Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-11-2019, 10:12 AM
bfgt2 bfgt2 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: London
Posts: 1
Default Drum sample to track/midi tools

Hi folks,

Just wondering with tools such as Massey DRT and Co, can you split a single audio (stereo) drum sample to its different kit components on a midi keyboard?
I've recently seen someone do something similar. I know the split is not going to be perfect, but he the guy was then able to play individual drum parts of the audio sample kit on a keyboard.

Would something like Massey DRT work for that? I've only seen it applied to already separated audio tracks.

If not, are there any other suggestions of tools that could do that?

Cheers!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2019, 11:29 AM
amagras amagras is online now
Member
 
Join Date: Mar 2015
Location: Ottawa, ON
Posts: 2,812
Default Re: Drum sample to track/midi tools

You can separate the hits manually, export and load them in a sample player like Structure Free included in PT.
__________________
Dell XPS 8700. Intel Core i7-4770 CPU @ 3.40GHz. RAM: 16GB. Windows 10 Home x64. NVIDIA GeForce GTX 645. NI Komplete Audio 6. Pro Tools 2018
amagrasmusic.com
Reply With Quote
  #3  
Old 02-11-2019, 02:52 PM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 3,882
Default Re: Drum sample to track/midi tools

Andrei is right. I'll just add a bit more to that.



Create an audio clip for each sample you want to include in a kit
Name the clips with something like "Kick C1", "Snare D2", etc where the note designation is what MIDI note will trigger the sample.

Export the samples (WAV files, 24bit 44.1k or 48k would be best)

Then, open Structure, and use the browser inside Structure to navigate to the folder where the clip samples are saved.
Then you can drag the samples in bulk over to an empty module in Structure. Each sample will automatically be assigned to the MIDI note designated in the clip name.



Now you can do whatever edits you wish and play the samples as a kit off Structure using those MIDI notes.



Good luck.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC
Dell XPS 435T/9000 Win-10 Pro 24gig RAM
IntelCore i7 CPU 920@2.67GHz
Pro Tools 2018.12
Focusrite Scarlett 8i6


Reply With Quote
  #4  
Old 02-12-2019, 09:52 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,434
Default Re: Drum sample to track/midi tools

What they said^^^ Indeed, I have created new drum tracks from a single stereo drum mix with a lot of chop/copy/paste to new tracks and trigger with drum replacement plugins(done it with Drumagog and Slate Trigger).

As for something else, you might be shocked at how well Superior Drummer 3 will do this. Import the same mixed drum track multiple times and assign each to your sound of choice(IOW, set one for Kick, another for Snare, another for hihat, etc) and let the plugin analyze. I was stunned at how well it did
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MIDI notes disappearing when switching MIDI track from sample- to tick-based XJENSEN Pro Tools 12 7 01-11-2017 01:12 PM
How do I add drum sound to a midi track? RunningFree Pro Tools SE and Essential (Win) 2 05-11-2011 12:41 AM
MIDI Drum Track Not Playing bmcoonan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 05-18-2009 04:23 PM
MIDI Drum Sample Player for OSX LE 6.0.1? Mety 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-10-2003 07:29 PM
MIDI drum track MrMike 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-07-2002 07:17 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:03 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com