Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Artist Series

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-09-2019, 07:36 AM
KeyplayerG's Avatar
KeyplayerG KeyplayerG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: U.S.A.
Posts: 417
Default Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

As I am having so many problems getting the hardware to follow Nuendo, I wanted to know if all of these issues would be eliminated if I were running PT.

Specifically:
1) If I run "Show Selected Tracks Only," will the MC Control and Mix follow and only show those tracks?
2) Will the Surround Panner show me a SINGLE CIRCLE sound source (unlike Nuendo, which currently shows 2)?
3) Can VCA Spills be directed left or right?
4) Can I LOCK channels temporarily to the left or right on the DAW and have the hardware follow?
5) Will ALL of the PT Control App features work with the hardware?

Bottom line, will Artist Series hardware act as the physical manifestation of Pro Tools at least, since it clearly won't do that any longer with other DAWs (Cubase, Nuendo, Logic, etc.)?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-11-2019, 12:14 AM
jphaudio jphaudio is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 54
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Puremix.net has some artist mix videos that helped me. Might not have all the answers but I think they address a couple you listed...

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 01-11-2019, 01:20 PM
KeyplayerG's Avatar
KeyplayerG KeyplayerG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: U.S.A.
Posts: 417
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by jphaudio View Post
Puremix.net has some artist mix videos that helped me. Might not have all the answers but I think they address a couple you listed...

Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Not really finding anything there. I tried "Artist Series Hardware" and got nothing. I tried Pro Tools with Artist Series Hardware" and got a ton of stuff on PT alone and 1 thing on PT Control.

If you guys are using PT as our primary DAW with your Artist Series Hardware, then my question should be pretty simple to answer directly.

Does the controller follow EVERY move of PT or does it act like the same as it does with other DAWs, in that it will only follow in "straight mixer mode." You can scroll up and down to your hearts content. But don't make a scene with a track on channel 5 and another on channel 60 and expect to see them side by side, like they'll appear in the DAW. If I tried that in PT would the hardware show me track 5 right next to track 60, same as it appeared on the PT screen? I can't do that now in Nuendo, unless I make a layout that's linked to the selected channel screen view. That's just one example, but it's the easiest to describe for my purposes.

Will anybody answer this for me?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-11-2019, 01:45 PM
simonjewel's Avatar
simonjewel simonjewel is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Brooklyn NY
Posts: 295
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

As far as my experience goes, and I use an MC Control with an Artist Mix what I see on the screen with pro tools is mirrored on mu control surfaces. I have it set to follow track numbers so I would not see track 60 next to track 27 for example. If I wanted that to happen, all I'd do is create a layout with the track selections I wanted to see in the order I wanted to see them ... HTH
Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2019, 05:26 PM
KeyplayerG's Avatar
KeyplayerG KeyplayerG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: U.S.A.
Posts: 417
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by simonjewel View Post
As far as my experience goes, and I use an MC Control with an Artist Mix what I see on the screen with pro tools is mirrored on mu control surfaces. I have it set to follow track numbers so I would not see track 60 next to track 27 for example. If I wanted that to happen, all I'd do is create a layout with the track selections I wanted to see in the order I wanted to see them ... HTH
Yeah, that's the same for Nuendo. I'd have to make a layout (which I have) to have those tracks placed close together. On the high priced controllers, the hardware and DAW work together on every setup in both directions. So, if I wanted to only see the kick drum(ch. 26) and bass (ch. 45) to tighten up the timing, they would appear together on the Nuendo Project window and mixer.
On Nuage, id Controller, Tango and S5MC/S6, they would show up right next to each other on the control surface.

Without making the layout for that scene and linking it to the visual agent in Nuendo, those tracks would be 20 faders apart on the Artist Control. In most other cases where the gap is even larger, you'd have to bank up and down to access those channels, in which case, you'd just work with the mouse/trackball.

I was under the impression that if you were using Artist Series Controllers with Pro Tools, the hardware might respond the way the big ticket controllers do with said DAWs. Thanks for clearing that up for me.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2019, 06:23 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,310
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by KeyplayerG View Post
On Nuage, id Controller, Tango and S5MC/S6, they would show up right next to each other on the control surface.
??
You build a layout just you can do that from the control surface. For the Artist series you have to do it via the computer for now but it's the same thing. Hopefully you'll be able to build it from the controller itself some day but it's the same point in the end.

And Pro Tools does NOT change to match the S5MC/S6 controller layout. That isn't true.
Didn't happen with ICONs either (the largest selling large-format control surfaces)
__________________
Pro Tools Ult 2018.12, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.12.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2019, 08:44 PM
KeyplayerG's Avatar
KeyplayerG KeyplayerG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: U.S.A.
Posts: 417
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by BScout View Post
??
You build a layout just you can do that from the control surface. For the Artist series you have to do it via the computer for now but it's the same thing. Hopefully you'll be able to build it from the controller itself some day but it's the same point in the end.

And Pro Tools does NOT change to match the S5MC/S6 controller layout. That isn't true.
Didn't happen with ICONs either (the largest selling large-format control surfaces)
I didn't say that PT would change to match the console. I don't use PT. That's what I'm asking. I use Nuendo. Nuendo has a feature called "Visibility Agent," that allows you to make a scene that can be recalled at any time.

If I recalled a scene, the DAW would show it. But the control surface wouldn't. But I could program a layout that was an exact match of the V.A. scene and link the 2 together. Now, if I launched the layout, the V.A. would follow it. That's as close as I could get to this feature in Nuage. Nuage is, of course, way more elegant, in that you can do this on the fly right from the console. You can also do a variation of this with a Tango. When I saw all of the spill features in S6 demo videos, I assumed the same was possible with it.

Since I'm not a PT user, I was trying to find out if these kinds of options became available on the Artist Series units. Apparently, they perform the same regardless of the DAW. But I'm really surprised to find out that this can't be done on an S6!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-12-2019, 03:53 AM
its2loud its2loud is online now
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 293
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Layouts can be made on th S6 just the same as they are on the Artist Series. They can be recalled directly from the surface and are independent of what is shown/hidden track wise in the software for PT.
Also, there is a preference on the S6 to show hidden tracks on the surface even if they are hidden in the software.

If you’d like feature on the Artist Series/S6 implemented for Nuendo it might be a good idea to post it in the Steinberg forums.

Generally speaking, the show/hide tracks feature in PT, which is very similar to the VA feature in Nuendo, will be reflected on the surface. From what I understand, the VA feature does not behave this way for the surfaces and requires the need for layouts instead. Again, this would be a Steinberg fix I believe.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-12-2019, 09:46 AM
KeyplayerG's Avatar
KeyplayerG KeyplayerG is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: U.S.A.
Posts: 417
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

Quote:
Originally Posted by its2loud View Post
Layouts can be made on th S6 just the same as they are on the Artist Series. They can be recalled directly from the surface and are independent of what is shown/hidden track wise in the software for PT.
Also, there is a preference on the S6 to show hidden tracks on the surface even if they are hidden in the software.
When you show the hidden tracks on the S6 surface, can you place them where you'd like (ie: channel 20 next to channel 61)?
Reply With Quote
  #10  
Old 01-12-2019, 10:35 AM
its2loud its2loud is online now
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angles
Posts: 293
Default Re: Does Artist Series follow EVERY move in Pro Tools?

I’m not in front of it as I write this but as far as I know, the only way to reorder tracks on surface is to..

1. Make a surface layout with only the tracks you want. Can include hidden tracks if that preference is set.
2. Re-order the tracks in the Pro Tools software.
3. Show/Hide specific tracks in the software that you want showing on the surface.

I’ve attached the user guide page describing the show hidden tracks preference.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2F12B3E8-C3DE-4A19-963E-85F6FADB2688.jpg
Views:	0
Size:	47.2 KB
ID:	11274  
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11 HD & Artist Series MindDead Artist Series 0 08-03-2013 04:59 PM
Are all artist series controllers compatable with pro tools 10? smurfdaddydog Artist Series 1 03-08-2012 01:35 PM
Pro Tools 9HD W7 and Artist series, anyone running good? digidesigner Artist Series 6 08-26-2011 01:14 PM
My Idea on Gen 2 Artist Series @ Pro Tools.Ideascale M-ManLA Artist Series 0 07-26-2011 12:32 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:17 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com