Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-19-2020, 02:36 AM
alvarodeiscar alvarodeiscar is offline
Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: madrid
Posts: 19
Default MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Hi all! first of all hope you are all fine!

Im using a new MTRX Studio with PT2020 and DAPS with any problem.

The only problem Im finding right now is that I cannot connect DVS and MTRX Studio.

Im finding clock problems in Dante Controller (witch I think is what im doing wrong!)

Attached some captures from DADMAN and DVS&Dante Controller.

Captura de pantalla 2020-08-19 a las 11.31.23.png
Captura de pantalla 2020-08-19 a las 11.31.16.jpg
Captura de pantalla 2020-08-19 a las 11.30.44.jpg
Captura de pantalla 2020-08-19 a las 11.30.04.jpg
Captura de pantalla 2020-08-19 a las 11.19.40.jpg

Im trying to get the audio from my Mac into Pro tools Input 5&6 and also into a new Dante LR source in DADman, but im having no luck....

At the very beginning it worked! but it was only the first time.... no luck during these weeks!

Thanks for the support, Alvaro
Reply With Quote
  #2  
Old 08-19-2020, 03:55 AM
henningaround henningaround is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Cologne, Germany
Posts: 128
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Quote:
Originally Posted by alvarodeiscar View Post
Im trying to get the audio from my Mac into Pro tools Input 5&6 and also into a new Dante LR source in DADman, but im having no luck....
Don't you have to use Dante Via for such purposes?

Gesendet von meinem SM-M315F mit Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 08-19-2020, 04:08 AM
ntp-jl's Avatar
ntp-jl ntp-jl is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Copenhagen
Posts: 44
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

This info from the Audinate website might help you.

Link: https://www.audinate.com/learning/fa...nte-controller
Attached Images
File Type: jpg DVS.jpg (54.0 KB, 0 views)
__________________
Jan Lykke
Business Development Manager
DAD - Digital Audio Denmark

Last edited by ntp-jl; 08-19-2020 at 04:09 AM. Reason: Added link
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2020, 09:42 AM
lucienpalmer lucienpalmer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Los Angeles
Posts: 664
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Are you running Catalina? Which Mac Pro?

And via what network connection are you sending DVS over?
__________________
Pro Tools Ultimate, HDX3 & MTRX + HD MADI
7,1 MacPro, 3.2GHz 16-core, OSX 10.15
S6 M10 16-5, Dolby Atmos RMU
AJA Kona LHi, Sync HD
www.ToolshedAudioPost.com
Certified for Dolby Atmos Home Entertainment
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2020, 05:47 PM
lucienpalmer lucienpalmer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: Los Angeles
Posts: 664
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Quote:
Originally Posted by henningaround View Post
Don't you have to use Dante Via for such purposes?

Gesendet von meinem SM-M315F mit Tapatalk

No, the MTRX is a Dante hardware device, so he’s using DVS to run out a network port to a switch, then into the MTRX through the dante network, and into Pro Tools through mini digilink.
__________________
Pro Tools Ultimate, HDX3 & MTRX + HD MADI
7,1 MacPro, 3.2GHz 16-core, OSX 10.15
S6 M10 16-5, Dolby Atmos RMU
AJA Kona LHi, Sync HD
www.ToolshedAudioPost.com
Certified for Dolby Atmos Home Entertainment
Reply With Quote
  #6  
Old 09-30-2020, 06:59 AM
DL@DSTR DL@DSTR is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dallas, TX
Posts: 9
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Has anyone had success with DVS and DADman on a Mac with Catalina and separate Thunderbolt connection yet? I keep looking for resolution on seeing having it come into DADman for playback sources (iTunes, SoundCloud, YouTube, etc). It seems to have issues getting clocking reference which I haven't resolved.
DADman and MTRX St Sync source set to Word Clock (whole production house is clocked to a centralized house source). The only time I get audio is when the Enable Sync to External tik box is unchecked and for a brief moment it comes in but goes away once it reverts back.
DADman/MTRX is on one network port from a Dante switch with it's IP, the Mac is connected to the same switch on one of it's two Ethernet connections with it's assigned IP (the other is used for the S6) and DVS is directed to the Thunderbolt port with it's own IP. (tried both the two internal ports and a Thunderbolt to RJ-45 adaptor). All on the same subnet as the rest.
When viewing the device (Mac Pro via DVS) in Dante Controller, I see no device details in Device View or on the Device Info tab.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-30-2020, 02:11 PM
ntp-jl's Avatar
ntp-jl ntp-jl is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Copenhagen
Posts: 44
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

A screendump of the Device info, Clock status and Network status tabs in Dante Controller would help a lot with the troubleshooting.

And also a screendump of the sync section in DADman.
__________________
Jan Lykke
Business Development Manager
DAD - Digital Audio Denmark
Reply With Quote
  #8  
Old 09-30-2020, 03:33 PM
DL@DSTR DL@DSTR is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dallas, TX
Posts: 9
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Greetings Jan,

Thanks for the reply.
I'm attaching requested screenshots for review. Let me know if more is needed.

Some notes:
The devices in question are listed as "AudioEdit1s-Mac-Pro" and "AE1-MTRXst"
The IP information is blocked but all devices are on the same subnet, matching first three octets and assigned manually on our own network separate from other house LANs.
The Latency alerts shown are for devices in other suites that need some of their feeds set to Multi-Cast which I'm working on.

Any assistance will be helpful.
Doug
Audio Post Engineer

System Details
Hardware:
Mac Pro 2019, 3.2 GHz 16-Core Intel Xeon Processor, 128 GB 2933 MHz RAM with AMD Radeon Pro 580X 8 GB Graphics. ATTO FastFrame NS12 Dual 10GB Fiber Card and HDX (1) card.

Avid MTRX Studio, Avid S6-40 w/3 fader, 4x Knob, 3x Process & 3x Display Modules, Genelec 5.1 Monitoring System w/8040, 8020 & 7040

Software:
macOS Catalina 10.15.6, Pro Tools 2020_05, DADman, Audinate Dante Controller & DVS
Plug-ins:
Avid Complete Bundle
Waves V11 w/Diamond, 360º Surround Tools, Studio Classics & Vocal Rider.
iZotope RX 7 and Ozone 8
Antares Auto-Tune Evo
and more
Attached Images
File Type: jpg DADman_Conf_DanteTab.jpg (14.7 KB, 0 views)
File Type: jpg DADman_Conf_SyncTab.jpg (15.1 KB, 0 views)
File Type: jpg DanteController_DeviceInfo.jpg (46.5 KB, 0 views)
File Type: jpg DanteController_ClockStatus.jpg (46.3 KB, 0 views)
Reply With Quote
  #9  
Old 10-01-2020, 02:44 AM
ntp-jl's Avatar
ntp-jl ntp-jl is offline
Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Copenhagen
Posts: 44
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Hi Doug,

Thanks for the screendumps, that definitely gave some clues. I think you forgot to upload the Network Status tab but hopefully we can get it sorted out anyway.

First thing I suggest you try is to set one of the MTRX Studio to sync to Dante instead of Word clock. I am 99.99% sure that will solve the problem.

If that does solve the problem, then have a look at the D21m which is your Dante clock master and make sure it is actually locked to the house clock. I suspect that this is not locked to the house clock. The indication of "External Sync" in Dante Controller only means the Dante interface receives its clock from the device it is installed in, and not that the device itself is sync'ed to an external clock.

And finally I strongly recommend that you uncheck the "Preferred Master" for the device named Artist-Node-1-Bay-5. This device is not set to "External sync" so if it gets elected as clock master then your whole Dante network will be running on its own clock and not locked to the house clock.

Let me know how it goes.

Best regards,
Jan
__________________
Jan Lykke
Business Development Manager
DAD - Digital Audio Denmark
Reply With Quote
  #10  
Old 10-01-2020, 04:02 PM
DL@DSTR DL@DSTR is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dallas, TX
Posts: 9
Default Re: MTRX Studio and DANTE virtual sound card

Jan,

Thanks for your reply and the info.

Concerning the switching DADman to sync source from Dante, this had been tried with no change.
Your responses though made me rethink connectivity and I did discover an issue from the main Dante switch being used and a local hub switch.
The MTRX St, Mac Pro DADman port and the Thunderbolt to ethernet adaptor that the DVS is running through on the Mac Pro are now all on the local hub and passing audio. Reconnected to main switch and I now have the rest of the Dante network available.
There are other Latency Errors to work out on the rest of the rooms but this solved my initial issue.
Thanks for the input.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Catalina + MacPro 7,1 + Dante Virtual Sound Card lucienpalmer macOS 8 10-13-2020 04:46 PM
Can't get MTRX Dante card to work... SomeOtherGuy Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 25 01-22-2020 10:53 PM
Dante Virtual Sound Card running with HDX? meshzu Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 10 11-24-2019 01:01 AM
S3 and Dante Virtual Sound card? Tim R. Avid S1, S3, Dock and Control 2 12-11-2017 05:05 PM
Dante virtual sound card and PT Frank Kruse Post - Surround - Video 8 03-22-2016 01:57 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:09 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com