Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-23-2020, 03:57 PM
Augusta Global Augusta Global is offline
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Augusta
Posts: 27
Default PTHD 9 VS PTHD 10 Question

Hello All,

I had a nice PTHD 9 setup years back... Control 24, Magma, etc..

I am, going to start a project of building out the system again, and I know that everything I have will work as high as PTHD10.

My question is this... I was running PT HD9, if I decide to go for PTHD 10, what are the plugin advantages. If I remember correct, they switched over to AAX with 10. How long did the AAX plugs work with PT10 before they became obsolete? Could I get a plugin that was a few years newer by going with 10? I was using a few of the Waves bundles with the older PT9 setup.

Thanks and I hope all is well with everyone.
__________________
PT HD 9.0.6
Control 24
Magma PE6R4-I
2-Core/4-Accel
Waves V8 Mercury
OS X 10.6.8
2x2.66 GHZ Dual
96 I/O
Reply With Quote
  #2  
Old 11-24-2020, 12:54 PM
Verbcrunch Verbcrunch is offline
Member
 
Join Date: Nov 2002
Location: Boston/CapeCod MA
Posts: 39
Default Re: PTHD 9 VS PTHD 10 Question

As RTAS & TDM fade away, you'll get a lot more mileage today with PT10 than PT9 - but PT10's limitation of running 32bit only will prevent you from running plugs ins that are 64bit only.

Nonetheless, many modern plug ins continue to run on ProTools10, "latest version" plug ins I have right now on PT10:

iZotope RX7
iZotope Nectar3
iZotope Ozone 7
iZotope Vocalsynth
Fab Filter Pro Q3
Fab Filter Pro L2
Blackbox
Trackspacer


Plug ins that I tried but did not work in ProTools 10:

Eventide Blackhole
Waves OVox
Waves Omni Channel
Quiet Art WaveRider 4
Quiet Art Waverider Tg

Current versions Waves plug ins don't seem to want to run in PT10.

I can't vouch for every company, but so far everything I've bought from Massey McDSP and SoundToys has worked in PT10.


If you're running PT9, I would up it to PT10, it's still what I run the most.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-24-2020, 01:07 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 2,861
Default Re: PTHD 9 VS PTHD 10 Question

I ran 9 for a super long time. Eventually, upgraded to 2019&20. Never needed to roll back.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / GIGABYTE GA-X58A-UD3R / i7 hex 3.9GHz / 32GB / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / HP ProBook / i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #4  
Old 11-24-2020, 02:45 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,153
Default Re: PTHD 9 VS PTHD 10 Question

Another big difference is the file format. Anything saved in PT10 will open fine in everything NEWER than 10. To go backwards, you would need to re-save in 7>9 format(.pts instead of .ptx). If you have TDM hardware(HD cards), then I can see running PT10. If hardware is not forcing you, I would look into newer(up to date) PT. Especially as many features that used to be HD-only, have been ported to the regular "vanilla" Pro Tools(like VCA's and Input monitoring per track) While many plugins are still available as RTAS or AAX32, assume nothing and check first
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave

Last edited by albee1952; 11-25-2020 at 11:51 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
When you upgrade from PTHD 9 to PTHD 11... johnnyv Pro Tools 11 2 12-18-2013 02:21 PM
WTB: PTHD 10 upgrade from PTHD 8 soul Buy & Sell 5 01-18-2013 12:20 PM
Pthd 8 => pthd 10 = €1300 ?!?!?!?! Bassturbator Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 10-21-2011 07:47 PM
What does PTHD Native have over PTHD 9 running Natively? acmost Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 11-07-2010 01:06 PM
PTHD and Live (rewired) ADC Question. jimmyz Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 01-24-2008 07:00 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:18 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com