Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-23-2015, 02:22 PM
kindkind kindkind is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 169
Default Recorded CC values are only the "changed" values

Lets say i tweaked a filter knob halfway through a take. PT starts writing the CC value. The time preceding the filter tweak the filter CC field is blank - the line is at the bottom, but the actual value stored on the synth patch before i tweaked the knob was lets say, in the middle. This means that when i play the midi back to my synth, the synth keeps the filter at the last value it received, which would be the value i had it at the end of my take.

Do I need to do a system exclusive into my midi track that sends PT all of the cc values at the beginning of the take? This seems like it could be troublesome in more complex situations.

What about, if when recording, PT were to adjust the cc values from before the edit to the initial value it first received? E.g., start recording at measure 21, make first filter tweak at measure 30, the cc value for measure 21-31 jumps up to the initial edit it received at measure 30. Is there a setting?

Thanks guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-24-2015, 04:35 PM
kindkind kindkind is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 169
Default Re: Recorded CC values are only the "changed" values

I will try to clarify

When you record a midi take, and tweak a cc halfway through the take, the only cc value that registers in my pt midi track is the value change i made halfway through. From that point on through the take, the cc value on the synth registers. But there is no cc data from before the first tweak. When i go to play back the take, because there is no cc input at the beginning, thus no cc data being output on that controller, my synth keeps the cc at the last input - the value at the END of the take. So, the sound coming out at the beginning is not how it sounded originally.


How do you all deal with this issue?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-25-2015, 05:02 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,428
Default Re: Recorded CC values are only the "changed" values

The answer is simple but how you can accomplish it isn't. An easy example is for MIDI cc7 - volume. Manually enter a cc7 event and value in the PT MIDI event list so you have a starting volume. Then any subsequent cc7 value that gets written has a base to start from. You could do that in your situation but like I say it requires knowing the starting value of the cc. Never used sysex in PT so don't know how that would react.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error: "The I/O Layout of the Audio Hardware has been changed by another application" henrybcisneros macOS 6 09-16-2015 06:01 AM
Pro Tools 11 - constantly get "your settings have changed" message opening sessions kirkbross Pro Tools 11 10 10-22-2013 07:36 PM
"ASIO properties changed" Focusrite Saffire Pro 40 graveleye Windows 57 11-19-2012 08:36 PM
"reset on stop" changes values in KORE... how to switch off? komakaze 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 08-09-2010 08:52 AM
"device changed to channel 1" message drum-van 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 08-02-2002 12:01 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:47 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com