Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-21-2006, 10:29 AM
deafguy deafguy is offline
Member
 
Join Date: Mar 1999
Location: Boston
Posts: 193
Default General instability in PT7, looking for help.


I can't make the problem happen but the crash is always the same, I get a stuttering loop and a complete freeze. No warning, no announcement, must reboot.

It's never happened while tracking, only when in "play".
Things that have tripped it, adjusting a plug, toggling between PT and Reason.

This is since moving to Tiger and PT7. I'm now 10.4.5 and PT 7.1
My Mac is a Dual 1.25 G4 with 2gb ram.

Besides the software here are the other things that are new / different.

some of my RAM is new
I put Tiger on a fresh new drive
I installed two Accel cards, but they were ok in Panther and 6.9
the SSL plugs are new

I've upgraded all my plugs, Soundtoys, Sony, etc.

Anybody suffering with me?

A
__________________
the Computer: Mac Pro 5,1, 2 x 3.33 6-Core Xeon
the ProTools: HDX PT12HD | AVID HD16, AD16X, Grace m905 | Artist Control
the Rest: Eleven Rack | Metric Halo UNL-8 | Macbook Pro | Mbox Pro | PTHD11
|
Reply With Quote
  #2  
Old 04-21-2006, 05:11 PM
Andre Knecht Andre Knecht is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, CA
Posts: 2,191
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

1) Have you followed the troubleshooting steps described in the sticky thread at the top of the page? (“General Troubleshooting - Pro Tools 6 & 7 Mac OS X”)

2) Has the onset of these regular crashes coincided with the introduction of a new element to your rig?

Since you already answered ‘yes’ in your post and listed the new items, I’d investigate those. In the case of plug-ins, start by removing some of the new (and updated) ones and see if the problems vanishes or persists.

Also…

3) Are you using quality RAM from a reputable vendor? Modern Macs are very finicky about that.

4) You may not have enough RAM. Consider adding a couple of GBs, or more, especially if you use virtual instruments and/or RTAS processes.

5) Try to reseat your system’s RAM, cards and cables.

6) Are you recording to an appropriate drive(s)?

IHTH.
.
__________________
Andre Knecht

We’ll fix it in the shrink-wrap. (Frank Zappa)

.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-21-2006, 05:11 PM
badboymusic badboymusic is offline
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Right Behind You
Posts: 672
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

The same thing happened to me yesterday. Out of nowhere it starts playing a looped 4 seconds of song. Had to kill the power. HD3 G5 2.3 with 4.5 Gig Ram Pro Tools 7.1 I do not know what may have triggered it.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-21-2006, 05:35 PM
studiojimi's Avatar
studiojimi studiojimi is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,115
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

go to versiontracker.com and download the free versino of REMBER memory test

you will know in about 1/2 hour if you have bad RAM

have you trouble shot the digi trouble shooting procedures?

have you created a new user?

a corrupt user is a real bugger
__________________
CAZADOR RECORDING
PT10.3.10/HD6/192w16in/MTN.LION OS 10.8.5 / Westmere MacPro 8 Core W/20gRAM MAGMA-PE6R4/TDM&RTAS/WAVES Platinum/UA/Eventide Plugs/I usually record at 88.2
With GOD as my partner. . . I need to make my plans LARGER.

Reply With Quote
  #5  
Old 04-21-2006, 05:35 PM
studiojimi's Avatar
studiojimi studiojimi is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,115
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

go to versiontracker.com and download the free versino of REMBER memory test

you will know in about 1/2 hour if you have bad RAM

have you trouble shot the digi trouble shooting procedures?

have you created a new user?

a corrupt user is a real bugger
__________________
CAZADOR RECORDING
PT10.3.10/HD6/192w16in/MTN.LION OS 10.8.5 / Westmere MacPro 8 Core W/20gRAM MAGMA-PE6R4/TDM&RTAS/WAVES Platinum/UA/Eventide Plugs/I usually record at 88.2
With GOD as my partner. . . I need to make my plans LARGER.

Reply With Quote
  #6  
Old 04-21-2006, 06:22 PM
deafguy deafguy is offline
Member
 
Join Date: Mar 1999
Location: Boston
Posts: 193
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

Andre,
Thanks for the suggestions.

I've read other posts where "mad looping" was mentioned in connection with a crash. I'm hoping there's a known issue with Tiger and G4's and PT7.

3) Are you using quality RAM from a reputable vendor? Modern Macs are very finicky about that.

My first thought was the RAM, which is 'Techworks' brand from OWC. I'll remove it and see if that helps.
Years ago with my Mix rig I had wierd problems due to unfriendly RAM.

4) You may not have enough RAM. Consider adding a couple of GBs, or more, especially if you use virtual instruments and/or RTAS processes.

My machine can only handle 2gb.

5) Try to reseat your system’s RAM, cards and cables.

I'll take this step when I pull the RAM.

6) Are you recording to an appropriate drive(s)?

I'm using drives that have been trouble free previously. I've always had good luck with Firewire drives, I've reformatted a couple in hopes that 'Journaling' would make a difference.
I installed a fresh drive on the internal ATA buss, I haven't tested it sufficiently to know.

As far as removing plugs, what a bitch! Kinda puts a wrench in the whole workflow thing.
Can a plug give you trouble if it's not used in your session but just sitting in the folder?

Thanks for your help

A
__________________
the Computer: Mac Pro 5,1, 2 x 3.33 6-Core Xeon
the ProTools: HDX PT12HD | AVID HD16, AD16X, Grace m905 | Artist Control
the Rest: Eleven Rack | Metric Halo UNL-8 | Macbook Pro | Mbox Pro | PTHD11
|
Reply With Quote
  #7  
Old 04-21-2006, 06:39 PM
deafguy deafguy is offline
Member
 
Join Date: Mar 1999
Location: Boston
Posts: 193
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

Quote:
go to versiontracker.com and download the free versino of REMBER memory test

you will know in about 1/2 hour if you have bad RAM

have you trouble shot the digi trouble shooting procedures?

have you created a new user?

a corrupt user is a real bugger
Jimmy,

Thanks for the tips. I've been thru the digi list but I haven't tried the new user thing.
Looking forward to trying the RAM tester.

A
__________________
the Computer: Mac Pro 5,1, 2 x 3.33 6-Core Xeon
the ProTools: HDX PT12HD | AVID HD16, AD16X, Grace m905 | Artist Control
the Rest: Eleven Rack | Metric Halo UNL-8 | Macbook Pro | Mbox Pro | PTHD11
|
Reply With Quote
  #8  
Old 04-21-2006, 06:52 PM
Andre Knecht Andre Knecht is offline
Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Pasadena, CA
Posts: 2,191
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

Quote:
Andre, Thanks for the suggestions. […] Can a plug give you trouble if it's not used in your session but just sitting in the folder?
You’re Welcome, A.

Yes, problematic plug-ins can be evil-doers even when not instantiated.

.
__________________
Andre Knecht

We’ll fix it in the shrink-wrap. (Frank Zappa)

.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-2006, 07:20 AM
deafguy deafguy is offline
Member
 
Join Date: Mar 1999
Location: Boston
Posts: 193
Default Update

I removed the new RAM I had installed when I jumped to Tiger.
I've been crash free for a week.

confidence is high

Thanks for all the input

A
__________________
the Computer: Mac Pro 5,1, 2 x 3.33 6-Core Xeon
the ProTools: HDX PT12HD | AVID HD16, AD16X, Grace m905 | Artist Control
the Rest: Eleven Rack | Metric Halo UNL-8 | Macbook Pro | Mbox Pro | PTHD11
|
Reply With Quote
  #10  
Old 04-29-2006, 11:48 AM
roberts roberts is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Toronto, Ont
Posts: 2,438
Default Re: General instability in PT7, looking for help.

Buying cheap RAM saves you money and costs time.
USE Corsair or OCZ. Get good RAM!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SSD 4 and instability nozzles macOS 2 01-23-2012 07:28 AM
instability & lock-up problems - HELP! Sydes 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-11-2008 05:46 AM
Instability of 7.3 midi sordino 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-13-2007 05:35 AM
Bluetooth and Instability? Mount Royal Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 09-09-2005 05:14 AM
System Instability With DR-008 Amerihudge 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 05-27-2003 11:15 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com