Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-06-2010, 01:11 AM
textiles textiles is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 13
Default "Protools could not initialize the current playback device"

"Protools could not initialize the current playback device"
Getting this every time I try to boot PT9 on my macbook pro without an interface. I could not find any drivers for the mac osx, and I tried every choice in the sound system preferences.
Hmmmm. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-06-2010, 01:18 AM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

Previous thread:

http://duc.avid.com/showthread.php?t=285650

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #3  
Old 11-06-2010, 01:54 AM
textiles textiles is offline
Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 13
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

Thanks for the link Rail. Yes trashing the audio preferences did it!
Seems to work fine now. Much appreciated.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2011, 06:29 PM
johnwesleybarker johnwesleybarker is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Blandford Forum, Dorset, England
Posts: 83
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

Quote:
Trashing the Audio Preferences
Can you be more specific?

Path>filename

...please
Reply With Quote
  #5  
Old 02-12-2011, 02:12 AM
asantana asantana is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

http://avid.custkb.com/avid/app/self...3=1078&Hilite=
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2011, 07:19 AM
Sevensmum Sevensmum is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Manchester
Posts: 1
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

check this out

http://everythingrecording.com/how-t...device-issues/

1. Launch Pro Tools 9

2. When the splash screen appears on the screen, hold down the “n” key on your keyboard, which will eventually open the Playback Engine dialog for Pro Tools.

3. At the top of this window, you will see the ‘Current Engine’ drop-down menu.

4. Choose a different Engine (such as Pro Tools Aggregate I/O)

5. Click OK.

This should allow Pro Tools to launch.

Mac OS X Only

If the solution above fails, you can try deleting the “com.apple.audio.AggregateDevices.plist” preference on Mac OS X. You can find this preference file in the following location:

* Macintosh HD > Library > Preferences

brill x
Reply With Quote
  #7  
Old 12-02-2011, 05:06 PM
jusArapper jusArapper is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockton, CA
Posts: 1
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

When Pt is starting hold down the "N" Key. Then select what you are going to play back with and.... Wallah! Worked great for me and didn't have to delete anything.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-25-2012, 02:29 AM
Apolllo Apolllo is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Perth, Australia
Posts: 1
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

Thankyou, you saved me hours of frustration
Reply With Quote
  #9  
Old 05-08-2012, 10:33 AM
studio4 studio4 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 2
Default Re: "Protools could not initialize the current playback device"

Thank you so much. The "n" key did the trick. I am back up and running.

Thanks !
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fix #1 for "Protools could not initialize the current playback device" jamesb1t macOS 1 06-13-2012 11:21 AM
Pro Tools could not initialize the current playback device mkpascucci macOS 4 05-01-2012 05:00 PM
Protools cannot initialize current playback device......HELP!!!!! weedrock macOS 3 11-01-2011 08:47 AM
PT 9 won't start up: could not initialize current playback device edwinh Pro Tools 9 28 08-02-2011 04:16 PM
Pro Tools could not initialize the current playback device johnwesleybarker macOS 2 01-14-2011 06:52 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:07 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com