Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2020

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-08-2020, 05:46 AM
frenchman frenchman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Paris, France
Posts: 517
Default Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

Ok so you may not know (or not) that the mp3 encoding is a 32 bit float process : So why does Pro Tools truncate the output to 16 bit before encoding to mp3 ?

The reference manual does not give any info, apart to say that any dither needed has to be put in place by the user, Pro Tools won't do it for you.

I often bounce at the end of a work session a MP3 file in the highest quality setting and send it by mail to the client. It is very annoying to have to instantiate a 16 bit dither as it should not be normally necessary
Thanks
Mark
__________________
Mark Haliday
Engineer, Mixer, Writer, Teacher
Pro Tools Ultimate HDX
Mac Pro 2013 & Chassis
Reply With Quote
  #2  
Old 04-08-2020, 06:35 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,670
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

It is free so maybe some limitations come from how Avid has licensed it? I am using Sonnox Pro-Codec for final mp3/AAC
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-08-2020, 08:03 AM
danyg danyg is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Belgium
Posts: 195
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

I thought that is was always 16 bit... anyway... there's no future to it...

On April 23, 2017, Technicolor's mp3 licensing program for certain mp3 related patents and software of Technicolor and Fraunhofer IIS has been terminated.
LINK:
https://www.iis.fraunhofer.de/en/ff/...onics/mp3.html
__________________
Mac Pro 12 core 3.46Ghz - 64 Gb ram - SSD 500 Gb - HD1 2T - HD2 2T - OS 10.10. - Mac Book Pro retina- OS 10.10. - SSL Alphalink convertor - Pro Tools 12 native - SSL Matrix console - Logic Pro X
Reply With Quote
  #4  
Old 04-09-2020, 03:40 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,383
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

Quote:
Originally Posted by frenchman View Post
Ok so you may not know (or not) that the mp3 encoding is a 32 bit float process : So why does Pro Tools truncate the output to 16 bit before encoding to mp3 ?

The reference manual does not give any info, apart to say that any dither needed has to be put in place by the user, Pro Tools won't do it for you.

I often bounce at the end of a work session a MP3 file in the highest quality setting and send it by mail to the client. It is very annoying to have to instantiate a 16 bit dither as it should not be normally necessary
Thanks
Mark
You really think that’s gonna make a massive difference to a 320kbps mp3?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-09-2020, 04:26 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 19,670
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

Quote:
Originally Posted by midnightrambler View Post
You really think that’s gonna make a massive difference to a 320kbps mp3?
In theory it changes the sound before mp3 encoding, but nobody hears it after decoding back and listen
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-09-2020, 05:09 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,383
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

Out of all the improvements that could be made to Pro Tools, this one must surely rank at the bottom of the pile.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-09-2020, 11:16 AM
Wolfgang Eller Wolfgang Eller is offline
Member
 
Join Date: Nov 1999
Location: Germany
Posts: 1,083
Default Re: Why mp3 encoding still restricted to 16 bit ?

+1!
Who cares mp3 anymore, it's dead.
__________________
www.srs-mastering.de
Mac Pro 6.1-8core, OS 10.15, PT2020, HDX2, Sonnet Echo Express III-R, Madi Interface.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why MP3 encoding restricted to 16 bit ? frenchman Avid Pro Mixing General Discussion 7 12-29-2019 01:12 AM
Admin Access vs. Restricted user access emf1138 Pro Tools 12 0 03-09-2016 09:42 AM
AC3 encoding? KingTor Post - Surround - Video 4 10-01-2009 04:54 PM
PT will it run in restricted or guest accounts? Brad Newman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 03-16-2007 10:55 AM
MP3 ENCODING arby89 Pro Tools M-Powered (Mac) 7 09-17-2006 09:15 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:28 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com