Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-16-2010, 02:23 PM
SkyBarstow SkyBarstow is offline
Member
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 16
Default PT 9 slow startup!!

-I'm sorry this is a copy of my post in pt LE Win forum, but it fits better here.

Ok guys! I love that there is always something bugging me about this DAW Protools. :) Now that I have updated to v9 I was wishing that the load time would be significantly reduced. And it has not been. For me this is one of the reasons why I fire up Ableton instead of Protools everytime I need to get something done quick. But then there are scenarios where I need to use it and also sometimes it just makes more sense in pure recording sessions and such. But for me this IS one of the MOST IMPORTANT ISSUES. I need it to start quickly when a client is waiting for a "quick" fix.

I am seeing the same things as alot of you guys. On first boot(of PT9), It is sloooooooooooooooooooooooow, I mean like 4-5min. If I then close and reopen PT, it opens in 30 sec-1min. I do have a lot of plugins, and wrapped vst's. But don't come here blaming that, because it's just got to work, that is avids job, make it work. I have virtually the same plugins in Ableton live except the obvious, digi "AIR" plugins, and guess what the load time is there? IT's 8-10 sec. So I'm thinking is it the Air plugs? OR is there something realy bad about how PT finds its plugins.

So...

Avid, please look at this!

my specs:
ADK 1QAR - i7 620
4Gb ram
Reply With Quote
  #2  
Old 11-18-2010, 09:57 PM
MJarzabek MJarzabek is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 28
Default Re: PT 9 slow startup!!

This is just a thought, but it's probably because PT is loading the DAE engine and registering the disks. Do you have a few hard drives hooked up while launching PT? My system usually pauses for 5 to 10 sec on the DAE load and MIDI, not the plugins.
__________________
Still working.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2010, 02:49 AM
Slemmu Slemmu is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Finland
Posts: 16
Default Re: PT 9 slow startup!!

Creating a new user account (non-admin, regular user) and using pro tools from there solved the problem for me.

edit: no it didn't, after second shutdown it was slow again
bummer...
__________________
Hey, What's all this??!!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2010, 03:25 AM
apesong's Avatar
apesong apesong is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 83
Default Re: PT 9 slow startup!!

This probably doesn't help but just for reference, Pro Tools starts up in 30 sec to a little over 1 min for me on first start. I'd try Slemmu's suggestion, because that can't be right.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2010, 04:28 AM
sdevino sdevino is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Derry, NH USA
Posts: 410
Default Re: PT 9 slow startup!!

Yeah the "slow" start up for me is less than 1 minute. Why do you quit if you are in such a hurry?
__________________
Steve Devino
Granite Rocks Live
Authorized Metric Halo Dealer
1-603-867-6843
Reply With Quote
  #6  
Old 11-26-2010, 05:27 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,040
Default Re: PT 9 slow startup!!

I agree, PT9 is slow to startup. Removing all the third party plugins from the plugins folder makes it faster, but still it takes about 1 minute. And I'm loading it of a SSD disk.

I'm going to creating a new profile and se if that helps when I come home.
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #7  
Old 11-26-2010, 01:28 PM
GregJ GregJ is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: CA
Posts: 256
Default Re: PT 9 slow startup!!

Just minutes ago, I resolved this slow startup issue on my machine.....

Take a look at this thread.

Excluding my Digi folders from Real Time Virus Protection took my startup time from 4-5 minutes (the first time) to less than 30 seconds!

Hope this helps.

GregJ
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow startup / Slow opening sessions MrSoliman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 02-21-2018 01:45 AM
8.0.3 Slow Startup brandonertman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 03-15-2010 11:40 PM
Slow startup Rob Enders 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-23-2006 10:46 AM
Slow startup bigbadhenchman Pro Tools M-Powered (Win) 3 01-21-2006 06:32 PM
G4 400 Mac startup is slow Melow01 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 12-01-2001 01:10 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com