Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Pro Tools | S6

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-07-2018, 06:37 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Nulling Parameter Values

Throughout the S6 console, any touch-sensitive Encoders or Faders can have their parameter values returned to default by simply holding an Option switch while touching the controls. Use the Option switch located on any Fader Module while touching Faders on the surface or Encoders on a Knob Module (EQ Expand Zone for example) to Null / Set the parameter values to Default. The Option modifier can also be used while touching the Master Module touchscreen panner or Joystick Module panners to default the pan position to Front, Center. Hold Option while touching any Faders which are part of an Expand Fader Map to set their values to default.



https://www.dropbox.com/s/ykik1asqns...60718.mov?dl=0
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #2  
Old 06-08-2018, 05:03 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Locking the S6 Transport to Pro Tools

Use the little round Setup button just to the right of the Jog Wheel on the Automation Module to Lock / Bind the Transport section to a given application. This is handy if you want to trigger the Pro Tools transport if you are frequently application switching (Command+Tab) to other apps like DADman, SoundMiner, iTunes, etc.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #3  
Old 06-09-2018, 09:50 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Creative Transport Customization

Here's a simple way to reprogram the Back button on the Transport Section of the Automation Module to provide a bit more flexibility, should you find yourself commonly toggling Insertion Follows Playback.

The Back button in the attached appset has been modified to trigger the EUCON function Restore Last Selection, which will bring back the last selection or insertion which existed before hitting play. This can be used in combination with toggling Insertion Follows Playback ON, which advances the playhead. To get back to the previous position, simply press the Back switch.



Before loading this appset, (modified from current S6 v18.3 software) please save a copy of your existing set if you've customized the factory so you can retrieve the custom functions. This can all be accomplished from the Settings > Soft Keys page on the Master Module. Simply place the attached XML file on a flash drive, pop it into the back of the Master Module and Load it.


https://www.dropbox.com/s/ug32sfwjrb...60918.xml?dl=0
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #4  
Old 06-11-2018, 08:10 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Displaying Preamp Controls on Process Module Encoder

With MTRX or any other PRE-compatible remote mic preamps, add microphone Gain control to the Process Module encoder by holding down the Back (arrow) button at the bottom of the Process Module while pressing the Input switch. The encoder should turn Red. Bank using the adjacent Arrow switches to get to the Gain parameter. As a shortcut, engage the ALL switch from the Master Module before performing this sequence to change the process module encoders on all channels. For higher resolution control of the preamp Gain, press Flip till the Process Module encoders glow bright white. Use Shift + Flip to exit back to the standard view.

Experiment by bringing other parameters to the process module encoder such as Threshold on DYN, Sends or HPF frequency for EQ.

https://www.dropbox.com/s/zwssf0s4hd...61118.MOV?dl=0
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #5  
Old 06-12-2018, 09:05 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Display Breaks on Track Color

Let's take a deeper look at some of the Local Options (Gear icon) from the Tracks Page. One particularly useful function is the option to "Display Breaks on Track Color" which automatically creates rows for each chunk of tracks by color. This can provide a more dramatic visual separation between track elements within your session. You can also optionally enable "Show Home Screen on Track Attention" to jump directly to the exploded Home page and access the function scroller when a track is Attentioned from the Tracks Page.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #6  
Old 10-01-2019, 02:22 PM
skilletaudio skilletaudio is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 32
Default Re: Creative Transport Customization

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Here's a simple way to reprogram the Back button on the Transport Section of the Automation Module to provide a bit more flexibility, should you find yourself commonly toggling Insertion Follows Playback.

The Back button in the attached appset has been modified to trigger the EUCON function Restore Last Selection, which will bring back the last selection or insertion which existed before hitting play. This can be used in combination with toggling Insertion Follows Playback ON, which advances the playhead. To get back to the previous position, simply press the Back switch.



Before loading this appset, (modified from current S6 v18.3 software) please save a copy of your existing set if you've customized the factory so you can retrieve the custom functions. This can all be accomplished from the Settings > Soft Keys page on the Master Module. Simply place the attached XML file on a flash drive, pop it into the back of the Master Module and Load it.


https://www.dropbox.com/s/ug32sfwjrb...60918.xml?dl=0
Thanks Jeff for this post, I had actually set that up before I saw your post, I think it is a great idea that you posted. If it is helpful to anyone I have found that Restore Last Selection can be spotty especially if you ever unlink timeline and edit selection. Even if you go back to having them linked for some reason Pro Tools doesn't restore last selection very well even if you make the last selection again.

For this reason I have found that if you normally work with those linked using back and play with this sequence works pretty consistently.
  1. Options Menu:Link Timeline & Edit Sel
  2. Transport:Locate:Back with 300ms Delay
  3. Transport:Playback:Play (don't substatue back and play for these two steps it will not work properly)
  4. Options Menu:Link Timeline & Edit Sel

I would like to use this in conjunction with Write to All/Selection but for some reason, Pro Tools always writes to play locators and requires that you play from the left locator or Dynamic Transport. I can't use Dynamic transport because that is not supported with Satellite link which I depend on. Back and play is ideally what I want to use anyway and then write to my selection. For what it's worth steps 3 and 4 can be swapped with the same results.

I understand that when using Write to All/Selection you would generally not need to use back and play. However, when working with producers they want to go back and hear something quickly while we are in the moment while we are still getting general levels and as soon as we do we loose the option of write to selection which is frustrating.

In thinking about this more sort of a workaround could be if I use back and play (be sure not to forget I did at the end of a long passage), of course enable Auto Join (back and play without that would generally be silly when writing automation) then (1)Capture, (2)Stop, (3)Punch Capture, and (4)Write to All/Selection. Alternatively, I could also option click on Write Automation to Selection on Stop while we are going through passages.

Last edited by skilletaudio; 10-02-2019 at 11:01 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-06-2019, 10:50 AM
devinemke's Avatar
devinemke devinemke is online now
Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: NYC
Posts: 6
Default Re: S6 Tip ‘o the Day

Jeff,

regarding your post from 08-08-2019 about connecting to the MTM via SMB: i cannot get this to work.

i have a Mac Pro, which has 2 built-in NICs. these are both in use to connect to our corporate LAN, so i am using a third NIC (Thunderbolt -> Ethernet) to connect my Mac to my S6. i have an external DHCP router (Cisco RV325) so my Mac, my DAD AX32, and my S6 ethernet switch all connect to the Cisco to be on the same network. this all works fine.

on my Mac when i try to connect to smb://s6mastermodule i get the error: "The server may not exist or it is unavailable at this time". i have tried changing the "Set Service Order" in /System Prefs/Network/ to make the Thunderbolt Ethernet be the first/top NIC, but this still does not work.

is there something that must be set in the MTM to get SMB file sharing to work as shown in your post?

thanks
__________________
Devin Emke
Audio Post Production Engineer
Saturday Night Live, NBC
Reply With Quote
  #8  
Old 10-06-2019, 10:54 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Re: S6 Tip ‘o the Day

Greetings,

Did you make the workstation (MTM) from Windows (as Admin) discoverable as well as creating shares for volumes or directories? I have the entire C:\ drive shared as well as a separate share for the (hidden) directory ProgramData.



Jeff
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #9  
Old 06-12-2018, 09:17 AM
innenhofstudios innenhofstudios is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Vienna
Posts: 86
Default Re: S6 Tip ‘o the Day

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Use the little round SETUP button just to the right of the jog wheel on the automation module to lock the transport to a given application. This is handy if you want to trigger the Pro Tools transport if you are frequently application switching (Command+Tab) to other apps like DADman, SoundMiner, iTunes, etc.
omg this is great
+1 for my nerves :)
__________________
www.innenhofstudios.at
Reply With Quote
  #10  
Old 06-13-2018, 07:51 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 713
Default Managing Inserts from the Home Page

On the Home page, the Function Scroller shows a row of blocks representing categories of functions that can be manipulated for an Attentioned track. For Inserts (teal), use a Pinch Out gesture to expose all of the inserts in the processing chain. To simplify the view of parameters in the center of the Home screen, access the Local Options (Gear icon) and and set Knob View to "Selected Function". Now when you touch any of the blocks in the Function Scroller it will filter everything else out of the view.

Use the little Lock icons to anchor the chosen (in this case Dynamics) parameters to either side of the Master Module encoders. Dynamics is anchored on the left then Insert parameters for Phoenix II can be anchored to the right side. Unlock the column to swap out Dynamics with EQ for example.

__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:24 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com