Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-01-2014, 01:33 AM
Rockman413 Rockman413 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 445
Default PT drops recording issues

Hi , I'm using Pro Tools to record like 100-200 channels at one time, while PT is in slave mode (when master tells it to start, then it starts to playback and record). Sometimes I met the occasion that Pro Tools suddenly stops sync&recording and then starts to playback in sync without recording.

This occasion is mainly because of CPU spike? (I monitored that CPU is not high at all)
or disk too slow? (I had a raid 0 of 2 disks , which I think it's fast enough for recording 200 channels)
or some plugins I used are taking too much CPU?

or sync via MTC has this issues....
Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 03-01-2014, 11:29 PM
Pythagor Pythagor is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Moscow Russia
Posts: 223
Default Re: PT drops recording issues

Did you try to increase freewheel parameter?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2014, 08:12 AM
Rockman413 Rockman413 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 445
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
Originally Posted by Pythagor View Post
Did you try to increase freewheel parameter?
Actually I have no idea what this is .... Is it have something to do with the problem I had? The bigger the better?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2014, 10:35 AM
Pythagor Pythagor is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Moscow Russia
Posts: 223
Default Re: PT drops recording issues

It is number of frames Pro Tools doesn't care for incoming TC drop. Look at Session Setup window
Reply With Quote
  #5  
Old 03-02-2014, 06:39 PM
Rockman413 Rockman413 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 445
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
Originally Posted by Pythagor View Post
It is number of frames Pro Tools doesn't care for incoming TC drop. Look at Session Setup window
Will see! Thank u !
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2014, 06:58 PM
reichman's Avatar
reichman reichman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: New York
Posts: 2,074
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
suddenly stops sync&recording and then starts to playback in sync without recording
Dumb question, but do you have transport and audio track record lock engaged in preferences? PT might be more reliable doing this if it doesn't need a specific REC command...
__________________
Nathaniel Reichman
Supervising Producer – Re-recording Mixer
Dubway Studios
Reply With Quote
  #7  
Old 04-29-2014, 04:15 AM
Rockman413 Rockman413 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 445
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
Originally Posted by Pythagor View Post
Did you try to increase free wheel parameter?
I set it to 120...and there's still drop recording occasionally... However, change into jam sync will never stop recording.

I understand what does the freewheel means...but it looks like 120 is not enough for me.
1. A way to set it higher than 120?
2. Will Jam sync cause not in the sync/ or in wrong time position if I played it for a long time?
3. I didn't meet drop while playing back in syn cmode, only in recording ....which part could be wrong? not enough CPU because recording costs more CPU?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-29-2014, 11:55 PM
Pythagor Pythagor is offline
Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Moscow Russia
Posts: 223
Default Re: PT drops recording issues

i would try to record on two separate disks instead of RAID
Reply With Quote
  #9  
Old 04-30-2014, 02:47 AM
Frank Kruse Frank Kruse is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: old europe
Posts: 5,370
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
Originally Posted by Rockman413 View Post
I set it to 120...and there's still drop recording occasionally... However, change into jam sync will never stop recording.

I understand what does the freewheel means...but it looks like 120 is not enough for me.
1. A way to set it higher than 120?
If your master causes TC-dropouts that are as long as 5 seconds I'd rather fix the master generator than using even higher flywheel settings. 120 frames of flywheel is a huge value in that context.

Are you sure are getting problematic TC for that long?
__________________
PTHDn 2019.6 (OSX10.14.4), 8x8x8, MacPro 5,1 3.33Ghz 12-Core, BM DeckLink SDI, SYNC HD, all genlocked via AJA GEN10, 48GB RAM
Reply With Quote
  #10  
Old 05-03-2014, 06:45 AM
Rockman413 Rockman413 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 445
Default Re: PT drops recording issues

Quote:
Originally Posted by Pythagor View Post
i would try to record on two separate disks instead of RAID

I used only 1 disk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
7.4.2 Audio level drops and Issues with Core Audio misterwine 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-08-2008 08:14 PM
Using ADC while recording - any issues? Siegfried Meier Pro Tools TDM Systems (Mac) 19 11-26-2007 02:57 PM
About 2 minutes into recording audio drops out? smattsav 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-15-2004 12:26 PM
AI3 drops out while recording matt vallo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 05-19-2002 02:14 PM
Recording Punch: Audio on other tracks drops out! SteveU 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 05-15-2002 01:47 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:40 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com