Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-27-2018, 01:27 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Delayed MIDI playback

----PREFACE----
Hello all,
I've been using something called Pro Tools SE which is pretty much a light version for years. It's been fun learning basics with this and for most of that time I was in high school and didn't have much time to record anyways. Now that I'm a college student i figured i would upgrade to the actual pro tools (or at least the student one) as it has many more features. I've been using an oxygen 25 midi keyboard with SE for years and have bad very little issues with it.
----PROBLEM----
When recording with the MIDI that i've been using for years, the sound being played back is delayed by roughly half a second which makes it impossible to keep time and make music. Even just playing the MIDI without a track recording has this delay (i can press a key and release it all the way before hearing the playback). I've tried enabling/disabling delay compensation and various other solutions that i've found and nothing has worked. This began from the very first time i tried pro tools 12 and has been occurring since.

Thank you for your time and any solutions/questions are welcomed.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-27-2018, 01:28 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Re: Delayed MIDI playback

---SOME DETAILS ON MY SETUP----
Windows 10
Pro tools 12 student version
M-audio Mobile Pre
Oxygen 25 MIDI
----COMPUTER DETAILS----
intel i7-8750
16GB DDR4 RAM
Solid State drive
Reply With Quote
  #3  
Old 10-27-2018, 01:45 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,548
Default Re: Delayed MIDI playback

Playback buffer setting?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 10-27-2018, 02:01 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Re: Delayed MIDI playback

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Playback buffer setting?
I saw suggestions for that as well but when i went to change the buffer setting there was only one option (256 i believe but not exact as im away from my pc right now) and it didn't give me the option to change it.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-27-2018, 02:41 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,548
Default Re: Delayed MIDI playback

Hmmm, this USUALLY means that you have Windows set(in Sound>Properties) to use your interface as its Default Playback Device. Windows needs to NOT use the same audio out as Pro Tools(which would free up Pro Tools to select a lower buffer for lower latency while recording). It may also help to know what you are using for an interface
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2018, 03:11 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Re: Delayed MIDI playback

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hmmm, this USUALLY means that you have Windows set(in Sound>Properties) to use your interface as its Default Playback Device. Windows needs to NOT use the same audio out as Pro Tools(which would free up Pro Tools to select a lower buffer for lower latency while recording). It may also help to know what you are using for an interface
Hmm that makes sense, ill check that out for sure. My interface is the M-audio Mobile Pre. Like my keyboard, it is rather dated but worked for pro tools SE for the last couple of years. I'm looking to get better equipment eventually but for no I don't have the money; hopefully that doesn't hinder my setup entirely. Thank you for the response
Reply With Quote
  #7  
Old 10-28-2018, 08:42 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,548
Default Re: Delayed MIDI playback

Hopefully, once you set Windows to not use the Mobile Pre, you can lower the buffer to 128, which should help. Beyond that, be careful what plugins you use while tracking. Many have hundreds or even thousands of samples of latency, and that will make it tough to record with all that latency. Some basic plugins like BF76 and the stock EQ have no latency.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 10-28-2018, 07:13 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Re: Delayed MIDI playback

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hopefully, once you set Windows to not use the Mobile Pre, you can lower the buffer to 128, which should help. Beyond that, be careful what plugins you use while tracking. Many have hundreds or even thousands of samples of latency, and that will make it tough to record with all that latency. Some basic plugins like BF76 and the stock EQ have no latency.
I conducted the prescribed instructions and it did allow me to lower the buffer to 128 samples, however, there is still a sizeable delay between pressing the keys and hearing the sound.
Reply With Quote
  #9  
Old 10-28-2018, 07:15 PM
dmantacos dmantacos is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: College Station
Posts: 12
Default Re: Delayed MIDI playback

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hopefully, once you set Windows to not use the Mobile Pre, you can lower the buffer to 128, which should help. Beyond that, be careful what plugins you use while tracking. Many have hundreds or even thousands of samples of latency, and that will make it tough to record with all that latency. Some basic plugins like BF76 and the stock EQ have no latency.
I switched the playback and it allows me to go down to 128 samples but there is still a large delay. I have downloaded the stock pro tools, added an instrument, and pressed the keys, and nothing else at all, so now crazy plugin enabling or anything like that
Reply With Quote
  #10  
Old 01-15-2019, 08:30 PM
drumdude21 drumdude21 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Madison, WI
Posts: 9
Default Re: Delayed MIDI playback

Quote:
Originally Posted by dmantacos View Post
I switched the playback and it allows me to go down to 128 samples but there is still a large delay. I have downloaded the stock pro tools, added an instrument, and pressed the keys, and nothing else at all, so now crazy plugin enabling or anything like that
Was this in the MobilePre Software Control Panel? If so, I read elsewhere that others have had success by using ASIO4ALL as their primary output device.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 12 Delayed Playback lucadaliesio Pro Tools 12 6 08-18-2016 04:06 PM
playback delayed manyrains Pro Tools 12 3 02-22-2016 04:14 AM
Delayed vocals on playback Scorpio253 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 02-02-2009 03:18 AM
Playback is Delayed After Tracking vineband 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-17-2006 09:38 AM
Delayed/distorted playback... groucho Digidesign Hardware & Software 1 05-16-2001 02:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com