #7  
Old 05-15-2019, 03:46 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 12,965
Default Re: No sound via headphones (iMacPro with PT 2019.5)

Great. I remember Apple doing this in some recent models, had to Google to see if it was done in yours and found that handy article.. It’s a nice thing they actually did (for a change.... give me back my Mini-TOSLINK output... grrr).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Surround sound mix for headphones fretfingers AAX Plug-ins 10 07-17-2014 04:00 PM
No Sound Through Headphones houser8732 Windows 12 11-02-2013 01:20 PM
no sound from headphones? Darkk927 Pro Tools M-Powered (Win) 2 04-23-2008 08:07 AM
no sound from headphones simon123456789 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 01-19-2008 05:18 PM
5.1 surround sound headphones manis Post - Surround - Video 19 01-10-2008 04:49 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:16 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com