Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-08-2019, 12:29 PM
dbo dbo is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles
Posts: 8
Default Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

I am trying to program a soft key/macro to render AudioSuite plugins to a selected clip, for example:

--Render user default 'Normalize' setting to selected audio clip (in my case that's set to -12dB, peak)

or

--Render 'Reverse' selected audio clip

Does anyone know how to do this, or a workaround?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-08-2019, 12:36 PM
dbo dbo is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Los Angeles
Posts: 8
Default Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

I am trying to program a soft key/macro to render AudioSuite plugins to a selected clip, for example:

--Render user default 'Normalize' setting to selected audio clip (in my case that's set to -12dB, peak)

or

--Render 'Reverse' selected audio clip

Does anyone know how to do this, or a workaround?

Thanks
Reply With Quote
  #3  
Old 05-08-2019, 05:41 PM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,084
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Mac;
System Pref's >Keyboard>Shortcuts (Add Pro Tools)
i.e.
Shift F13 = Reverse
Shift F14 = DVerb
etc...
__________________
(Help us Help You)<<<click here

Testing:All APFS 90% 10% Audio on HFS+(Testing 1.5 yr in)
Pro Tools U-2019.6 MacOS 10.14.6
Second boot-10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MacVCEdition, 3-Displays)
MOTU FW-CoreAudio (for poly recording)
(SSL-HUI-MIDI over IP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
----
Reply With Quote
  #4  
Old 05-09-2019, 07:56 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,632
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Personally I do this with Keyboard Maestro and have macros for sending to RX7 and rendering (amongst others). As suggested above you can program a key command through the OS, but I don't think you'll be able to program the "render" button through that.
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-09-2019, 11:58 AM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 460
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

I use Keyboard Maestro ($36 - Mac Only).
A trial is available at:
https://www.keyboardmaestro.com/main/


I've set up a couple of macros for Normalize and Reverse.





Pause
The pause command allows time for the AudioSuite Window to open. You can lengthen/shorten the delay.

To automatically open the Normalize window with your preferred setting
1. Set up Normalize with your settings.
2. Save a preset.
3. Set the preset as User Default.
4. Settings Preferences/Set Plug-In Default to/User Setting


dbo - Unfortunately, I don't think zip files can be posted on this forum.
If you want to send me a private message with your email address, I can send the macros to you.
They can be imported into Keyboard Maestro.
__________________
High Sierra 10.13.6
Pro Tools 2019.6.0

Last edited by Richard901; 05-09-2019 at 02:51 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-19-2019, 02:08 PM
John Roberts John Roberts is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Soundbyte Studios
Posts: 5
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Hi Richard,
This is very Cool! I have been struggling with KM and Apple Script trying to figure out how to do this!! I copied your macro into Key Meastro here and still can't get it to work. Reverse opens in audio suite but the render button just wont press. Would you have any macros you could share as an import? I really want to learn to do this but the curve is steep. thanks in advance, John

PS: do you have any tips for muteomatic macros? I'd love to macro a key for momentarily opening the talkback gate. essentially making a hotkey function as a talkback button.

thanks in advance for you insight,
John
Reply With Quote
  #7  
Old 07-19-2019, 02:54 PM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 460
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Quote:
Originally Posted by John Roberts View Post
Hi Richard,
This is very Cool! I have been struggling with KM and Apple Script trying to figure out how to do this!! I copied your macro into Key Meastro here and still can't get it to work. Reverse opens in audio suite but the render button just wont press. Would you have any macros you could share as an import? I really want to learn to do this but the curve is steep. thanks in advance, John

PS: do you have any tips for muteomatic macros? I'd love to macro a key for momentarily opening the talkback gate. essentially making a hotkey function as a talkback button.

thanks in advance for you insight,
John
Hi John - Unfortunately, I don't think zip files can be posted on this forum.
If you want to send me a private message with your email address, I can send the macros to you.


I'll have a go at a talkback gate macro.
__________________
High Sierra 10.13.6
Pro Tools 2019.6.0
Reply With Quote
  #8  
Old 07-25-2019, 10:40 AM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 460
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

My first attempt at a Muteomatic Toggle macro held the left click in the middle of the Muteomatic circle. This worked, but the held click stopped working as soon as the mouse was moved - even a tiny movement.

My second attempt simply clicks the Play and Stop icons. I think this does what you want, but I don't have the equipment to set up a Talkback channel, so I can't fully test it.



The macro uses the "Click at found image" command, using screen shots of the Play and Stop icons.
I originally used the complete icons (with the surrounding circles), but this confused the macro - sometimes the Stop icon was clicked instead of the Play icon. I don't know why this happened - I never seen the problem before.
__________________
High Sierra 10.13.6
Pro Tools 2019.6.0
Reply With Quote
  #9  
Old 07-26-2019, 02:20 PM
Oliver M Oliver M is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Europe
Posts: 945
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Quote:
Originally Posted by Richard901
I've set up a couple of macros for Normalize and Reverse.
The AppleScript code looks familiar. 😉

Quote:
Originally Posted by Richard901
Pause
The pause command allows time for the AudioSuite Window to open. You can lengthen/shorten the delay.
You can use AppleScript to wait for the AudioSuite window to open. Much more reliable.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-27-2019, 01:11 AM
Richard901 Richard901 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 460
Default Re: Soft Keys/Macros for rendering Audio Suite

Quote:
Originally Posted by Oliver M View Post
The AppleScript code looks familiar. 😉
I'm not an expert at AppleScript - I use Google to search for websites and posts on forums about how to use AppleScript. I then try to modify the scripts.

Sorry if my screenshots contain your original work. I will delete them if you want.


Quote:
Originally Posted by Oliver M View Post
You can use AppleScript to wait for the AudioSuite window to open. Much more reliable.
Great!!! Can you post a screenshot of how to do this?
__________________
High Sierra 10.13.6
Pro Tools 2019.6.0
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to Adress Function Keys >F12 from the S6 (Soft Keys) innenhofstudios Pro Tools | S6 3 05-08-2019 06:34 AM
Soft Keys spoons Pro Tools | Dock 13 10-21-2016 07:37 AM
Why no Soft Keys on S3? jacko Pro Tools | S3 15 02-09-2016 07:43 PM
Soft Key Macros BobbyDazzler Artist Series 2 11-04-2012 08:43 AM
custom "quick keys" or macros jahhn Post - Surround - Video 0 01-14-2005 06:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:36 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com