Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-08-2007, 11:40 AM
Pigcat Pigcat is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 11
Default Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

I've got ver 7.3.1 installed, but the program is taking up like 450MB of ram when just idle! I use my M-Powered for sequencing MIDI stuffs along with quite some number of virtual instruments, so with this much of RAM usage kills the instrument count and I'm reaching the RAM ceiling quite often!

I've read about previous version has lower RAM usage, say, 7.0~7.1, and I also read about using Digitranslator (in this case the LE version) also will take up more RAM. I'm using the MPT expansion, so is that a cause of such high RAM usage?

It'll be really cool if anyone of you can share your RAM usage when idle (no project loaded, memory usage when it's started up fresh)!

TIA

Reply With Quote
  #2  
Old 06-11-2007, 06:49 AM
kafka kafka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 131
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

My copy of 7.3.1cs3 sits on 278M when idle - no project loaded.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2007, 02:26 PM
dillon99999 dillon99999 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 426
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

snip
Reply With Quote
  #4  
Old 06-11-2007, 02:26 PM
dillon99999 dillon99999 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 426
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

ram usage is due to you using VST Instruments.
reduce the amount of "Active" VST Instruments, and you will see your RAM go down.
this happens especially with Sampler based VST Instruments.
you will need minimum of 2GB RAM to run DFH Superior.
4GB of RAM is recommended if you don't want any issues what-so-ever.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-17-2007, 01:17 AM
Pigcat Pigcat is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 11
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

Thanks for the replies guys. I understand the need of more RAM for virtual instruments. I have 2GB and I think that's plenty. However, I can get significantly more instruments count previously in Cubase, so that doesn't matter how much RAM I have, as 32bit can only handle max 3GB ram for app when /3GB switch enabled, and that still a limit that can be reached often with big samples library. It's just that I have to sacrifice 300+MB for the same setting.

Kafka do you have MPT installed or you just have the PTMP? I've installed the latest update, still, it's 450MB. I try uninstall the MPT and see how it goes.

EDIT: Ok I had the MPT installed. Nope, I'm still getting around 450MB of RAM usage when just starting up. Could it be something to do with harddrive or something? I have 4 HD with 320GB each internally.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-17-2007, 06:28 PM
dub3000 dub3000 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 68
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

PT reserves loads of RAM for itself when it starts up. I'm guessing they use it for disk caching.

On here it uses ~250Mb with no session loaded and minimum 400Mb when I do anything. It shouldn't be a big deal, though - that number won't get higher while you're running unless you're loading big virtual instruments.

*just checked - it's related to DAE playback buffer. I set it to the "Level 8" setting and it jumped to 600Mb used.

--dan http://remaincalm.org
__________________
--dan http://remaincalm.org
Reply With Quote
  #7  
Old 06-17-2007, 10:42 PM
AlohaMoto AlohaMoto is offline
Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 22
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

Quote:
I've got ver 7.3.1 installed, but the program is taking up like 450MB of ram when just idle! I use my M-Powered for sequencing MIDI stuffs along with quite some number of virtual instruments, so with this much of RAM usage kills the instrument count and I'm reaching the RAM ceiling quite often!

I've read about previous version has lower RAM usage, say, 7.0~7.1, and I also read about using Digitranslator (in this case the LE version) also will take up more RAM. I'm using the MPT expansion, so is that a cause of such high RAM usage?

It'll be really cool if anyone of you can share your RAM usage when idle (no project loaded, memory usage when it's started up fresh)!

TIA


What? Wait. Watch. Where? Okay back to my answer: IF YOU AINT GOT NO MONEY TAKE YOUR BROKE *** HOME (repeat same line) (repeat same line) (repeat same line)

don't worry about the ram. worry about the production.

-Moto
__________________
<img src="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/dd/Carolina_Panthers_helmet_rightface.png">
Reply With Quote
  #8  
Old 06-18-2007, 11:33 AM
dillon99999 dillon99999 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 426
Default Re: Which version of M-Powered 7 has least usage of RAM?

Aloha,

Your post is clearly against DUC Terms of Use.
Please refrain from insulting people and name calling.
This is supposed to be a constructive area, and your comments were not supportive in any way.
Perhaps someone from Digi will contact you about your behavior on here, and you should keep in mind, that this forum is here so people can get the help they need.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CPU Usage Spike - Pro Tools M-Powered evenyre Pro Tools M-Powered (Mac) 2 06-05-2009 01:32 PM
M-Powered 7.3, is there any Vista Version? isaac12002cn Pro Tools M-Powered (Win) 2 05-11-2009 02:02 AM
M-Powered 7.3.1cs7 and Plug in CPU usage problems RichrdC Pro Tools M-Powered (Win) 2 02-09-2009 04:11 PM
Where can I buy the newest version of PT LE 7x NOT M POWERED PaperTiger 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 07-04-2007 08:08 PM
Where can I buy the newest version of PT LE 7x NOT M POWERED PaperTiger 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 07-04-2007 07:31 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com