Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-21-2017, 02:17 AM
suicune suicune is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Wolverhampton, UK
Posts: 896
Default Any AKAI sampler experts out there?

We've got a band who want to remix some 20 year old material and we're trying to recover the original samples.

Does anyone know what format an S1000 sampler uses with a zip disk? We've got old S5000 zip disks that read normally, but this one disk doesn't read. We think it may have been created using an S1000 instead, or maybe its just a dead disk, but I haven't managed to find a definite answer on disk formats via google so I'm hoping some guru here might know the answer.
__________________
M2 Studios
Wolverhampton, UK
http://www.madhat.co.uk
Reply With Quote
  #2  
Old 06-21-2017, 05:25 AM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,900
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

I'm unclear what you're using to try and read the disks.

Is it an S5000? If my memory serves me correct, both the S5000 and S6000 used FAT for the drive format which made it much easier to transfer samples back and forth to the computer.

Having said that, I believe they can still read the older AKAI formatted disks. Perhaps it is indeed a bad disk.

Can you attach the ZIP drive to your computer? If so, you could use Chicken Systems Translator or something similar to extract the samples - assuming the disk is OK.

If you need the samples and program patches then the only way would be to get the original machine used and recall it that way.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 06-21-2017, 05:31 AM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,900
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

Just found some good info here that may be of use.

https://www.gearslutz.com/board/musi...ppys-into.html


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #4  
Old 06-21-2017, 06:56 AM
suicune suicune is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Wolverhampton, UK
Posts: 896
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

Sorry if I wasn't being clear enough.

I have a USB zip drive attached to a mac pro. We no longer own either sampler. I have Chicken Systems translator. It does not see the disk.

The gearslutz thread you linked to seems to refer specifically to floppy discs - I know these used a proprietary format. What I am trying to find out is whether S1000s also used their own format for zip disks as well or not?
__________________
M2 Studios
Wolverhampton, UK
http://www.madhat.co.uk
Reply With Quote
  #5  
Old 06-21-2017, 09:37 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,235
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

Quote:
Originally Posted by suicune View Post
Sorry if I wasn't being clear enough.

I have a USB zip drive attached to a mac pro. We no longer own either sampler. I have Chicken Systems translator. It does not see the disk.

The gearslutz thread you linked to seems to refer specifically to floppy discs - I know these used a proprietary format. What I am trying to find out is whether S1000s also used their own format for zip disks as well or not?
I have that same drive somewheres around here and used to use it as a sneakernet system to go from my online machine to my daw and back. Every one in a while I'd get a disk (both the 100 meg and 250 med disks) the drive wouldn't be able to read. Or I'd get a disk stuck in the drive. I'm willing to bet your problem disk is toast.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 06-21-2017, 02:31 PM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,900
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

Quote:
Originally Posted by suicune View Post
Sorry if I wasn't being clear enough.



I have a USB zip drive attached to a mac pro. We no longer own either sampler. I have Chicken Systems translator. It does not see the disk.



The gearslutz thread you linked to seems to refer specifically to floppy discs - I know these used a proprietary format. What I am trying to find out is whether S1000s also used their own format for zip disks as well or not?

The AKAI sampler will format the ZIP disk for use so it doesn't matter if it's a floppy or ZIP disk, the format will be the same.

I dare say if Chicken Systems Translator won't read it, then the disk may be faulty. The only way to be 100% sure would be to get hold of an S1000 and SCSI ZIP DRIVE. Actually, any AKAI sampler would do the trick.

I have an old S2000 here with a SCSI ZIP drive, but I'm located in Australia so probably not a lot of help.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #7  
Old 06-21-2017, 04:23 PM
mjslakeridge's Avatar
mjslakeridge mjslakeridge is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Houston, Texas
Posts: 1,067
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

I remember when the zip drives and disks first came out. I thought 250MB was a CRAZY amount of storage. The zip drives had a pretty short period of popularity when the USB flash drives came out. I threw my zip drive and disks in the trash years ago. Probably should have kept them as a novelty.
__________________
"Whiskey Bottle...Brand New Car...Oak Tree You're in my Way" RVZ

Digi 002 rack , Command 8, Behringer ADA 8000, Tascam M-320B Mixer, Alesis Monitor Two Speakers, Vintage and Modern Tube Amps, Fender American Strat, 1973 Gibson SB-450 Bass, Epiphone Les Paul Traditional Pro, Roland W-30 Keyboard, Preimier XPK Fusion Drum Kit.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-21-2017, 07:29 PM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,900
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

The original ones were 100MB. When the 250's came out I was like WTF!?! HAHA!!

Then the excitement dissipated when I realised I needed to upgrade the drive to use the larger disks.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 06-22-2017, 03:34 AM
suicune suicune is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Wolverhampton, UK
Posts: 896
Default Re: Any AKAI sampler experts out there?

I finally got it figured out and the disc did still work. I'd forgotten that when I first launched translator I had skipped the authentication process in case it required a reboot that I wasn't able to do at the time. Which disables the proprietary disc reading. I've never used the software before. Switched it back on and refreshed and there it was! A 20 year younger singer all still intact. Thanks for the help all

I remember at uni we had G3s with DVD RAM drives - that seemed like absolute magic. You could put MORE THAN ONE session on one!! Mind you they took an age. Now I find myself looking at 4TB SSDs - can you imagine where we'll be in another 20 years?
__________________
M2 Studios
Wolverhampton, UK
http://www.madhat.co.uk
Reply With Quote
  #10  
Old 06-22-2017, 05:16 AM
Sardi Sardi is online now
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,900
Default Any AKAI sampler experts out there?

Good to hear.

And yeah, I remember DVD-RAM drives too. :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
plug-in sampler; something like the AKAI S3000 stereocp 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 02-12-2005 08:35 AM
Thoughts on Akai S2000 sampler? peneslapepe 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 13 12-01-2004 10:02 PM
BEST SOFT SAMPLER FOR MY HD3 AND AKAI LIB. ????? lambcut Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 10-31-2004 08:44 PM
Anyone use the Akai MPC 2000 Sampler Hiwatt25 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 09-10-2002 10:19 AM
Akai Sampler and 001 setup? Bluzhorn 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 06-07-2000 11:10 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:03 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com