Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools | First Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-08-2018, 12:42 PM
Nolan-Nalon Nolan-Nalon is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Emsworth, United Kingdom
Posts: 2
Default PTF quits at startup - directing to Playback Engine

Hello

I am brand new to Pro Tools, but have used Logic for many years.


I have a new windows laptop and would like to experiment using Pro Tools for DAW work on the go, but have run into an issue, and would really appreciate some help.


The issue:


PT First starts up and then pops up this message:

Welcome to Pro Tools First!

Before you get started, you will be directed to the Playback Engine, make sure that the proper audio playback device is selected.



I press OK to acknowledge this message, and then nothing happens (the application seems to quit)

I have tired to press N during startup - no change.

PTF ver: 2018.7.0
OS: Win 10 home (very latest patches)
H/W: Dell XPS 9370 i7, 16 GB RAM, 500 GB SSD, 2 TB HDD
Audio: Built in / native Realtek Audio interface (which is also preferred as I will use this device on the go)

Any help or suggestions would be appreciated
Reply With Quote
  #2  
Old 10-09-2018, 07:49 AM
junkgear's Avatar
junkgear junkgear is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,063
Default Re: PTF quits at startup - directing to Playback Engine

PTF requires that you have an ASIO compatible audio interface, which most internal sound cards are not. Although I generally don't recommend ASIO4ALL, you could give it a try to see if PTF will run on your system. Don't expect great performance when using it though.

It should however get you past where you are now with PTF, then you can decide if you want an external ASIO audio interface for your laptop.
__________________
Will K

System Details
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2018, 12:02 PM
Nolan-Nalon Nolan-Nalon is offline
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Emsworth, United Kingdom
Posts: 2
Default Re: PTF quits at startup - directing to Playback Engine

Thank you very much for your advice, Will - very much appreciated.

I wasn't aware of that restriction. I will explore the asio4all option and, if it works, perhaps consider an external portable asio interface option.

Regards
Nolan
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Playback Engine Issue (Won’t load session with chosen playback engine) MattyJones Pro Tools 11 0 11-02-2015 11:52 AM
Trouble bringing up playback engine on startup boycie Pro Tools Software (Win) 1 05-29-2014 06:49 AM
PT 10.3.3 Unexpectedly Quits when Save As, Playback Engine Change, etc. JLIT Pro Tools Software (Mac) 9 03-05-2013 07:12 PM
Pro Tools 9 wont start! Quits unexpectedly.... Quits during startup... dbC4G Pro Tools 9 11 03-09-2012 07:23 AM
pt 7 quits on startup edwardo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-28-2006 08:31 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com