Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-25-2016, 11:11 AM
wevets wevets is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Beaverton, OR
Posts: 51
Default User-defined keyboard shortcuts

I'm looking for a way to define a few shortcuts for editing ops that I use a lot but for which Pro Tools offers no pre-defined shortcut.. Pro Tools doesn't seem to offer a way to define my own shortcuts.

Is there something I'm missing in Pro Tools? Is there a reliable 3rd-party package that lets me define keyboard macros that can be used with Pro Tools.

If it helps, I want to use Ctrl+Alt+V, requiring both hands, through a shortcut I want to define that will use only one finger. It would even be nice to be able to override a Pro Tools pre-defined shortcut that I never use, but this is probably asking too much.

Any one have any help here?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2016, 12:28 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: User-defined keyboard shortcuts

Use AutoHotkey.

Code:
#IfWinActive ahk_class DigiAppWndClass

t::
WinMenuSelectItem, Pro Tools, , Edit, Paste Special, Repeat to Fill Selection
Return
"t" in the above example will be your newly assignable key to that specific command. Change it to taste. Hope that helps.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #3  
Old 09-25-2016, 07:16 PM
wevets wevets is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Beaverton, OR
Posts: 51
Default Re: User-defined keyboard shortcuts

Thanks. I'll try it out shortly.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-26-2016, 04:17 AM
joachim's Avatar
joachim joachim is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany, München
Posts: 1,663
Default Re: User-defined keyboard shortcuts

Another option for 2-hand shortcuts : get a programmable extra keyboard (I use the Expertkeys EK-128) and assign those shortcuts to a single button.

The code given is the "seed" example to assign commands, that are menue items only, to a self-defined shortcut.
Like all the "cut/copy/clear / all/pan/plugin" -commands.
The hard thing is to know, which shortcuts are already taken by PT itself. Took me 3 days to make a list ... .

You can override the PT shortcuts. But overriding single key commands like "q" will result in not being able to use the letter "q" when naming a clip/track.

The use of a 2nd keyboard and Shans advice for me on Autohotkey (still thankfull) lead to an absolute massive workflow boost.

There are not much shortcuts left, that are easy on the fingers and not used by PT. But with a 2nd keyboard, that does not matter, as a single button will fire the commands.
__________________
PT 11.3.2 HD , RME Fireface 800 , Genelec 5.1 ,
Win7 64bit Professional , i7 3930 Hexcore , 48GB Ram , SSD System + SSD PT Session/Audio + SSD Video (all Samsung 840 Evo) + Spinner 1TB Data , 2x Radeon HD 5450 \\ SD 633 Femto MKH8060 MKH8070 MKH30/MKH40 DPA4060
Reply With Quote
  #5  
Old 09-26-2016, 10:58 AM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,551
Default Re: User-defined keyboard shortcuts

Quote:
Originally Posted by joachim View Post
You can override the PT shortcuts. But overriding single key commands like "q" will result in not being able to use the letter "q" when naming a clip/track.The use of a 2nd keyboard and Shans advice for me on Autohotkey (still
Use...
  • ~
...in front of your hotkey. When the hotkey fires, its key's native function will not be blocked. You'll then be able to use single characters in text fields such as naming clips etc:

Code:
#IfWinActive ahk_class DigiAppWndClass

~q::
WinMenuSelectItem, Pro Tools, , Edit, Paste Special, Repeat to Fill Selection
Return
There are also multiple ways to setup your custom hotkeys to toggle on/off, thus allowing quick access to the native PT shortcut commands. Hope that helps.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #6  
Old 09-26-2016, 11:33 AM
joachim's Avatar
joachim joachim is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany, München
Posts: 1,663
Default Re: User-defined keyboard shortcuts

Quote:
Originally Posted by Shan View Post
...There are also multiple ways to setup your custom hotkeys to toggle on/off, thus allowing quick access to the native PT shortcut commands.
Like the following, I learned :
+Esc::
suspend
return

And that is also a single button on the extra keyboard.

Quote:
Originally Posted by Shan View Post
Use...
  • ~
...in front of your hotkey. When the hotkey fires, its key's native function will not be blocked. You'll then be able to use single characters in text fields such as naming clips etc:

Hope that helps.
A million thanks again to you, god of Autohotkey !
__________________
PT 11.3.2 HD , RME Fireface 800 , Genelec 5.1 ,
Win7 64bit Professional , i7 3930 Hexcore , 48GB Ram , SSD System + SSD PT Session/Audio + SSD Video (all Samsung 840 Evo) + Spinner 1TB Data , 2x Radeon HD 5450 \\ SD 633 Femto MKH8060 MKH8070 MKH30/MKH40 DPA4060
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A-Z keyboard shortcuts for GROUA-Z keyboard shortcuts forPS in the SECONDS ID group.. jessedtf Pro Tools 10 6 10-24-2012 09:42 AM
Keyboard Shortcuts-Apple Thin Keyboard Brian in Charlotte 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 11-15-2008 03:17 PM
Keyboard shortcuts with foreign keyboard torsig1967 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 12-08-2006 05:06 AM
keyboard shortcuts without an Apple keyboard? doublestakked 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-22-2006 05:04 AM
6.7cs7/OSX10.3.7No user defined Keyboard shortcuts hanz marathon Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 01-23-2005 02:53 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:49 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com