Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-26-2020, 05:54 PM
Chris August Chris August is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: Nashville
Posts: 24
Default Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Just got my new Pro Tools Carbon interface and this thing is incredible. Only problem I'm having is once I open a session I'm noticing my laptop fan running all the time at a higher level than usual. Even when the session is blank with nothing in it. I'm wondering if it has anything to do with the AVB setup. I've searched around and haven't seen anyone else saying they are having the same problem so I figured I'd post here and see if anyone has heard of or experienced this.

Also, before my Carbon I had a UA Apollo X8 and was using the same version of PT and everything was fine. The fans only started running more once I got this new interface.

Thanks!
Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2020, 08:31 PM
LukeHoward LukeHoward is offline
Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: Melbourne
Posts: 994
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Quote:
Originally Posted by Chris August View Post
Just got my new Pro Tools Carbon interface and this thing is incredible. Only problem I'm having is once I open a session I'm noticing my laptop fan running all the time at a higher level than usual. Even when the session is blank with nothing in it. I'm wondering if it has anything to do with the AVB setup. I've searched around and haven't seen anyone else saying they are having the same problem so I figured I'd post here and see if anyone has heard of or experienced this.

Also, before my Carbon I had a UA Apollo X8 and was using the same version of PT and everything was fine. The fans only started running more once I got this new interface.

Thanks!
Chris
What does Activity Monitor say? I don't know anything about the Carbon but, I would look at both Pro Tools and the coreaudiod processes, see if they're chewing up a lot of CPU.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2020, 09:00 PM
Chris August Chris August is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: Nashville
Posts: 24
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Hey! The top usage is "kernel_task" and the next one is "coreaudiod (Not Responding" and that one is in red. I've restarted a couple times and it keeps showing up like that. Could possibly be an Apple call I should make. It just wasn't doing that until I installed the Carbon interface. It uses the Audio/Midi setup in a way I've never seen before.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2020, 09:30 PM
LDS LDS is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Sydney, Australia
Posts: 863
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Perhaps give the SMC a reset on your laptop - https://support.apple.com/en-au/HT201295
__________________
littledevilstudios.com.au
Pro Tools Ultimate 2020.5. OSX 10.14.6. HDX1. DAD DX-32R. DADman 5.3.4.2. Mac Pro 2013. 10 Core 3.0gHz. 64Gb. 4x mSata SSD Drives + 4x HDD. AJA XT IO. Sync HD. Dobly Production Suite 3.4.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2020, 10:49 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 14,862
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

How about looking in macOS Activity Monitor (not the Pro Tools meters) and seeing if the CPUs are busy.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2020, 07:06 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,203
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Quote:
Originally Posted by Chris August View Post
Hey! The top usage is "kernel_task" and the next one is "coreaudiod (Not Responding" and that one is in red. I've restarted a couple times and it keeps showing up like that. Could possibly be an Apple call I should make. It just wasn't doing that until I installed the Carbon interface. It uses the Audio/Midi setup in a way I've never seen before.
Only having watched a bunch of video's , (Have no clue why it would make a difference on triggering the fan) BUT as far as Audio midi,,,,it seems I remember one video review or webinar, mentioning there should be two Carbon devices showing up in the input device section of audio midi .
One for core audio for use with third party applications (like playing back youtube)
And one dedicated exclusively for PT.

Ah yes just found a reference .
From Sound On Sound article :
"Carbon actually shows up as two devices in Audio MIDI Setup and in System Preferences. This is no accident: one of the two devices is available only to Pro Tools, while the other allows Mac OS itself and any Core Audio applications to access Carbon.Nov 12, 2020"

Be really interested to see if and how you resolve this,,, as I have a Carbon and new iMac coming
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2020.12 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 11-27-2020 at 07:45 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2020, 09:53 AM
Chris August Chris August is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: Nashville
Posts: 24
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Update: So far I've tried everything I've found on the internet and still haven't solved it. My guess is "coreaudiod (not responding)" is the issue. I've seen from searches this has been an issue with Pro Tools in the past.

I submitted a case to Avid and I'll write back here once I hear from them.

Thanks!
Chris
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2020, 03:42 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,327
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Tried removing then re-Installing the driver?
Sounds like the new dual - Hybrid Engine is Core-Audio-Like but not native to macOS.
t
__________________
(Help us Help You)<<<click here
Reply With Quote
  #9  
Old 11-28-2020, 06:35 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,203
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Quote:
Originally Posted by DetroitT View Post
Tried removing then re-Installing the driver?
Sounds like the new dual - Hybrid Engine is Core-Audio-Like but not native to macOS.
t
It's my understanding there is no separate driver download (is that not correct ?)
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2020.12 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #10  
Old 11-28-2020, 11:22 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,327
Default Re: Pro Tools Carbon Laptop Fan Noise

Too new for most to know.
When opening install of Pro Tools
A driver installer (if one) would be in a separate folder there.
?install read me document?
__________________
(Help us Help You)<<<click here
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools | Carbon Avid Technical Alerts 0 11-12-2020 04:14 PM
Audio Recording Noise Test on a new laptop.How do I reduce fan/system noise? PeterGreen Pro Tools 10 24 01-23-2013 07:38 AM
Static Noise with Pro Tools LE and laptop jallen 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-17-2007 11:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:37 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com