Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-21-2015, 04:33 PM
Branko's Avatar
Branko Branko is offline
Member
 
Join Date: Jan 1999
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 580
Default Cannot play video from network drives

Hello everyone,
Recently I bumped into a very strange error that's forcing me to change the way I work.
I run 2 ProTools rigs in the studio on Mac Pros (a 12-core 5,1 and a 6 core trashcan), both with 11.3.1 HD. My main rig is on 12-core and it has a BM Decklink card installed. Both machines are connected to the server via Ethernet.
Several weeks ago I tried to open a session and add a video to it and I got a warning that the codec was not supported, which was very strange because it was a DNxHD36 1080p/24 kind of file that I always use.
First I thought that those codecs got updated or corrupted, so I installed a fresh copy of those, but no success. Then I converted the video to ProRes LT. Nothing. Needles to say, Quick Time plays back these files without a problem.
Then I copied the file to my system drive and suddenly everything was OK, the video appeared in the session.
So, the conclusion is my setup can't play video from network drives which is a big problem in my setup where all projects reside on the server.
Has anyone got a similar problem, or a solution for this?
__________________
------------------------
Branko Neskov c.a.s.
www.loudness-films.pt
Reply With Quote
  #2  
Old 07-21-2015, 05:00 PM
mikevarela mikevarela is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: Los Angeles
Posts: 571
Default Re: Cannot play video from network drives

Had you been using video from ETHERNET server before?

God, can't imagine why you would want to. Unless you're on a large back plane switch, traffic will halt you in your tracks.

I know storing stuff local clogs it up, but it's so much faster on local, especially for higher bandwidth tracks - dnxhd 60 or 90 or ProRes 422 or HQ

Direct, Fibre, USB, FW or TB usually.

I have the trashcan too. Got a OWC thunderbay and run video and audio through that connection but on separate drives, SFX too. Use internal PCI for system only.

Seems to be rocking so far.
__________________
NuanceTone.com
Reply With Quote
  #3  
Old 07-21-2015, 07:10 PM
coaxmw coaxmw is offline
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Francisco/ Oakland
Posts: 36
Default Re: Cannot play video from network drives

What's the format of the network drives? I noticed that sessions that would play back fine on 10 using network drives give permissions issues and other random hangs/errors/can't save when working from network drives.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-21-2015, 07:36 PM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 6,981
Question Re: Cannot play video from network drives

Do you have any characters other than letters, numbers, or underscores in the file path? I have heard (not experienced) of the Avid Video Engine being finicky with characters in the name and maybe the path. Being certain the file ends in .mov helps too.
__________________
Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.10)
Reply With Quote
  #5  
Old 07-22-2015, 02:21 AM
Branko's Avatar
Branko Branko is offline
Member
 
Join Date: Jan 1999
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 580
Default Re: Cannot play video from network drives

Quote:
Originally Posted by mikevarela View Post
Had you been using video from ETHERNET server before?
All the time since I installed the server, 2 years ago. Gigabit Ethernet is more than enough for DNxHD36, which is enough for our HD projector.
__________________
------------------------
Branko Neskov c.a.s.
www.loudness-films.pt
Reply With Quote
  #6  
Old 07-22-2015, 02:29 AM
Branko's Avatar
Branko Branko is offline
Member
 
Join Date: Jan 1999
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 580
Default Re: Cannot play video from network drives

Quote:
Originally Posted by coaxmw View Post
What's the format of the network drives? I noticed that sessions that would play back fine on 10 using network drives give permissions issues and other random hangs/errors/can't save when working from network drives.
It is a ZFS Raid set. Very fast and very reliable.
__________________
------------------------
Branko Neskov c.a.s.
www.loudness-films.pt
Reply With Quote
  #7  
Old 07-22-2015, 02:30 AM
Branko's Avatar
Branko Branko is offline
Member
 
Join Date: Jan 1999
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 580
Default Re: Cannot play video from network drives

Quote:
Originally Posted by Chief Technician View Post
Do you have any characters other than letters, numbers, or underscores in the file path? I have heard (not experienced) of the Avid Video Engine being finicky with characters in the name and maybe the path. Being certain the file ends in .mov helps too.
Everything is written without accents. Occasional use of underscores.
__________________
------------------------
Branko Neskov c.a.s.
www.loudness-films.pt
Reply With Quote
  #8  
Old 07-22-2015, 03:06 AM
Pythagor Pythagor is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Moscow Russia
Posts: 223
Default Re: Cannot play video from network drives

Do you experience problems with particular video or all projects refuse to play?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-22-2015, 05:55 AM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 6,981
Question Re: Cannot play video from network drives

Quote:
Originally Posted by Branko View Post
It is a ZFS Raid set
Have you ever been able to playback video from the ZFS volume with Pro Tools v11.x?
__________________
Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.10)
Reply With Quote
  #10  
Old 07-22-2015, 07:23 AM
coaxmw coaxmw is offline
Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Francisco/ Oakland
Posts: 36
Default Re: Cannot play video from network drives

Quote:
Originally Posted by Branko View Post
It is a ZFS Raid set. Very fast and very reliable.
I ask because 1 facility I work from has a Facilis Terablock that has always worked great for me. When building new rooms they decided to wipe and reformat everything as multi user partitions. It again worked fine for me while I was on 10 but as soon as I upgraded to 11 and 12 I was totally unable to play sessions, edit or even save until I reformatted my audio partition to a single user system. I'm no IT expert though, just throwing the idea out there.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Network Attached Storage (NAS) drives John_Toolbox Storage Subsystems 6 04-19-2015 12:29 PM
Session Performance via Network Drives bootc Pro Tools 10 7 04-16-2013 09:06 AM
Pro Tools cannot play. Network clock is not locked. Erik Olsson Post - Surround - Video 8 02-23-2012 10:16 AM
Structure - Why is it searching for Network Drives? Jeff E Virtual Instruments 2 05-25-2008 02:06 PM
Network Drives... how to unable protools to run the disks? fil_mac 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 05-22-2008 07:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:20 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com