Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Live Sound > VENUE Live Sound Systems

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-27-2019, 05:32 PM
kwelch kwelch is offline
Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7
Default Venue Headroom Issues

Hello,

I am mixing a band with 38 inputs on a Venue/Profile system. 3 DSP cards. I seem to be running out of head room on the master bus to quickly. Hopefully someone can help shed some light on the issue. Any help is greatly appreciated. Below is my signal flow.

-Input gains set to average 0dB on the input meters, metering RMS

-All inputs are routed to the stereo bus which is at the unity, 0dB position with a Waves C6 inserted. C6 set to default "Pooch Master Bus" preset

-Stereo bus is then routed to matrices to distribute to the PA, typically L, R, Sub, and front fill.

-We are not carrying PA on the tour so I was using the master fader to control over all level but found the master bus meter was clipping even with the fader down around -10dB or so. Typically only pushing the PA to averaging 98-100dB SPL A weight

-As a solution I assigned all the inputs to a VCA for overall level control and left the master stereo bus at 0dB. This keeps the master from clipping but now the master bus send to the matrix is close to and sometimes clipping.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2019, 07:54 AM
emluper emluper is offline
Member
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 468
Default Re: Venue Headroom Issues

The only thing I can think of is that there is a makeup gain issue on the C6. Are you using audio subgroups at all? Can they be too hot? From what you're described you gain staging seems to be proper.

Last edited by emluper; 07-05-2019 at 07:21 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-04-2019, 12:16 PM
vikingthor vikingthor is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Netherlands
Posts: 205
Default Re: Venue Headroom Issues

Sound like your clipping the input of the Master. I noticed that it clips sooner than the output it self. Maybe something is going on in the groups.... ?As Empuler suggested

I noticed it a few times, most of the times there was plenty of headroom on the masterbus output. Just
driving the summing bus to loud. proper ( fader, gain and group) levels shout solve this, if this is the problem...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Venue iLok issues metalmixer VENUE Live Sound Systems 2 04-25-2018 02:02 PM
Issues with recording out of venue? PTlanceK VENUE Live Sound Systems 4 01-10-2017 03:58 PM
Waves v9 with Venue issues Innerfear3 VENUE Live Sound Systems 3 09-08-2015 04:32 PM
Win 8 (surface pro) venue app issues Jim "Mega" Schneider VENUE Live Sound Systems 1 06-19-2013 01:22 PM
Stereo Bus Headroom - Venue Profile econoline VENUE Live Sound Systems 13 03-14-2010 05:15 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:04 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com