Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-07-2018, 10:43 AM
drmbeat2000 drmbeat2000 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Nashville, TN
Posts: 7
Default Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

Help!!!

Trying to print a bass track through Auto-tune 8.1 and I'm getting drifting.
It's not consistent, but constantly getting later compared to source track.
I've tried bussing to a new track, commit and bounce track and all result in a drift.
Also have tried togleing delay comp and the low latency mode in auto-tune with no luck.
very odd!!!


my system:

iMac 27", 2.9ghz, 16 Gb RAM, Protools 2018, Auto-tune 8.1
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2018, 01:01 PM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,786
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

For Autotune, disable Dynamic Processing in the Playback Engine and give that a test.
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2018, 06:20 PM
drmbeat2000 drmbeat2000 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Nashville, TN
Posts: 7
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

Tried that. No Luck.
Still a drift in audio.
Sometimes behind and sometimes ahead.
Very strange.
My friend is also having the same problems his protools 10 system
Reply With Quote
  #4  
Old 02-07-2018, 06:36 PM
bolooki bolooki is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Los Angeles
Posts: 95
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

Quote:
Originally Posted by guitardom View Post
For Autotune, disable Dynamic Processing in the Playback Engine and give that a test.
Does dynamic processing have a specific effect on auto tune? or printing any other effects??

I have also noticed drift when printing melodyne. freeze, commit, bounce, record to another track... none of these seem to phase cancel. all passes are useable and not a huge deal but it would be nice if it were actually on point.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2018, 12:21 PM
clancychris clancychris is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Lancashire, UK
Posts: 77
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

I noticed this recently. I edited a bass performance to the grid (worked with the style of music) then ran it through autotune 8.1 and printed it. I wish I hadn't bothered editing it as it was all over the place afterwards.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2018, 12:28 PM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,753
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

i found Melodyne does this too .. you need something like Revoice that re-sync's the moves that the Tuning does when finished .. otherwise i have not found anything that works correctly .. just my .02
__________________
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD -OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 2019.6 last version
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.14.6 - PT 2019.6 Ended here ..
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #7  
Old 02-11-2018, 03:19 PM
sonicpalace sonicpalace is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Chicago
Posts: 12
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

Well when someone figures the Auto Tune drifting out please let me know too!
That's why I use the Audio Suite version or do sections at a time.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-15-2018, 08:03 AM
clancychris clancychris is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Lancashire, UK
Posts: 77
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

Bit late on this but I have the same issue. A good workaround is to duplicate the track before you process it with autotune. Use the Audiosuite version to print the fx and then use vocalign to re-align the track to what it was before autotuning. Works well and it's quick
Reply With Quote
  #9  
Old 08-15-2018, 09:00 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,753
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

like i mentioned a few months back .. Revoice does the Alignment after the Tuning !!! saving my pennies for it !!! should be right about the time Pro Tools / Logic get ARA integration !!!
__________________
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD -OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 2019.6 last version
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.14.6 - PT 2019.6 Ended here ..
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #10  
Old 08-16-2018, 03:42 AM
clancychris clancychris is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Lancashire, UK
Posts: 77
Default Re: Auto-Tune 8.1 Drifting when printing

I saw you mentioned it which is what gave me the idea. Means I can use antares still without the drift (just have to watch out for long notes sounding odd).

I've used revoice a few times but the workflow was nightmarish to me
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Waves Tune and Auto-Tune Unhappy With HDX? Logichead Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 2 11-25-2012 12:42 PM
vocal tune with Auto Tune 5 martin coria Pro Tools M-Powered (Win) 17 08-06-2010 10:14 AM
Auto tune gil5280 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 21 09-03-2009 07:03 PM
Upgrading Auto Tune 4 to Auto Tune Evo summit01 Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 10-16-2008 12:05 PM
Using auto tune surchur 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 08-14-2002 01:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:15 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com