Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-02-2013, 11:41 AM
jzaid22 jzaid22 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Brooklyn, NY
Posts: 4
Default Pro Tools Freezing/Unfreezing Constantly

Hi all,
So I recently updated my PC to Windows 8.1 and since then I've been dealing with a number of issues; many of which you all have helped to solve. I have two consistent problems now that I can't figure out how to fix:

-My Pro Tools takes about 6 minutes to load now, which had never happened in the past. It seems to take the most time when loading Xpand!2
- Pro Tools GUI now freezes once a minute for about 20 seconds. If I'm playing back sound or tracking, the sound continues to run, but the screen will freeze and then unfreeze about 20 seconds later. If I'm tracking with a metronome, the click will sporadically shut off and turn on, often displacing the beat. As you can imagine, this makes tracking virtually impossible. There are no commands that seem to cause this more than others; it just continues to occur regardless of what I'm doing. Any advice would be so genuinely appreciated; these issues are delaying my current project immensely. My Sandra Report is listed below and I believe any other pertinent information will show up in my signature. **Edit, my signature isn't showing up, so please see below Sandra Report for other information** Please let me know if I can help in ANY other way.

Thanks so much!!!!



SiSoftware Sandra

ID
Host Name : PC
Workgroup : WORKGROUP

Computer
Model : ASUS S500CA
Serial Number : D1N0AS2********
Chassis : ASUS Notebook
Mainboard : ASUS S500CA
Serial Number : BSN1234567**********
BIOS : AMI (OEM) S500CA.202 11/20/2012
Intel vPro : 8.01.02.1318
Total Memory : 3.89GB DDR3 SO-DIMM

Processors
Processor : Intel(R) Core(TM) i7-3517U CPU @ 1.90GHz (2C 4T 3GHz, 3GHz IMC, 2x 256kB L2, 4MB L3)
Socket/Slot : FC PGA988

Chipset
Memory Controller : ASUS Core (Ivy Bridge) Mobile DRAM Controller 100MHz, 4GB DDR3 SO-DIMM 1.6GHz 64-bit, Integrated Graphics

Memory Module(s)
Memory Module : LG [Empty] 4GB DDR3 SO-DIMM PC3-12800U DDR3-1600

Video System
Monitor/Panel : AU Optronics Generic PnP Monitor (1600x1200, B156XW04 V5
, 15.3")
Monitor/Panel : FNI LCD TV
(1600x1200)
Video Adapter : Intel(R) HD Graphics 4000 (16CU 128SP SM5.0 350MHz/1.15GHz, 32MB DDR3 1.6GHz 64-bit, Integrated Graphics)
Video Adapter : Intel(R) HD Graphics 4000 (16CU 128SP SM5.0 350MHz/1.15GHz, 32MB DDR3 1.6GHz 64-bit, Integrated Graphics)

Graphics Processor
OpenCL GP Processor : Intel(R) HD Graphics 4000 (128SP 16C 350MHz/1.15GHz, 1.8GB DDR3 1.6GHz 64-bit, Integrated Graphics)
Compute Shader Processor : Intel(R) HD Graphics 4000 (128SP 16C 350MHz/1.15GHz, 64MB DDR3 1.6GHz 64-bit, Integrated Graphics)

Storage Devices
Hitachi HTS545050A7E380 (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache) : 466GB (C:)
SanDisk SSD U100 24GB (24GB, SATA600, 1.8", SSD) : 22GB
TSSTcorp CDDVDW SE-208AB (USB2, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache) : N/A (E:)

Logical Storage Devices
Windows (C:) : 444GB (NTFS) @ Hitachi HTS545050A7E380 (500.1GB, SATA300, 2.5", 5400rpm, 8MB Cache)
Recovery : 900MB (NTFS)
Hard Disk : 350MB (NTFS)
Restore : 20GB (NTFS)
Optical Drive (E:) : N/A @ TSSTcorp CDDVDW SE-208AB (USB2, DVD+-RW, CD-RW, 1MB Cache)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS Panther Point LPC Controller
Audio Device : ASUS Panther Point High Definition Audio Controller
Audio Codec : VIA 8446
Disk Controller : ASUS Panther Point Mobile 6 port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS Panther Point USB xHCI Host Controller
USB Controller 2 : ASUS Panther Point USB Enhanced Host Controller #2
USB Controller 3 : ASUS Panther Point USB Enhanced Host Controller #1
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus


Sensors
Location : Microsoft Windows Location Provider (Location, Triangulation)

Network Services
Network Adapter : Qualcomm Atheros AR8161 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.30) (Ethernet)
Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network) (Ethernet)
Wireless Adapter : Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter (802.11n (HT), 72.2Mbps)

Power Management
Battery No 1 : ASUSTek X502--40 45.34Wh/4.03Ah

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 8.1 Home 6.03.9600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 4.7

PC: ASUS S500CA
Windows 8.1
Intel Core i7-3517U CPU @ 1.90GHz 2.40 GHz
64 Bit OS, x64-based processor
4GB RAM (Currently 3.89 GB available)
Pro Tools 11.0.1
Audio Interface: Tascam US-1800 (Version 2.02 connected through USB 2.0)

Last edited by jzaid22; 11-02-2013 at 11:47 AM. Reason: Missing Information
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2013, 12:14 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,558
Default Pro Tools Freezing/Unfreezing Constantly

My first guess/first thing to exclude is a known problem caused by Pro Tools getting confused by a floppy disk drive in your computer (even if you may not actually have a physical floppy drive in the PC -- the CD/red book ripping component in PT 11 keeps trying to access the floppy.). Disable any floppy drive in the BIOS and/or Windows device manager. See http://duc.avid.com/showthread.php?t=344222 and several other threads here.

Other than that make sure you have done every last recommended systems optimization to your laptop. And that laptop is a bit light on specs, e.g. with Intel native graphics, I hope you are not recording to the system drive. And it would be nice to see a faster systems drive, especially if you are using sample based samples.

If none of that does this happen with a new session? Trash prefs and databases. Check all plugins are up to date. Try running with all plugins temporarily moved out of their folders (see lots of posts here on how to do that). See the standard trouble shooting steps under the "help us help you..." link above in this web page for more info.


Darryl
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Protools 10 constantly freezing (Windows 7) NickBe Windows 8 08-26-2014 05:40 PM
New Pro Tools LE8 Constantly Freezing Lukehanigan General Discussion 1 09-08-2009 08:21 PM
New Pro Tools LE8 Install Constantly Freezing Up Lukehanigan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-21-2009 11:07 AM
Pro Tools LE 5.3.2 constantly freezing during playback (Digi002) sunjitwhy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 13 05-04-2003 12:57 PM
G4/500 Freezing constantly!! HELP ME DIGI!! Mt.Everest Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 08-24-2000 08:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:44 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com