Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-27-2013, 01:11 AM
RTASW RTASW is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 65
Default Waves Problems with delay compensation

Hi folks, please ignore signature (how do I change that!?) I've upgraded to Pro Tools HD Native Thunderbolt running in a Mac Mini i7.

Weird things are happening with Waves Plug In, especially on Master Bus. When I turn delay comp off they disappear otherwise I have mad flamming drums even if I'm just using a compressor on the master fader?

Anyone else getting this?

Thanks.
__________________
Pro Tools HD Native Thunderbolt, HD IO 8X8X8,ProTools HD 10.3.0 External 1 TB Storage, Apple Mac Mini Processor 2.6 GHz Intel Core i7 Software OS X 10.8.2
Memory 16 GB 1600 MHz DDR3
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2013, 01:12 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,213
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Quote:
Originally Posted by RTASW View Post
Hi folks, please ignore signature (how do I change that!?)
Click on your profile name on the up-right corner where it says Welcome. Then edit.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2013, 01:18 AM
RTASW RTASW is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 65
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Ta, will do.

For now:

Pro Tools HD Native Thunderbolt
HD IO 8X8X8
Pro Tools HD 10.3.0
External 1 TB
RAID Storage
Apple Mac Mini
Processor 2.6 GHz Intel Core i7
Software OS X 10.8.2 (12C2034
Graphics Intel HD Graphics 4000 768 MB
Memory 16 GB 1600 MHz DDR3
__________________
Pro Tools HD Native Thunderbolt, HD IO 8X8X8,ProTools HD 10.3.0 External 1 TB Storage, Apple Mac Mini Processor 2.6 GHz Intel Core i7 Software OS X 10.8.2
Memory 16 GB 1600 MHz DDR3
Reply With Quote
  #4  
Old 04-27-2013, 01:24 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,486
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Quote:
Originally Posted by RTASW View Post

Weird things are happening with Waves Plug In, especially on Master Bus. When I turn delay comp off they disappear otherwise I have mad flamming drums even if I'm just using a compressor on the master fader?

Anyone else getting this?

Thanks.
Hi,

With delay comp on or off it shouldn't make any difference at all on the mix bus? in fact you can turn ADC off on the mix bus.

It sounds like some of your drums are routed directly to the master channel and not through the mix bus, hence why turning of ADC is causing some drums to arrive at the master channel at different times / flanging etc.


Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering Mixing & Mastering
Blinders_Columbia top 40 UK album charts
Slow Readers Club_Build A Tower top 20 UK album charts

www.ukmastering.com


PT10.3.10 Mountain Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 MacPro 12 Core 3.46ghz UAD-2 Octo x2. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, SSL VHD, ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-27-2013, 01:25 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,213
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Quote:
Originally Posted by RTASW View Post
Weird things are happening with Waves Plug In, especially on Master Bus. When I turn delay comp off they disappear otherwise I have mad flamming drums even if I'm just using a compressor on the master fader?
So what's your routing here? All tracks going into master output and you're talking about plugin problems with that master fader?

Or...

Do you have drum kit tracks going into drum kit aux that goes to the master output? Do you do parallel processing with the kit?

If you feel that the ADC is broken, then here's a workaround:

1) create another aux for the rest of the tracks and place same plugins to that aux as well, compared to the drum kit buss. bypass the plugs so they do nothing, but both auxes would now have same plugins, thus same latencies.
2) if you do parallel processing, repeat the trick there as well. so the comp buss and vanilla buss would have exactly same plugins, only having plugs bypassed where not needed. this way things should be just fine due to busses having same latencies.
3) unfortunately, if there is an ADC problem, you probably have to repeat this trick with all the tracks going into busses as well. welcome to the pre-6.4 world

Do this and if you get all latency issues sorted out then you know for sure that some of the plugins you use is really causing the trouble.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-27-2013, 03:03 AM
RTASW RTASW is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 65
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Hi and thanks for the posts.

Sorry I shouldn't have said flamming; they are just delayed . . .out of time

I'm using Superior Drummer 2 routed to the master fader (as is everything else) with L3 UltraMaximiser on the Master Fader.

Interestingly I just tried swapping it out for some L2 limiters and there's no problem them.

Any thoughts?
__________________
Pro Tools HD Native Thunderbolt, HD IO 8X8X8,ProTools HD 10.3.0 External 1 TB Storage, Apple Mac Mini Processor 2.6 GHz Intel Core i7 Software OS X 10.8.2
Memory 16 GB 1600 MHz DDR3
Reply With Quote
  #7  
Old 04-27-2013, 05:45 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,213
Default Re: Waves Problems with delay compensation

L3 ultramaximizer has a really long latency. Use the "LL" version (low latency).
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-27-2013, 06:00 AM
RTASW RTASW is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 65
Default Re: Waves Problems with delay compensation

I get that but I can't understand why it only becomes a problem with Delay Compensation on and how it only has an effect on the drums only? Could it be that the system is struggling as a whole with the delay comp on so SD2 is struggling to keep up?
__________________
Pro Tools HD Native Thunderbolt, HD IO 8X8X8,ProTools HD 10.3.0 External 1 TB Storage, Apple Mac Mini Processor 2.6 GHz Intel Core i7 Software OS X 10.8.2
Memory 16 GB 1600 MHz DDR3
Reply With Quote
  #9  
Old 04-27-2013, 06:09 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,213
Default Re: Waves Problems with delay compensation

If the delay compensation "goes red" all kinds of strange things can happen. Just open the delay compensation view to the mixer window (from view settings) and see if everything is okay.

And that LL version really is not that bad. In fact I never use the big latency version but always choose the LL version.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-27-2013, 09:00 AM
WOTE_Tech WOTE_Tech is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: Boulder, CO
Posts: 24
Default Re: Waves Problems with delay compensation

Like JFreak said, sounds like you may be maxing your ADC setting. Select a larger compensation setting in the Playback Engine dialog.

Also, interestingly, I too prefer the L3 "LL" to the original. Since Waves added that in I believe V7 I haven't used the original since!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Delay compensation problems Analogue Pro Tools 10 1 10-12-2012 08:18 AM
Delay Compensation Problems on AUX clancychris Pro Tools 9 0 11-09-2010 01:34 PM
Delay Compensation issue... Is it Waves? acacia Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 03-18-2010 12:53 PM
Waves Q Clone + PT8 Delay Compensation = Issues? acacia Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 01-23-2009 12:52 PM
Waves Tune and delay compensation Anibal Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 09-25-2006 07:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com