Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-09-2014, 06:45 AM
protoolsuserman protoolsuserman is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: London
Posts: 308
Default Very confused about PT 10.3.9

Hi everyone,

I know Pro Tools 10.x has been out for some time now, but why is pt 10 still available despite pt 11 now having been out for a good year nearly now?

You can't load RTAS plugins in to pt 10 anymore can you?

Is it just so you can use the avid video engine in pt 10 as I know they have had trouble with pt 11 and the video engine?

Thanks for your help guys

One very confused Rob
Reply With Quote
  #2  
Old 05-09-2014, 07:04 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,469
Default Re: Very confused about PT 10.3.9

Quote:
Originally Posted by protoolsuserman View Post
Hi everyone,

I know Pro Tools 10.x has been out for some time now, but why is pt 10 still available despite pt 11 now having been out for a good year nearly now?

You can't load RTAS plugins in to pt 10 anymore can you?

Is it just so you can use the avid video engine in pt 10 as I know they have had trouble with pt 11 and the video engine?

Thanks for your help guys

One very confused Rob
Hi,

You can still use RTAS in 10, nothing has changed as far as RTAS in concerned! as well as RTAS you can also use AAX Native 32 bit in 10.

Also many users can not use 11 due to hardware or choose not to update.


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-09-2014, 07:13 AM
Drew Mazurek's Avatar
Drew Mazurek Drew Mazurek is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2000
Location: Maryland, USA
Posts: 11,520
Default Re: Very confused about PT 10.3.9

Quote:
Originally Posted by protoolsuserman View Post
but why is pt 10 still available despite pt 11 now having been out for a good year nearly now?

Maintenance releases. This is a good thing!! There'll likely be one or two more until 10 is completely finished.
__________________
www.drewmazurek.com

Mixing and Mastering click here to get started.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-09-2014, 07:21 AM
protoolsuserman protoolsuserman is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: London
Posts: 308
Default Re: Very confused about PT 10.3.9

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Hi,

You can still use RTAS in 10, nothing has changed as far as RTAS in concerned! as well as RTAS you can also use AAX Native 32 bit in 10.

Also many users can not use 11 due to hardware or choose not to update.


Chris
Oh brilliant! I thought it was just aax 32bit you could only use in pt10 now. That;s very reassuring and put my mind at rest.

Thank you!

Robert
Reply With Quote
  #5  
Old 05-09-2014, 07:37 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 2,733
Default Re: Very confused about PT 10.3.9

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Also many users can not use 11 due to hardware or choose not to update.
...or the fact that, even now, many software manufacturers haven't been able to migrate their products from RTAS to AAX/64.

...or the fact that there are still major bugs which make PT11 entirely unusable for the many of us who use MIDI and multiple outs.

...or the fact that video was buggy until recently (and may still be - I've not tested that in months).

...or the fact that new Macs ship with Mavericks and a co-op of PT10 & PT11 is still risky. It's been fine for me but that's not always the case.

...or the fact that there are several other long-standing and crippling issues, 100% repeatable and experienced by many users, populating the PT11 forum.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-09-2014, 10:03 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 16,157
Default Re: Very confused about PT 10.3.9

Quote:
Originally Posted by protoolsuserman View Post
Oh brilliant! I thought it was just aax 32bit you could only use in pt10 now. That;s very reassuring and put my mind at rest.
PT10 is a bridge release, and it can run RTAS(32bit), TDM(32bit), AAX-native(32bit), and AAX-DSP(32bit) depending on your hardware.

PT11 is still less than a year old product and not every plugin have been released as AAX(64bit). That's why they give you PT10/PT11 license bundle and you can keep using the old system if the tool of your choice is not yet PT11 compatible. Because as you very well know, PT11 is fully 64bit and none of the old 32bit plugin platforms are compatible. It needs to be AAX(64bit) or it won't work.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Confused about I/O??? bvcreative 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 05-03-2008 08:41 AM
:confused: Confused Re: Expansion Chasis BA Studios 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-26-2008 08:24 AM
really really confused... jamaicadave General Discussion 3 03-15-2005 02:13 PM
So confused Pete Evick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-20-2003 05:01 PM
ok, I'm still confused about 6.1...... Mikhail 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 16 07-22-2003 01:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:48 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com