Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Pro Tools | S3

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-10-2017, 11:04 PM
Philharmonic7 Philharmonic7 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 58
Default 5.1 monitor controller

Hey folks!

Looking for a 5.1 monitor controller and was wondering if the S3 has that capability. I know if it has 6 outputs, but wanted to know if there's a dedicated master volume to control all the outputs. Thanks in advance!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-11-2017, 07:23 AM
made made is offline
Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Berlin
Posts: 228
Default Re: 5.1 monitor controller

not possible...
only 2x stereo plus headphones
__________________
i7 3,39GHz, 32GB, PTHD2018.12, OS 10.12.6, S3, Transport, (EuCon 19.5.1.44)
LIO
AJA XT-Express
Reaper 5.97, Fireface UCX
MacbookPro i7 PTHD2018.12 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2017, 08:33 AM
Philharmonic7 Philharmonic7 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 58
Default Re: 5.1 monitor controller

Quote:
Originally Posted by made View Post
not possible...
only 2x stereo plus headphones
Thanks for the input
Reply With Quote
  #4  
Old 06-13-2017, 12:31 AM
IrelandM IrelandM is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Carrickfergus Northern Ireland
Posts: 82
Default Re: 5.1 monitor controller

Quote:
Originally Posted by made View Post
not possible...
only 2x stereo plus headphones
Anyone explain how they set up the Avid S3 for multiple monitors or will I need an external monitor controller if more that one stereo pair of monitors are added into a audio system.


Regards
Reply With Quote
  #5  
Old 06-13-2017, 03:39 AM
J-S-Q J-S-Q is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: London
Posts: 203
Default Re: 5.1 monitor controller

Quote:
Originally Posted by IrelandM View Post
Anyone explain how they set up the Avid S3 for multiple monitors or will I need an external monitor controller if more that one stereo pair of monitors are added into a audio system.


Regards
Do you own an S3?

You can connect/control two pairs of monitors. Each one has a separate volume control and you can switch between the two.

However, if you are on Windows, it's not possible to connect to your computer via AVB. You will therefore have to use an audio input on the S3, which means your signal will go through an A/D - D/A conversion before you can use the monitor controller. For this reason, I don't use it myself.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-14-2017, 02:49 AM
IrelandM IrelandM is offline
Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: Carrickfergus Northern Ireland
Posts: 82
Default Re: 5.1 monitor controller

To J-S-Q


Yes I own an S3.

"You can connect/control two pairs of monitors. Each one has a separate volume control and you can switch between the two."

I am on a Mac with no AVB but would like to control single output levels for each monitor via the S3 to the front and rear monitors
can this be done any images on setting it up would be helpful.


Regards
Reply With Quote
  #7  
Old 06-14-2017, 05:39 AM
J-S-Q J-S-Q is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: London
Posts: 203
Default Re: 5.1 monitor controller

If you press the PAGE LEFT and PAGE RIGHT buttons at the same time (they are at the top right of the S3), you will see the monitor control features displayed on the top row of knobs.

I've never actually used it myself but I presume you just connect each pair of monitors to the two stereo outs and connect a audio cables to the inputs (I believe you can have two different stereo inputs and switch between them on the S3).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Monitor Controller Help Josh Voyles Avid Pro Mixing General Discussion 2 09-06-2016 06:07 AM
5.1 Monitor Controller f/s sw rec Buy & Sell 0 07-28-2015 06:32 AM
Can Studio Monitor Express & Transport act as digital monitor controller? briancares Artist Series 1 02-04-2014 05:23 AM
5.1 Monitor Controller BroomPole Post - Surround - Video 6 04-09-2009 02:23 PM
monitor 5.0 on a 5.1 SMPTE monitor controller? MixerGuy Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 07-03-2008 05:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com