Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-13-2005, 10:55 AM
blumediaprojekt blumediaprojekt is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 248
Default hd1 plugin count/usability??

I'm considering purchasing a basic HD1 core system (core card + 96io) to replace my 002r...... I will love the increased track count, but can I really expect to be able to run many tdm plugs?

Say I'm working withing 32-64 voices of 24bit/44.1kHz ...... am I going to be able to use many tdm plugs? Or will I quickly find myself using ALL rtas plugs.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2005, 11:36 AM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,490
Default Re: hd1 plugin count/usability??

I would suggest you also buy the Massive Pack bundle with the Accel card.

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2005, 11:51 AM
Vaphoron Vaphoron is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Frederick, MD
Posts: 2,539
Default Re: hd1 plugin count/usability??

You will find that the Core card gets full pretty quickly, especially if you are using delay compensation. So if you can't afford the MP4 with Accel card or an HD2, make sure you at least have a Dual 2.0 GHz G5.
__________________
- Jason
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2005, 12:55 PM
blumediaprojekt blumediaprojekt is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 248
Default Re: hd1 plugin count/usability??

anyone know the price on the mp4?

Are the HD (non-accel) cards even worth buying?

btw....the host machine is a dual 2 g5, 4gb ram
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2005, 01:50 PM
filmixer filmixer is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Studio City, CA, U.S.A.
Posts: 953
Default Re: hd1 plugin count/usability??

>anyone know the price on the mp4? <

MP4 is about $3500 and worth every penny IMO. An HD-1 doesn't come with many plugins, but between the DigiRack (especially EQIII and Dynamics III), Bomb Factory and MP4 plugins, you should be able to do some great work.

>Are the HD (non-accel) cards even worth buying?<

I think the original HD process cards are a fantastic value at this point. They typically go for $500-$700 on eBay and will run every plugin except Revibe and Impact and will give you additional i/o capability. If you can afford it, get the MP. If you want to double your DSP right away inexpensively, get an HD card. You can always use the HD card with any Accel cards you buy in the future as well.
__________________
Mark Ettel C.A.S.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-14-2005, 05:58 AM
djejNYC djejNYC is offline
Member
 
Join Date: Nov 2000
Location: New York, NY
Posts: 26
Default Re: hd1 plugin count/usability??

I just replaced my 002r with an HD1 and 96i/o and I have to say it ROCKS! I get WAY more plugins as a combination of TDM and RTAS and I feel at 44/48k I get plenty of TDM plugins as well. AT 96k it gets a little tight, but damn it sounds great. You know, I would suggest aslo looking into a UAD card. I have a UAD card and although they are RTAS plugs, which means less usability under 6.9 or lower, it is an amazing value and the plugs sounds great. I'm thinking about a process card to kick it up a bit, they are cheap!
To answer you basic question, the HD1 setup is plenty powerfui coming from an LE system. You'll get more RTAS plugs right off the bat. ALso, I don't know if you bought the factory bundle for LE, but most of those are TDM if you move them over.
Bottom line, I'm very satisfied with my HD1!
__________________
"It's better than working for a living....."
Studio Intel Mac 8core HD2
Home Intel Mac 2.66x4 003rack
Reply With Quote
  #7  
Old 11-14-2005, 10:13 AM
Ted Spencer Ted Spencer is offline
Member
 
Join Date: Jun 2000
Location: New York, NY
Posts: 235
Default Re: hd1 plugin count/usability??

An HD-1 is approximately equivalent DSP-wise to a Mix+ system, which was fairly respectable in its day. I had one, and IIRC, I could get approximately 50 Waves Q10s to run on TDM before it ran out, and there were a couple of DSP chips left over that Waveshell couldn't use. Those could run additional non-Waves plugs. Considering that you'll still have all the RTAS power you currently have with your 002, I think you'll be quite pleased. And you can double the TDM DSP power for only about $700 by buying a used HD process card, or add a used Accel card for about $2100 to triple it and get full current plugin compatibility.

The only other mitigating factor is the upcoming change to PCIe on new G5s, which, if a new computer is in your plans in the not too distant future might be a reason to wait.

Ted Spencer, NYC
www.tedspencerrecording.com
__________________
Ted Spencer, NYC
tedspencerrecording.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Guide/Count Plugin z1221 Virtual Instruments 2 12-12-2013 03:18 PM
ProTools 8.03 on Snow Leopard Plugin Usability advice Matt Darcy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-20-2010 07:32 AM
Plugin Count at 96kh....help please psus15 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-07-2004 08:42 AM
IS MORE RAM REALLY GONNA HELP MY PLUGIN COUNT? el matador 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 11-12-2002 07:33 PM
Plugin count jfk-studio Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 01-09-2002 07:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:50 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com